Tagliatelle met stroganoff van paddenstoelen en chorizo – Stroganoff stamt uit de Russische keuken en bestaat uit een dikke saus van onder andere ui, zure room, mosterd en wodka. Er worden, volgens traditie, dunne repen kort gebakken biefstuk bij geserveerd.
Stroganoff is vernoemd naar de Russische machtige familie Stroganov welke verantwoordelijk was voor een groot deel van de verovering van Siberië.
Het gerecht schijnt ontstaan te zijn tijdens een barre veldtocht waarbij het ’s avonds zo koud was dat de kok een pittige saus maakte ( stroganoff ) om de manschappen weer op temperatuur te laten komen. Dat daarbij niet bepaald scheutig met de wodka is omgesprongen laat zich raden.
Gaandeweg de tijd zijn er allerlei varianten op stroganoff ontstaan. Ik maakte er onderstaande variant op met onder andere chorizo, en heb de wodka vervangen door witte wijn.
Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!
In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?
Tagliatelle met stroganoff van paddenstoelen en chorizo
Pastagerecht voor 2 personen:
- 2 el olijfolie
- 1 rode ui
- 1 teen knoflook
- 100 g chorizo (worstjes)
- 250 g paddenstoelen
- peper & zout
- 2 el verse oregano of 2 tl gedroogd
- 4 grote el tomatenpulp
- 4 grote el droge witte wijn
- 60 g crème fraîche
- 1 flinke tl gerookte paprikapoeder
- 1 flinke tl zoete paprikapoeder
- 4 takjes verse tijm (2 voor garnering)
voor de pasta:
- 150 g tagliatelle
Verwarm twee borden voor in een oven van 80 graden
Snipper de rode ui, snijd de chorizo klein, en pers de knoflook uit.
Fruit dit samen zachtjes in een anti-aanbak pan in de olijfolie gedurende vijf minuten.
Voeg er de paddenstoelen aan toe, waarbij je de oesterzwammen scheurt, de kastanjechampignons snijdt, en de kleinere soorten heel laat. Bak ze op vol vuur twee minuten mee en breng op smaak met peper & zout.
Optioneel: vis een deel van de paddenstoelen uit de pan en wikkel ze in aluminiumfolie. Deze kun je gebruiken als garnering voor op de borden.
Kook intussen de pasta, en zorg dat deze tegelijkertijd met de stroganoff klaar is.
Voeg aan het paddenstoelenmengsel in de pan de gerookte- en zoete paprikapoeder toe, en bak deze even mee op laag vuur. ( Wanneer je paprikapoeder op te hoge temperaturen bakt wordt deze bitter ).
Voeg de tomatenpulp, de droge witte wijn en de crème fraîche toe en roer er door op matig vuur. Doe er zoveel heet water bij tot er een mooie dikke paddenstoelensaus ontstaat.
Schep de tagliatelle in de voorverwarmde borden en verdeel er de stroganoff over. Garneer de tagliatelle met stroganoff van paddenstoelen en chorizo met takjes verse tijm en blaadjes oregano.