Wildrecepten – Half oktober gaat het culinaire hart van de wildliefhebbers sneller slaan. Want dan begint het wildseizoen! En dat betekent dat er weer allerlei heerlijke gerechten op tafel verschijnen. Want het is geen geheim dat je met wild heerlijk kunt koken. Lekker Tafelen deelt de heerlijkste wildrecepten!
Koken met wild is niet moeilijk
Als je van grote stukken vlees houdt, dan zit je met wild goed. Denk aan de wilde zwijnenbout, de reerug of een hertenbout. Je zet daarmee een prachtig stuk vlees op tafel. Dat past natuurlijk goed bij feestdagen als kerst, of voor een ander bijzonder etentje. Maar er zijn meer mogelijkheden en wildrecepten. Ook de liefhebbers van herfstige en winterse stoofpotjes kunnen hun hart ophalen. Met wild kun je namelijk heerlijk stoven. Wat dacht je van een lekkere hazenpeper? Of een hertenstoofpot? Stoofschotels kun je makkelijk een dag van tevoren maken. Op het moment dat je wilt gaan eten hoef je het gerecht alleen nog maar op te warmen. Daarnaast kun je wild ook inzetten voor de gewone, dagelijkse maaltijd. Want ook van gehakt van wild zwijn en hert kun je fantastische gehaktballen maken. Maar ook een lasagne met wildgehakt en paddenstoelen is een fijne manier om wild te eten zonder meteen een enorm stuk vlees op tafel te zetten. Wildrecepten te over dus! En… koken met wild is niet moeilijk!
Koken met wild? Eerst naar de poelier!
Voor het maken van wildrecepten moet je eerst op zoek naar het juiste wild. Voor het kopen van wild ga je naar de poelier of naar een slager die ook wild verkoopt. Die kan je alles vertellen over het product dat hij of zij verkoopt en de herkomst. Want daar zit wel enig verschil in. Het ene wild is namelijk het andere niet. Er wordt uiteraard echt, geschoten wild verkocht. Vlees van dieren die echt in het wild hebben geleefd. Dat kan uit Nederland afkomstig zijn, maar ook uit het buitenland. Daarnaast wordt er zowel in Nederland, als in een aantal andere landen, wild gefokt of uitgezet. Dit gebeurt bijvoorbeeld op boerderijen waar herten of konijnen worden gefokt. De enige soorten waarvan je klakkeloos kunt aannemen dat ze echt in het wild geleefd hebben zijn haas en ree. Die dieren zijn niet te fokken. De term ‘wild’ is in Nederland niet beschermd. Dus als je zeker wilt zijn dat je vlees van echte, wilde dieren koopt voor het maken van je wildrecepten, dan zul je met de slager of de poelier in gesprek moeten.
Kookschool artikelen
Voor dat het wild bij de poelier of de slager ligt moet het natuurlijk eerst worden geschoten. Wil je wat meer weten over de jacht en hoe dat nu precies in zijn werk gaat? Lees dan vooral ook eens onderstaande kookschoolartikelen over de jacht en de drijfjacht!
Is wild wel echt wild?
Dat hertenbiefstukje op jouw bord, komt dat eigenlijk wel van een hert dat in het bos heeft geleefd? Is wild wel echt wild? Of toch niet?
Check het recept of lees de infoDe drijfjacht – Op ontdekkingstocht met de poelier
Ik krijg een gastvrije uitnodiging om mee te gaan voor de drijfjacht bij Philip Freiherr Von Oldershausen, in Oldershausen.
De jacht … op een eerlijk stukje vlees – Op ontdekkingstocht met de poelier
Graag introduceren we je in de wereld van de jacht omdat wij van mening zijn dat een écht eerlijk stukje vlees een stuk wildvlees is.
Wildrecepten: De lekkerste ideeën met diverse soorten wild
Hieronder vind je onze allerlekkerste recepten. Ingedeeld per wildsoort. Neem er eens een kijkje. Er zit vast wel iets tussen wat je lekker vindt.
Wildrecepten algemeen
Er worden bij de poelier en de wild verkopende slager allerlei producten verkocht die samengesteld worden met vlees van verschillende wildsoorten. Denk aan gehakt van gans en wild rund. Of poulet van hert en wild zwijn. We hebben verschillende recepten voor je waarin meerdere soorten wild verwerkt zijn.
Stamppotje van aardappel en knolselderij; met wildgehaktballetjes
Een makkelijke maaltijd, maar wel speciaal? Een stamppotje van aardappel en knolselderij, met wildgehaktballetjes. Simpel met een beetje luxe
Wildgehaktballen; wild kan ook eenvoudig
Wildgehaktballen; de wildgehaktbal bewijst dat wild ook op een eenvoudige manier bereid kan worden. Lekker met een herfstig stamppotje!
Wildkroketten; een lekker lunchidee!
Wildkroketten, heerlijk op een vers broodje bij de lunch, maar ook bij een bordje friet passen ze prima. Wel zelfgemaakt natuurlijk!
Wildragout; van wild zwijn en hert
Wildragout, een lekker voorafje bij een bijzonder etentje, maar ook gewoon heerlijk met pasta of rijst, voor een gewone dagelijkse maaltijd!
Wildragout met paddenstoelen en groene peper
Serveer in de herfst of winter eens deze verrukkelijke wildragout met paddenstoelen en groene peper. Lekker over de pasta of de rijst.
Wildlasagne met paddenstoelen
Wild is niet voorbehouden aan feestdagen of bijzondere etentjes. Met deze wildlasagne met paddenstoelen serveer je wild gewoon doordeweeks.
Wildrecepten met hert
Ga je voor de stoofpot? Of voor een snelle hertenbiefstuk? We beloven je dat ze allebei erg lekker zijn.
Hertenstoofpot; zet eens vaker wild op tafel
Ben je een liefhebber van (runder)stoofpotten? Maak dan ook eens deze hertenstoofpot. Hiermee zet je zeker iets verrassends op tafel.
Hertenbiefstuk met pastinaakpuree en paddenstoelen
Kies in de herfst- of wintermaanden eens voor hertenbiefstuk. Een heerlijk mals stukje wild! Serveer met pastinaakpuree en paddenstoelen.
Recepten met wild zwijn
Onze lekkerste recepten met wild zwijn. Van een lekker voorgerechtje als wildzwijnragout, tot een hele wild zwijnenbout of -rack. Maar ook een heerlijk en makkelijk te bereiden stoofpotje!
Wild zwijn rack uit de oven met groenten, paddenstoelen en sinaasappel
Kies je vanavond voor wild? Maak dan eens deze wild zwijn rack. Serveer met een garnituur van groenten, paddenstoelen en citrusfruit. Een feestje!
Wildzwijnragout; Een smakelijk voorafje bij een wilddiner
Wildzwijnragout is prima zelf te maken. Een mooie klassieker met wild voor de feestdagen, als voorgerecht maar ook als lunch of tussendoortje
Wildzwijnenbout uit de oven
Wildzwijnenbout uit de oven, heerlijk om met de feestdagen op tafel te zetten en echt niet zo ingewikkeld als je zou verwachten.
Wild zwijn stoofpot met aardperen
Wild zwijn stoofpot met aardperen; hou je van wild en van stoofpotjes? Verras dan je tafelgenoten eens met dit herfstige eenpansgerecht!
Stoofpotje van everzwijn; winterkost bij uitstek
November en December de tijd voor een stoofpotje met everzwijn. Wist je dat everzwijn vlees heel mager is?
Everzwijnpaté
Everzwijnpaté - Met deze heldere instructies wordt zelf paté maken heel gemakkelijk! Mét uitleg over specifieke ingrediënten die je bij een paté gebruikt.
Recepten met haas
Haas is heel geschikt om te verwerken tot een stoofpot, dus we hebben er twee voor je. Maar mag het voor jou wel wat verfijnder? Ga dan eens voor de gebakken hazenrugfilet!
Wildrecepten met konijn
Drie heerlijke stoofgerechten met konijn in de hoofdrol. Welke ga jij maken?
Vlees
Vlees eten is een keuze, en als je daarvoor kiest, kies dan ook met je volle verstand. Wij zijn dol op een goed en lekker stuk vlees.