• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, december 3, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Stoofschotel

Hertenstoofpot; Zet eens vaker wild op tafel

door Elise de Haan
in Stoofschotel
0
20
Hertenstoofpot

Hertenstoofpot – Vaak wordt er bij het eten van wild gedacht aan de feestdagen. Maar wild is steeds makkelijker verkrijgbaar. En het is zeker een goed idee om eens wat vaker wild op tafel te zetten. Het vlees is heel gezond, er zitten veel voedingsstoffen in, en het is meestal mager. Er wordt in Nederland zowel geschoten, wild hert verkocht, als gefokt hert van hertenboerderijen. Ook wordt er wel hertenvlees geïmporteerd uit Nieuw-Zeeland. Daar lopen de gefokte herten (semi) los op enorme landerijen. Het vlees van gefokte herten is jaarrond verkrijgbaar.

Wild is heel gezond, er zitten veel voedingsstoffen in, en het is meestal mager.

Ben je een liefhebber van (runder)stoofpotten? Maak dan eens een hertenstoofpot. Het is helemaal niet moeilijk om met wild te koken en een stoofpotje kun je van tevoren klaar maken. Dit geeft je de mogelijkheid om bij een etentje indruk te maken op je gasten, terwijl je op het moment zelf weinig werk hebt. Als je de hertenstoofpot serveert met bijvoorbeeld aardappelpuree en gestoofde rode kool kun je alles van tevoren klaar maken!

wildrecepten

Wildrecepten: De lekkerste ideeën met diverse soorten wild

Half oktober begint het wildseizoen. Het culinaire hart van de wildliefhebbers gaat dan sneller slaan. Lekker Tafelen deelt wildrecepten!

Hertenstoofpot

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 200 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kg hertenstoofvlees, in grove blokjes
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 1 kleine winterpeen, geschild en in stukjes
  • 1 pastinaak, geschild en in stukjes
  • 1 stengel bleekselderij, in stukjes
  • 150 gram kastanjechampignons, in kwarten
  • 350 ml wildfond
  • 250 ml rode wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 4 jeneverbessen
  • 2 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 plakken ontbijtkoek, in stukjes
  • boter om in te bakken

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een hertenstoofpot:

Smelt de boter in een flinke braadpan en laat bruin worden. Bak in twee gedeelten het vlees rondom bruin aan. Haal het vlees uit de pan. Bak in het braadvet de uien en de knoflook glazig. Bak dan de rest van de groenten en de kruiden even mee.

Doe het vlees, bij de groenten, terug in de pan. Voeg de wijn en de wildfond toe. Breng weer aan de kook en laat op een heel laag vuurtje minstens drie uur pruttelen.

Als het vlees gaar is voeg dan de ontbijtkoek toe. Laat deze meekoken tot de koek helemaal opgenomen is. Hierdoor wordt de saus gebonden.

Je kunt de hertenstoofpot een dag van tevoren klaar maken. Bewaar het dan in de koelkast.

Tafel lekker !!

DeelPin1882TweetVerstuurVerstuur

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Chili con carne met varkensvlees
Hoofdgerecht

Chili con carne met varkensvlees

Stoofpot van kalfsschouder recept
Stoofschotel

Stoofpot van kalfsschouder; De dag erna nog lekkerder

Coq au vin; stoofpot van kip (of eigenlijk haan) in rode wijnsaus
Stoofschotel

Coq au vin; stoofpot van kip (of eigenlijk haan) in rode wijnsaus

Wild zwijn stoofpot met aardperen
Stoofschotel

Wild zwijn stoofpot met aardperen

Gestoofde varkenswangen met appel
Stoofschotel

Gestoofde varkenswangen met appel

Stoofpotje van hamlappen en paddenstoelen
Stoofschotel

Stoofpotje van hamlappen en paddenstoelen

Oosterse varkenswangen
Stoofschotel

Oosterse varkenswangen

Gestoofde riblappen met verse zilveruitjes
Stoofschotel

Gestoofde riblappen met verse zilveruitjes

Reacties 20

  1. Marc Van Aerschot says:
    1 jaar geleden

    Wat is ontbijtkoek?
    Is dat peperkoek?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      1 jaar geleden

      Dat klopt Marc

      Beantwoorden
    • Marleen mathijs says:
      12 maanden geleden

      Wil ik ook graag weten

      Beantwoorden
      • Elise de Haan says:
        12 maanden geleden

        Zoals al door iemand anders van de redactie gemeld, peperkoek en ontbijtkoek is hetzelfde. Ik neem aan dat het in Vlaanderen peperkoek wordt genoemd?

        Beantwoorden
        • andre croes says:
          2 maanden geleden

          inderdaad vreemd dat een gerecht dat geen peper bevat toch peperkoek wordt genoemd.

          Beantwoorden
          • Elise de Haan says:
            2 maanden geleden

            Daarom heb ik het in de ingrediëntenlijst ook ontbijtkoek genoemd, André. Maar nu zeg je waarschijnlijk dat je geen hertenstoof bij het ontbijt eet..😉

          • Lucas says:
            3 weken geleden

            Wat met pepernoten dan?

          • Elise de Haan says:
            3 weken geleden

            Daar kan maar zo peper in zitten, Lucas. In veel speculaaskruidenmengsels zit ook wel wat peper.

      • Marjan van der Horst says:
        12 maanden geleden

        Kan je de hertenstoofpot ook glutenvrij maken? Dat je er dan gv ontbijtkoek bij doet en gv wildfond? En wat voor boter gebruiken jullie?

        Beantwoorden
        • Elise de Haan says:
          12 maanden geleden

          Ik ben niet thuis in glutenvrij koken, Marjan, maar het lijkt me dat als je de ingrediënten waar gluten in zitten vervangt door glutenvrije producten, het zou moeten kunnen. Ik heb roomboter gebruikt, dit zou je kunnen vervangen door een plantaardige margarine of een neutrale olie als zonnebloemolie, als het gaat om de lactose in de roomboter.

          Beantwoorden
  2. Kor says:
    1 jaar geleden

    Heerlijk

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      1 jaar geleden

      Fijn dat je het lekker vond, Kor. Dankjewel voor het compliment!

      Beantwoorden
  3. Dirk says:
    2 jaar geleden

    Heb dit recept inmiddels vaak gemaakt en is echt een favoriet. Af en toe wat varieren met wat zoete aardappel en/of pompoen erbij is ook aan te raden. Of vervang hert door wild zwijn, met zwaar bier dan ipv wijn.

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      2 jaar geleden

      Dat klinkt allemaal erg lekker, Dirk! Het is inderdaad een recept waarmee je prima kunt variëren.

      Beantwoorden
  4. Henk says:
    2 jaar geleden

    Ben het helemaal met Theo eens. Zonder zout en peper is het stoofpotje te flauw. Ik heb het ook achteraf op smaak gebracht….

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Leuk dat jullie het gemaakt hebben, hopelijk was de rest van het recept wel oké. We testen het recept opnieuw en voegen dan mogelijk peper en zout later nog toe.

      Beantwoorden
  5. Marie-Louise says:
    2 jaar geleden

    Ik heb de hertenstoof gemaakt. Hij is nog niet klaar dus de smaak weet ik nog niet. Maar de beschrijving was duidelijk.

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      2 jaar geleden

      Fijn dat je de beschrijving als duidelijk hebt ervaren, Marie-Louise. Dat soort feed-back horen we graag, dankjewel. Hopelijk heeft het ook gemaakt!

      Beantwoorden
    • Theo says:
      2 jaar geleden

      Het is een prima stoof maar bleek niet op smaak. Achteraf alsnog met zout en peper op smaak gebracht maar een volgende keer zou ik zout en peper gebruiken bij het aanbraden.

      Beantwoorden
      • Elise de Haan says:
        2 jaar geleden

        Wat voor de een te flauw is, is voor de ander te zout en te pittig, Theo. Koken is tenslotte ook creatief denken. En dat geldt zeker voor het op smaak brengen van een gerecht!

        Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Varkensvlees
Specials

Varkensvlees; het meest gegeten!

Velen eten het niet, en toch is varkensvlees de meest gegeten vleessoort, wereldwijd en in Nederland. Wat weet jij van varkensvlees?

Check het recept of lees de info
gedroogde linzen recepten

Gedroogde linzen; heerlijke recepten voor enthousiaste eters

Winterpeen

Winterpeen

Bloemkool bakken of roerbakken

Bloemkool bakken in de pan of in de wok

Recept in de picture

Kaasfondue met bier
Hoofdgerecht

Kaasfondue met bier; met oude boerenkaas en Romero

Kaasfondue met bier, dat is eens wat anders dan met wijn. We gebruikten Romero en oude boerenkaas en dat geeft heel veel smaak aan de fondue!

Check het recept of lees de info
Kipfilet in heerlijke paprika roomsaus uit de oven

Kipfilet in heerlijke paprika roomsaus uit de oven

koolraapstamppot recept vegetarisch

Koolraapstamppot met gekarameliseerde rode uien en feta

Handige kooktips

Decoreren met zoetzure groenten
Kookschool

Decoreren met zoetzure groenten

Maak de leukste en lekkerste decoraties met bijna geen moeite. Decoreren met zoetzure groenten geeft je gerecht net dat beetje extra.

Check het recept of lees de info
Soorten gedroogde erwten

Soorten gedroogde erwten; het overzicht

paneermeel

Paneermeel zelf maken; heel makkelijk!

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Champignonsoep; romig en pittig tegelijk
  • Redactie op Gebakken kwarktaart, Duitse lekkernij
  • Eric op Champignonsoep; romig en pittig tegelijk
  • Gerda Croese-Bosch op Varkenswangen met tagliatelle, comfortfood!
  • F.M. Prinsen op Franse kaas; De populairste soorten inclusief recepten
  • G.M. Willemsen op Spruitjes met cranberry’s en geitenkaas; uit de oven
  • Jaap op Bonbon van gedroogde ham met aardappelsalade
  • Marina op Gebakken kwarktaart, Duitse lekkernij
  • Greet Schut op Krokant gefrituurd ei
  • Connie Derks op Limburgse rijstevlaai

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen