Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Irish stew met Guinness

Irish stew is een heerlijke traditionele Ierse stoofschotel met lamsvlees, aardappelen en knolgroenten. Natuurlijk gestoofd in Guinness.

3 7.276

Irish stew met Guinness – Zo’n lekkere stoofpot, wie lust dit nu niet? We maken geregeld stoofvlees maar Irish stew? Zeg nu eerlijk: gewoon de naam al verwijst precies naar iets moeilijks, ingewikkelds. Het tegendeel is eigenlijk meer juist!!

Irish Stew is een traditioneel Iers stoofgerecht – stew betekent stoven – dat je in de meeste pubs in Ierland op de kaart kunt vinden. Stew is eigenlijk een heel gevulde soep en wordt dan ook gegeten met boerenbrood. Je ziet wel eens variaties met rundvlees, maar met lams of schapenvlees is het veel oorspronkelijker. Doe alles in een pot en laat maar rustig garen,  gewoonweg heel makkelijk. Oorspronkelijk werd het gerecht in een ketel gemaakt, die boven het vuur werd gehangen omdat in de Ierse huishoudens meestal geen oven bestond. Er bestaat dus ook niet zo iets als hét recept voor Irish stew, omdat iedere streek en misschien zelfs wel ieder gezin zijn eigen versie maakte.

Traditioneel gaat er lams- of schapenvlees in en aardappelen en knolgroenten. Door Guinness en kalfsfond te gebruiken in plaats van het oorspronkelijke water, krijg je een veel rijkere, smaakvollere, Irish stew.

Hier thuis is men verlekkerd op dit gerechtje en dit is heel makkelijk als je vrienden of bezoek ontvangt.


Irish stew met Guinness

Stoofschotel voor 4 tot 6 personen

 • 1 kg lamsschouder
 • 4 eetlepels bloem
 • 2 uien in grove stukken gesneden
 • 1 flesje Guinness
 • 300 ml kalfsfond
 • 1 eetlepel donkerbruin kristal suiker
 • 350 gr wortel in grote stukken gesneden
 • 250 gr pastinaak in grote stukken gesneden
 • 2 stengels bleekselderij gesneden
 • 4 kleine preien in grote stukken gesneden
 • 4 middelgrote aardappels in grote stukken gesneden
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 laurierbladen
 • 4 takjes tijm
 • Peper en zout
 • 2 eetlepels zachte paprikapoeder
 • Platte peterselie om te versieren

Irish stew bereiden:

De oven voorverwarmen op 120°. De lamsschouder in grote stukken snijden. Meng de bloem met het paprikapoeder. Bestrooi de stukken lamsschouder met peper en zout en met het paprikapoeder-bloemmengsel (het vlees moet volledig bebloemd zijn). In pan boter en olijfolie laten bruinen en het vlees dicht schroeien langs alle kanten. Dit mag dan in een grote vuurvaste schaal of stoofpan gedaan worden die nadien in de oven kan.

Nu mag de ui en knoflook worden gefruit in dezelfde pan en deze gaat ook bij het vlees. De Guinness wordt opgewarmd in de pan zodat alle braadresten niet verloren gaan en wordt ook bij het vlees gedaan, dit gebeurd ook met de kalfsfond. Nogmaals even kruiden met peper en zout, laurier en tijm toevoegen.

De donkerbruine suiker mag er nu bij en alles wordt even omgeroerd. De schaal/pan in de oven plaatsen voor ongeveer 1 uur en drie kwartier met een deksel erop.

Na die tijd mag de aardappel, wortel, pastinaak toegevoegd worden en mag alles nogmaals 30 min in de oven. Daarna mag de bleekselderij en prei toegevoegd worden en zet je de oven gedurende 20 min op 140°.

Roer zo weinig mogelijk in de schaal/pan om alles mooi in zijn geheel te laten. Serveer de Irish stew in een diep bord, eventueel nog met een lekker stuk (Iers soda)brood.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 Reacties
 1. Nellie zegt

  Als je geen Guinness heeft, wat andere bier kan je dan gebruiken in die Irish Stew? Na dat ik het vlees dicht geschroeit heb ,en het ui gefruit is , vind ik het gemakkelijker om dan alle groenten er in te doen ,( vooral aardappels en wortels), als ik een stew maak en dan alles samen laten stoven , dan hoef je het maar af en toe door te roeren

 2. Andrea zegt

  Ik wil het recept dit weekend maken, maar 2 soeplepels paprikapoeder lijkt me nogal veel. Hoort daar eetlepels te staan?

  1. Arianne zegt

   Hallo Andrea,
   Idd dit is heel veel, het is wel degelijk 2 eetlepels :-)(
   Sorry van deze schrijffout.
   Verder ben ik benieuwd hoe jij deze heerlijke stoofschotel gaat vinden?
   Alvast smakelijk

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer