• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, mei 28, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Stoofschotel

Lamsnek, slow slow cooking in de lente

Marlene Stolte door Marlene Stolte
in Stoofschotel
0
4
Lamsnek slowcooking stoofpot

Lamsnek – Het voorjaar, traditioneel de periode dat lamsvlees weer op ons bord verschijnt. Als we geluk met het weer hebben kunnen we al snel die heerlijke gemarineerde lamskoteletjes op de barbecue leggen. Maar lamsvlees kan ook gebruikt worden voor een heerlijk stoofpotje. Vaak wordt daarvoor de lamsbout gebruikt, minder bekend is het gebruik van lamsnek.

En dat is jammer, want dit vlees heeft precies genoeg vet om je vlees heerlijk mals uit de oven te laten komen. Een lamsnek is zelfs wat sappiger dan een lamsbout. Laat het vlees op een lage temperatuur een uur of 6 garen samen met wat groenten, dan hebben de smaken meer dan genoeg tijd om elkaar te versterken. Natuurlijk kan je het wat sneller garen, helaas wordt het vlees er dan niet malser van, het toverwoord is langzaam! Schuif de braadslee tussen de middag in de oven, doe wat boodschappen, borrel met je vrienden, snuif ondertussen de geuren op en als jullie eraan toe zijn zet je het heerlijke vlees op tafel. Een half uurtje langer in de oven geeft niet, kan deze stoof prima hebben. Een uurtje korter zou jammer zijn, neem de tijd dus! Een dag later smaakt het zelfs nog lekkerder.

Als je wel eens shoarma, lamsgehakt of die heerlijke pittige merguez-worstjes gegeten hebt, grote kans dat daar lamsnek in verwerkt is. Je kan ervoor kiezen om een lamsnek met bot te gebruiken, maar je kan, zoals ik gedaan heb, je slager ook vragen om lamsnekfilet als je liever geen bot hebt. Laat het niet in stukken snijden, maar gebruik het vlees aan een stuk. Ik verzeker je dat het vlees aan het eind prachtig uit elkaar valt en je eigenlijk zelfs geen mes nodig hebt om te snijden.

Kies voor stevige groenten om met je lamsnek mee te stoven, zoals meiraapjes en waspeen. Ze nemen perfect de smaak op, het blijven nog mooie stukken en verdwijnen niet in de jus. Verse tijm, wat venkelzaadjes (koop deze bij de toko of een Marokkaanse winkel) en een fles frisse witte wijn maken de stoof compleet. Het kost je nog geen half uur om deze stoof voor te bereiden, daarna laat je de warmte en de smaken hun werk doen.

Lamsnek

Stoofpot voor 6 personen:

  • Braadslee
  • oven op 160 graden, daarna op 140

Ingrediënten:

  • 1 kilo lamsnek (zonder bot)
  • 2 meirapen, gewassen, in parten gesneden
  • 1 halve knolselderij, geschild, in grove stukken
  • 4 waspenen, gehalveerd in de lengte
  • 4 vastkokende aardappels, geschild, in grove stukken
  • 2 uien, gepeld, in grove stukken
  • 1 bol knoflook, gehalveerd (niet de teentjes pellen, laat de witte vliesjes er gewoon omheen)
  • verse tijm, 20 flinke takjes, houd 5 takjes apart voor garnering
  • 2 el venkelzaadjes
  • 1 fles frisse witte wijn (750 ml)
  • olijfolie
  • vers gemalen peper
  • zeezout

Bereiding:

Doe de venkelzaadjes met 4 el olijfolie, flink wat gemalen peper en 1 el zeezout in de braadslee, meng. Doe het vlees erbij en wrijf het goed in met dit mengsel. Doe de groenten en de takjes tijm erbij en giet de hele fles wijn erbij.

Dek af met aluminiumfolie en zet 1 uur in de oven op 160 graden. Verlaag de temperatuur daarna naar 140 graden en laat nog 5 uur met de folie op de braadslee stoven. Giet om het half uur wat van het vocht over het vlees en de groenten en keer het vlees 1 keer per uur. Laat de aluminiumfolie over de braadslee zodat het vocht in de braadslee blijft. Je kan ervoor kiezen om het vlees in plakken te snijden, maar voor mij blijft het toch favoriet om de braadslee in zijn geheel op tafel te zetten en vanuit de braadslee te serveren. Maak er een frisse salade bij en geniet!

Eet lekker!

Tags: VleesVlees - LamsvleesVlees - Stoofschotel met lamsvlees
DeelPin30Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Lamsgehaktballetjes in auberginestoof
Stoofschotel

Lamsgehaktballetjes in auberginestoof

Stifado
Stoofschotel

Stifado; Griekse stoofpot van rundvlees

Lamsstoofvlees met een Midden-Oosters tintje
Stoofschotel

Lamsstoofvlees met een Midden-Oosters tintje

Stoofvlees in pindasaus
Stoofschotel

Stoofvlees in pindasaus; Doe het eens anders

Goulash
Stoofschotel

Goulash; Een grote pan vol verse ingrediënten

Ossobuco alla milanese
Stoofschotel

Ossobuco alla milanese; Slowcooking op z’n best

Kippenstoof met kikkererwten en citroen
Stoofschotel

Kippenstoof met kikkererwten en citroen

stoofpot recepten - rundvlees - varkensvlees - groenten
Stoofschotel

Stoofpot; Vandaag maken, morgen eten

Reacties 4

  1. Patrick says:
    5 jaar geleden

    Net naar de Woenselse markt geweest voor de ingediënten.
    Morgen gaan we dit recept proberen!

    Beantwoorden
    • Marlene Stolte says:
      5 jaar geleden

      Hoi Patrick, heerlijk de markt, ik kom er hier zeker twee keer per week. Veel plezier morgen, geniet van het weer en het lam!

      Beantwoorden
  2. Heerlyckheid Schans says:
    7 jaar geleden

    De stoofschotel heeft uren op de Biggreen Egg gestaan. Geen omkijken naar maar wat een heerlyckheid! Het lamsvlees…..zalig, daar kan geen lamsbout tegen op. Mijn gasten waren zeer onder de indruk en de laatste restjes werden uit de gietijzerenstoofpot geprikt. Ik kan geen sterren geven voor dit recept maar het zijn er 5 waard.

    Beantwoorden
    • Marlene Stolte says:
      7 jaar geleden

      Dank je wel voor je leuke reactie. Perfect recept voor de Big Green inderdaad. Erg fijn te horen dat het jou en je gasten ook zo gesmaakt heeft, hier staat het binnenkort ook weer op tafel!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Recepten met langoustines
Specials

Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!

Als je van langoustines houdt, en je hebt inspiratie nodig kijk dan eens bij onze recepten met langoustines en leef je uit!

Check het recept of lees de info
Dressings op basis van yoghurt

Dressings op basis van yoghurt

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue

Aardappels van de barbecue

Recept in de picture

Penne met verse zalm en verse spinazie
Pastagerechten

Penne met verse zalm en verse spinazie

Eenvoudige en pure smaken vormen de basis van deze penne met verse zalm en verse spinazie, natuurlijk mogen de verse tomaten niet ontbreken.

Check het recept of lees de info
Oosterse wokschotel met broccoli

Oosterse wokschotel met broccoli

Gevulde aubergine

Gevulde aubergines; met een vulling van groenten en kikkererwten

Handige kooktips

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

De perfect malse zalm bakken of grillen is best makkelijk! Volg de stap-voor-stapinstructies en eet nooit meer droge zalm.

Check het recept of lees de info
Morbier

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Gerda op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Connie Derks op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Eliann Benneheij op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Peter op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Tineke Oud op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen