Broccoli-brie quiche – Een vegetarische quiche, zo vol van smaak dat de vleeseter niet eens door heeft dat hij geen vlees heeft. Vaak wordt een quiche gemaakt met bladerdeeg of ander deeg, voor de variatie heb ik gekozen voor een filodeeg.
Het geeft zo’n lekker crunchie korstje wat bij de zachte texturen van de quiche een lekkere afwisseling is.
Filodeeg kun je zelf maken, maar ook de meeste supermarkten hebben het in de vriezer liggen. Het is een superdun uitgerold deeg wat je insmeert met boter of olie, met de ingesmeerde vellen vorm je laagjes en dit vormt dan de bodem. Door de vellen er royaal in te leggen en later de randen er luchtig bovenop te leggen wordt het met bakken heerlijk krokant. Voor de vulling hebben we naast broccoli en tomaatjes ook brie gebruikt, maar wissel gerust eens af met camembert of een geitenkaasje.
Verse broccoli; Gezond, maar vooral lekker eten
Heel veel recepten met verse broccoli (gemaakt in eigen keuken), aangevuld met handige tips en weetjes. Ontdek verse broccoli opnieuw!
Brie; eet jij wel de echte?
Het is een van de meest populaire buitenlandse kazen die in Nederland wordt verkocht; brie! Wat weet jij over deze Frans kaas?
Broccoli-brie quiche
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 stronk broccoli van ongeveer 500 gram
- 200 gram brie
- 100 gram cashewnoten
- 100 gram cherrytomaatjes
- 150 gram kruidenroomkaas
- 100 ml slagroom
- 3 eieren
- peper /zout
- een pak filodeeg
- 75 gram roomboter
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de broccoli-brie quiche:
Laat het filodeeg ontdooien. Snijd de broccoli in kleine roosjes en blancheer ze 3 minuten. Zet ze gelijk in ijskoud water om het kookproces te stoppen. Laat ze na 5 minuten koelen goed uitlekken in een vergiet. Meng de kruidenroomkaas met de eieren en de room, breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt de boter in een pannetje, smeer een quichevorm of springvorm in met boter en leg er eventueel bakpapier onder. Haal het filodeeg uit de verpakking en bouw nu laagjes in de vorm door steeds een vel dun in te smeren met boter, leg die in de vorm en leg er steeds weer een nieuw ingestreken vel half overheen. Zorg dat vooral de bodem goed bedekt is en er wat overhangt aan de zijkant. Snijd de brie in plakjes en de tomaatjes in half. Verdeel nu de broccoli, brie en tomaat over de bodem. Roer het eimengsel nogmaals even door en schud dit in de bodem. Let op dat je deze niet te vol schud, het kan zijn dat jou vorm kleiner is en je wil niet dat de vulling over gaat lopen.
Vouw nu de randen rommelig naar binnen zodat er een mooie rand ontstaat. Verdeel er als laatste de cashewnoten overheen. Bak de broccoli-brie quiche in 45-60 minuten gaar. Het midden van de quiche moet gestold zijn. Leg er, als de rand te donker wordt, een stuk aluminiumfolie overheen. Laat de broccoli-brie quiche als die gaar is nog een kwartiertjes staan om de vulling wat extra stevigheid te geven.
Tafel lekker !!
Dank je wel voor dit mooie compliment. Mensen stimuleren lekker zelf te koken dat is wat wij graag doen.
Ik vind dit een erg stimulerende site, met voor mij interessante gerechten om mee aan de slag te gaan. Thumb up! 😉