Hertenstoofpot – Vaak wordt er bij het eten van wild gedacht aan de feestdagen. Maar wild is steeds makkelijker verkrijgbaar. En het is zeker een goed idee om eens wat vaker wild op tafel te zetten. Het vlees is heel gezond, er zitten veel voedingsstoffen in, en het is meestal mager. Er wordt in Nederland zowel geschoten, wild hert verkocht, als gefokt hert van hertenboerderijen. Ook wordt er wel hertenvlees geïmporteerd uit Nieuw-Zeeland. Daar lopen de gefokte herten (semi) los op enorme landerijen. Het vlees van gefokte herten is jaarrond verkrijgbaar.
Wild is heel gezond, er zitten veel voedingsstoffen in, en het is meestal mager.
Ben je een liefhebber van (runder)stoofpotten? Maak dan eens een hertenstoofpot. Het is helemaal niet moeilijk om met wild te koken en een stoofpotje kun je van tevoren klaar maken. Dit geeft je de mogelijkheid om bij een etentje indruk te maken op je gasten, terwijl je op het moment zelf weinig werk hebt. Als je de hertenstoofpot serveert met bijvoorbeeld aardappelpuree en gestoofde rode kool kun je alles van tevoren klaar maken!
Wildrecepten: De lekkerste ideeën met diverse soorten wild
Half oktober begint het wildseizoen. Het culinaire hart van de wildliefhebbers gaat dan sneller slaan. Lekker Tafelen deelt wildrecepten!
Hertenstoofpot
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg hertenstoofvlees, in grove blokjes
- 2 uien, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 1 kleine winterpeen, geschild en in stukjes
- 1 pastinaak, geschild en in stukjes
- 1 stengel bleekselderij, in stukjes
- 150 gram kastanjechampignons, in kwarten
- 350 ml wildfond
- 250 ml rode wijn
- 2 laurierblaadjes
- 2 kruidnagels
- 4 jeneverbessen
- 2 takjes tijm
- 1 takje rozemarijn
- 2 plakken ontbijtkoek, in stukjes
- boter om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een hertenstoofpot:
Smelt de boter in een flinke braadpan en laat bruin worden. Bak in twee gedeelten het vlees rondom bruin aan. Haal het vlees uit de pan. Bak in het braadvet de uien en de knoflook glazig. Bak dan de rest van de groenten en de kruiden even mee.
Doe het vlees, bij de groenten, terug in de pan. Voeg de wijn en de wildfond toe. Breng weer aan de kook en laat op een heel laag vuurtje minstens drie uur pruttelen.
Als het vlees gaar is voeg dan de ontbijtkoek toe. Laat deze meekoken tot de koek helemaal opgenomen is. Hierdoor wordt de saus gebonden.
Je kunt de hertenstoofpot een dag van tevoren klaar maken. Bewaar het dan in de koelkast.
Tafel lekker !!
Wat is ontbijtkoek?
Is dat peperkoek?
Dat klopt Marc
Wil ik ook graag weten
Zoals al door iemand anders van de redactie gemeld, peperkoek en ontbijtkoek is hetzelfde. Ik neem aan dat het in Vlaanderen peperkoek wordt genoemd?
inderdaad vreemd dat een gerecht dat geen peper bevat toch peperkoek wordt genoemd.
Daarom heb ik het in de ingrediëntenlijst ook ontbijtkoek genoemd, André. Maar nu zeg je waarschijnlijk dat je geen hertenstoof bij het ontbijt eet..😉
Wat met pepernoten dan?
Daar kan maar zo peper in zitten, Lucas. In veel speculaaskruidenmengsels zit ook wel wat peper.
Kan je de hertenstoofpot ook glutenvrij maken? Dat je er dan gv ontbijtkoek bij doet en gv wildfond? En wat voor boter gebruiken jullie?
Ik ben niet thuis in glutenvrij koken, Marjan, maar het lijkt me dat als je de ingrediënten waar gluten in zitten vervangt door glutenvrije producten, het zou moeten kunnen. Ik heb roomboter gebruikt, dit zou je kunnen vervangen door een plantaardige margarine of een neutrale olie als zonnebloemolie, als het gaat om de lactose in de roomboter.
Heerlijk
Fijn dat je het lekker vond, Kor. Dankjewel voor het compliment!
Heb dit recept inmiddels vaak gemaakt en is echt een favoriet. Af en toe wat varieren met wat zoete aardappel en/of pompoen erbij is ook aan te raden. Of vervang hert door wild zwijn, met zwaar bier dan ipv wijn.
Dat klinkt allemaal erg lekker, Dirk! Het is inderdaad een recept waarmee je prima kunt variëren.
Ben het helemaal met Theo eens. Zonder zout en peper is het stoofpotje te flauw. Ik heb het ook achteraf op smaak gebracht….
Leuk dat jullie het gemaakt hebben, hopelijk was de rest van het recept wel oké. We testen het recept opnieuw en voegen dan mogelijk peper en zout later nog toe.
Ik heb de hertenstoof gemaakt. Hij is nog niet klaar dus de smaak weet ik nog niet. Maar de beschrijving was duidelijk.
Fijn dat je de beschrijving als duidelijk hebt ervaren, Marie-Louise. Dat soort feed-back horen we graag, dankjewel. Hopelijk heeft het ook gemaakt!
Het is een prima stoof maar bleek niet op smaak. Achteraf alsnog met zout en peper op smaak gebracht maar een volgende keer zou ik zout en peper gebruiken bij het aanbraden.
Wat voor de een te flauw is, is voor de ander te zout en te pittig, Theo. Koken is tenslotte ook creatief denken. En dat geldt zeker voor het op smaak brengen van een gerecht!