Kalfswangen in rode wijn – Kalfswangen, een wat onbekend stukje vlees. Toch is dit stukje stoofvlees van het kalf zeer de moeite waard. Een paar uurtjes stoven op een laag vuurtje levert je een pan vol heerlijk zacht en mals vlees op. Klinkt het eng, zo’n onbekend gerecht? Als je van stoofvlees houdt raden we je aan het toch een te proberen, je weet niet wat je proeft. Mislukken kan bijna niet. Waar ander stoofvlees wel eens droog of taai kan worden als het niet op de juiste manier wordt bereid, zal je dat met kalfswangen niet snel gebeuren. Met het recept dat we met je delen kun je veel kanten uit, de stoofschotel van kalfsvlees is prima geschikt voor een etentje dat je van tevoren wilt voorbereiden. Maar gestoofde kalfswangen in rode wijn zijn ook heerlijk bij een eenvoudig stamppotje als hutspot of snijbonenstamppot.
De stoofschotel is prima geschikt voor een etentje dat je van tevoren wilt voor bereiden.
Kalfswangen stoven
Kalfswangen bevatten wel wat vet, spieren en bindweefsel. Laat je daar niet door afschrikken. Echt overtollig vet kun je verwijderen voor je aan de slag gaat, even als de vliezen. De rest van het vet smelt bijna volledig weg tijdens de lange stooftijd van de kalfswangen in rode wijn. Het bindweefsel van dit kalfsvlees wordt zacht en bevat gelatine, waardoor de saus waarin je stooft vanzelf zal binden.
Kalfswangen zijn beslist de lekkerste stukjes stoofvlees van het kalf!
Inkopen doen
Omdat elk kalf maar twee wangen heeft, is dit een vleessoort die niet in enorme hoeveelheden op de markt wordt gebracht. Nu wordt er in Nederland sowieso al weinig kalfsvlees gegeten, maar kalfswangen zul je echt moeten zoeken. In de supermarkt ga je dit kalfsvlees niet vinden en zelfs de meest slagers zullen ze niet op voorraad hebben. Houd er dus rekening mee dat je ze van tevoren moet bestellen. Eet je vaker kalfswangen? Overweeg dan een dubbele portie te bestellen. Je kunt ze heel goed invriezen. Je kunt ook een dubbele portie kalfswangen in rode wijn stoven en een gedeelte invriezen. Altijd handig voor een drukke dag, of als je onverwacht eters krijgt!
Een heerlijke stoofpot maken? Kies dan ook eens voor kalfsvlees
Kalfswangen in rode wijn
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram kalfswangen, in stukken
- 200 gram gerookt spek, in blokjes of reepjes
- 1 rode ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
- 200 gram champignons, in kwarten
- 250 ml rode wijn
- 250 ml kalfsbouillon of runderbouillon
- 1 eetlepel gedroogde tijm
- een klont roomboter
- een scheut olijfolie
- zout en zwarte peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kalfswangen in rode wijn:
Verhit een flinke klont boter met een scheut olijfolie in een braadpan. Bak de kalfswang rondom bruin aan. Voeg het gerookt spek toe en bak even mee. Doe dan de ui en de knoflook erbij en bak mee tot de ui glazig is. Bak vervolgens ook de champignons en de tijm even mee, en blus dan het geheel af met de rode wijn en de bouillon. Breng op smaak met vers gemalen zwarte peper en wat zout naar smaak.
Breng de kalfswangen weer aan de kook, doe het deksel op de pan en laat het gerecht op een heel laag vuurtje ongeveer 4 uur stoven. Gebruik eventueel een sudderplaatje om te voorkomen dat het te hard gaat.
Haal na 3,5 uur het deksel van de pan, zodat de saus nog iets kan inkoken.
Serveer de kalfswangen in rode wijn met gekookte aardappels of aardappelpuree en wat gekookte groente. Of gewoon met een lekker stamppotje!
Tafel lekker !!