Gestoofde varkenswangen met appel – Varkenswangen zijn een heerlijk zacht stukje stoofvlees, afkomstig van het varken. Niet het bekendste stukje varkensvlees, maar daar gaan we verandering in brengen. We hebben dit vlees gestoofd in een heerlijke jus van witte wijn, uien en appelstroop en er op het laatst nog stukjes appel aan toegevoegd. Zo ontstaat er een lekker, herfstig, stoofpotje. Heb je nog nooit varkenswangen gegeten? Dan is dit het juiste moment eens naar de slager te gaan voor varkenswangen. Je moet er wel een paar uurtjes stooftijd in steken, maar daarna heb je een feestmaal. Gestoofde varkenswangen met appel zijn ook heel geschikt om bij een etentje te serveren. Je kunt de varkenswangen van tevoren bereiden, dus je hoeft dan voor het eten niet uren in de keuken te staan. Geserveerd met aardappelpuree, en een bijpassende groente als bijvoorbeeld rode kool, heb je dan een heerlijke maaltijd!
Varkenswangen
Zoals al gezegd, varkenswangen zijn niet heel erg bekend. En omdat elk varken maar twee wangetjes heeft, komen er ook geen enorme hoeveelheden varkenswangen op de markt. De supermarkt heeft ze niet, maar een slager kan je er ongetwijfeld aan helpen. Er zijn ook internetslagers die varkenswangen, al dan niet diepgevroren, verkopen. Dus, met een beetje moeite gaat het je lukken om ze te vinden. Als je ze hebt gevonden, koop er dan gelijk wat extra en vries ze in. Want eenmaal varkenswangen gegeten? Dan wil je ze beslist vaker.
Welke appels kun je het beste kiezen
Een wat zurige appel is het lekkerst in dit recept. Wij hebben gekozen voor Granny Smith appels. Als je deze aan het eind van de stooftijd van de varkenswangen even mee laat koken, dan blijven de partjes heel. Uiteraard kun je voor elke andere appel kiezen. Het is wel het handigst om een beetje stevige appels te nemen, anders krijg je gestoofde varkenswangen in appelmoes. Dat is vast ook lekker, maar hier niet de bedoeling.
Varkenswangen; het lekkerste stukje varkensvlees!
Heb jij al eens varkenswangen gegeten? Dit onbekende stukje vlees wil je echt niet missen. Ontdek hier wat het is en wat je ermee maakt.
Gestoofde varkenswangen met appel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo varkenswangen
- 2 middelgrote uien, in halve ringen
- 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
- 300 ml witte wijn
- 250 ml bouillon
- 4 eetlepels appelstroop
- 3 eetlepels appelazijn
- 1 eetlepel verse tijm
- 1 takje rozemarijn
- een paar blaadjes salie
- peper en zout
- olie om in te bakken
- 3 Granny Smith appels, geschild en in partjes
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gestoofde varkenswangen met appel:
Verhit wat olie in een grote koekenpan en bak hierin de varkenswangen rondom bruin aan.
Verhit ondertussen ook wat olie in een braadpan en zet hierin de uien en de knoflook aan tot ze glazig zijn. Blus af met de wijn en de bouillon. Voeg de appelazijn toe, en laat de appelstroop smelten in het warme vocht. Voeg dan de varkenswangen toe, samen met de tijm, de rozemarijn en de salie. Breng op smaak met wat peper en zout. Breng alles aan de kook en laat heel zachtjes minstens 3 uur, met het deksel op de pan, sudderen. Iets langer mag ook.
Na 3 uur schil je de appels, snijd ze in partjes en doe ze bij de varkenswangen. Laat ze meekoken tot ze zacht beginnen te worden.
Serveer de gestoofde varkenswangen met appel met gekookte aardappels en groente.
Tafel lekker !!
De varkenswangetjes met Granny Smidt waren buitengewoon. De salie heb ik wel weggelaten en verse oregano in de plaats gebruikt. Is wel niet hetzelfde als met salie maar warmer en accentueert de smaakt. Salie is voor mij, het kruid om vettigheden tegen te gaan maar dat is voor varkenswangetjes echt niet nodig.
Fijn dat het recept in de smaak valt, André. Verse oregano klinkt als een goed idee. Dat is het leuke van koken hè, je kunt een recept altijd naar je eigen idee aanpassen!