Broccoli-brie quiche – Een vegetarische quiche, zo vol van smaak dat de vleeseter niet eens door heeft dat hij geen vlees heeft. Vaak wordt een quiche gemaakt met bladerdeeg of ander deeg, maar in dit recept ga je met filodeeg aan de slag.
Filodeeg geeft zo’n lekker crunchie korstje
Goed, aan de slag dus met een broccoli-brie quiche. Filodeeg kun je zelf maken, maar dat kun je ook prima kant-en-klaar kopen. Het is een superdun uitgerold deeg wat je insmeert met boter of olie, met de ingesmeerde vellen vorm je laagjes en dit vormt dan de bodem. Door de vellen er royaal in te leggen en later de randen er luchtig bovenop te leggen wordt het met bakken heerlijk krokant.
Een broccoli-brie quiche is 20 minuten werk + een uur oventijd
Kijk, als je zegt dat het anderhalf uur duurt om een recept te maken is dat niet meer sexy in deze tijd. Als je met vlugge en bewerkte filmpjes op TikTok laat zien hoe je supersnel iets maakt, dan hoor je erbij. Maar hé, dat werkt helemaal anders, hoor. Jij maakt in 20 minuten dit recept. Als je filmpjes wil kijken kan dat in de 60 minuten dat de broccoli-brie quiche in de oven staat. Je kunt die tijd beter inzetten door er een lekkere frisse salade bij te maken. En over populairiteit gesproken… als je dit straks op tafel zet, dan hoor jij erbij. Want dit is echt eten, eten waar iedereen van houdt.
Niet zo angstig voor een beetje vet
Als er ergens een spoortje vet in zit trekken veel mensen zich al terug. Oké, vervang de slagroom maar door een slankroom en zoek naar een minder vette brie, vervang de kruidenroomkaas door een light variant en je eet veel minder vet. Maar hè, je eet ook minder lekker. Vetten in pure producten zijn puur natuur. Hoezo haal je vet uit melk, en hoezo light varianten. Geniet gewoon lekker. In deze broccoli-brie quiche worden die vetten dus gebruikt. Hoeft niet, mag wel, en is vooral echt lekker!
Voor de vulling is naast broccoli en cherrytomaatjes dus ook brie gebruikt, maar wissel gerust eens af met camembert of een geitenkaasje.
Brie; eet jij wel de echte?
Het is een van de meest populaire buitenlandse kazen die in Nederland wordt verkocht; brie! Wat weet jij over deze Frans kaas?
Verse broccoli; Gezond, maar vooral lekker eten
Heel veel recepten met verse broccoli (gemaakt in eigen keuken), aangevuld met handige tips en weetjes. Ontdek verse broccoli opnieuw!
Broccoli-brie quiche
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 stronk broccoli van ongeveer 500 gram
- 200 gram brie
- 100 gram cashewnoten
- 100 gram cherrytomaatjes
- 150 gram kruidenroomkaas
- 100 ml slagroom
- 3 eieren
- zout en peper
- een pak filodeeg
- 75 gram roomboter
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de broccoli-brie quiche:
Laat het filodeeg ontdooien.
Snijd de broccoli in kleine roosjes en blancheer ze 3 minuten. Zet ze gelijk in ijskoud water om het kookproces te stoppen. Laat ze na 5 minuten koelen goed uitlekken in een vergiet.
Meng de kruidenroomkaas met de eieren en de room, breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Smelt de boter in een pannetje, smeer een quichevorm of springvorm in met boter en leg er eventueel bakpapier onder. Haal het filodeeg uit de verpakking.
Bouw dan laagjes in de vorm door steeds een vel filodeeg dun in te smeren met boter, leg die in de vorm en leg er steeds weer een nieuw ingestreken vel half overheen. Zorg dat vooral de bodem goed bedekt is en dat er wat overhangt aan de zijkant.
Snijd de brie in plakjes en de tomaatjes in half. Verdeel nu de broccoli, brie en tomaat over de bodem.
Roer het eimengsel nogmaals even door en schud dit in de bodem. Let op, niet te veel, het kan zijn dat jouw vorm kleiner is en je wil niet dat de vulling over gaat lopen.
Vouw de randen rommelig naar binnen zodat er een mooie rand ontstaat. Verdeel er als laatste de cashewnoten overheen.
Bak de broccoli-brie quiche in 45-60 minuten gaar. Het midden van de quiche moet gestold zijn. Leg er, als de rand te donker wordt, een stuk aluminiumfolie overheen.
Laat de broccoli-brie quiche als die gaar is nog een kwartiertjes staan om de vulling wat extra stevigheid te geven.
Tafel lekker !!
Dank je wel voor dit mooie compliment. Mensen stimuleren lekker zelf te koken dat is wat wij graag doen.
Ik vind dit een erg stimulerende site, met voor mij interessante gerechten om mee aan de slag te gaan. Thumb up! 😉