Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Hertenstoofpot; Zet eens vaker wild op tafel

Ben je een liefhebber van (runder)stoofpotten? Maak dan ook eens deze hertenstoofpot. Hiermee zet je zeker iets verrassends op tafel.

0 711

Hertenstoofpot – Het wildseizoen is weer begonnen! Vaak wordt er bij het eten van wild gedacht aan de feestdagen. Maar wild is steeds makkelijker verkrijgbaar. En het is beslist een goed idee om eens wat vaker wild op tafel te zetten. Het vlees is heel gezond, bevat veel voedingsstoffen, en is meestal mager. Er wordt in Nederland zowel geschoten, wild hert verkocht, als gefokt hert van hertenboerderijen. Tevens wordt er wel hertenvlees geïmporteerd uit Nieuw Zeeland. Daar lopen de gefokte herten (semi)los op enorme landerijen. Het vlees van gefokte herten is jaarrond verkrijgbaar.

Wild is heel gezond, bevat veel voedingsstoffen, en is meestal mager.

Ben je een liefhebber van (runder)stoofpotten? Maak dan eens een Hertenstoofpot. Het is beslist niet moeilijk om met wild te koken. En een stoofpotje kun je van te voren klaar maken. Dit geeft je de mogelijkheid om bij een etentje indruk te maken op je gasten, terwijl je op het moment zelf weinig werk hebt. Als je de Hertenstoofpot serveert met bijvoorbeeld aardappelpuree en gestoofde rode kool, dan kun je alles van te voren klaar maken!


Hertenstoofpot

Stoofschotel voor 4 personen:

  • 1 kg hertenstoofvlees, in stukken
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 1 kleine winterpeen, geschild en in stukjes
  • 1 pastinaak, geschild en in stukjes
  • 1 stengel bleekselderij, in stukjes
  • 150 gram kastanjechampignons, in kwarten
  • 350 ml wildfond (pot)
  • 250 ml rode wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 4 jeneverbessen
  • 2 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 plakken ontbijtkoek, in stukken
  • Boter om in te bakken

Zo maak je een Hertenstoofpot:

Smelt de boter in een flinke braadpan en laat bruin worden. Bak in twee gedeelten het vlees rondom bruin aan. Haal het vlees uit de pan. Bak in het braadvet de uien en de knoflook glazig. Bak dan de rest van de groenten en de kruiden even mee.

Doe het vlees, bij de groenten, terug in de pan. Voeg de wijn en de wildfond toe. Breng weer aan de kook en laat op een heel laag vuurtje minstens drie uur pruttelen.

Als het vlees gaar is voeg dan de stukken ontbijtkoek toe. Laat deze meekoken tot de koek helemaal opgenomen is. Hierdoor wordt de saus gebonden.

Je kunt de hertenstoofpot een dag van te voren klaar maken. Bewaar het dan in de koelkast.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer