• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Stoofschotel

Rendang daging

door Marlene Stolte
in Stoofschotel
0
4
Rendang zelf maken

Rendang – Heel de wereld maakt stoofpotjes en de Rendang uit Indonesië is net zo’n klassieker als de Boeuf Bourguignon uit Frankrijk. Rendang kan je maken van vlees (rendang daging), groenten en zelfs van ei en er zijn honderden variaties op. Iedere familie heeft zijn eigen geheime ingrediënt, maar wat er in ieder geval niet mag ontbreken is kokosmelk!

Boemboe

Rendang boemboeNatuurlijk kan je naar de winkel gaan en zo’n pakje halen, maar geloof me, zelf maken is veel lekkerder en echt minder moeilijk dan je denkt. Zeker als je een keukenmachine hebt, maar een vijzel werkt ook prima. Een aantal ingrediënten liggen misschien niet standaard in je vriezer of kruidenrek, maar veel specerijen zijn in de supermarkt te krijgen, zowel vers als gedroogd. Gebruik ze gerust vaker, probeer, proef en kijk of ze bijvoorbeeld ook bij je omeletje passen.

Heb je een toko in de buurt, dan kan je daar zeker de limoenblaadjes, djeroek poeroet, vinden. Ik heb zelf altijd blaadjes in de vriezer liggen, maar ze zijn ook net zoals laurier, in gedroogde vorm verkrijgbaar. Mocht het je toch niet lukken de blaadjes te vinden, gebruik dan limoenrasp.

Maak je Indische rendang maaltijd compleet met wat witte rijst, atjar en sajoerboontjes.

Rendang daging

Stoofpot voor 4 personen

  • Rendang laos kurkuma ingrediënten500 gr sukadelappen, in blokjes
  • 4 sjalotjes (liefst rode)
  • 5 teentjes knoflook
  • 3 flinke el sambal oelek
  • 1 tl kurkuma (koenjit)
  • 2 tl laos of een stukje laos vers van 3 cm
  • 1 stengel citroengras (sereh) of een halve tl serehpoeder
  • 5 gepofte kemirienoten
  • 1 liter kokosmelk
  • 3 djoeroek poeroet (limoen) blaadjes of een halve el rasp van limoen
  • sap van 1 limoen

Pel de sjalotjes en de knoflook en halveer ze. Schil de laos en de kurkuma en maak plakken. Bak de kemirienoten in een koekenpan zonder olie op laag vuur rondom goudbruin. Maak de kemirienoten fijn in een vijzel of door ze in een schone theedoek te wikkelen en er met een vleeshamer of beker op te slaan. Heb je een keukenmachine maak dan de fijngehakte kemirienoten samen met de sjalotten, knoflook, laos, kurkuma en sambal tot een pasta. Heb je een vijzel, snijd alles dan heel klein en wrijf alles tot een pasta (boemboe).

Breng de kokosmelk in een braadpan aan de kook, roer hier de boemboe doorheen en laat dit zachtjes 10 minuten koken. Kneus ondertussen de citroengrasstengel en maak er een knoop in.

Roer na 10 minuten het vlees (inderdaad rauw, niet aangebakken!), het limoensap, de citroengrasstengel en de limoenblaadjes door de kokosmelk. Laat dit zeker 2 tot 2,5 uur heel zachtjes pruttelen totdat het vlees bijna uit elkaar valt. Als het goed is, is de kokosmelk dan ook helemaal ingekookt. Is je vlees al gaar voordat de saus is ingekookt, bewaar de saus dan vooral! Je kan de saus natuurlijk invriezen, maar ook de volgende dag met wat champignons en groenten opnieuw gebruiken.

Serveer de rendang met witte rijst en een komkommersalade

Rundvlees

Rundvlees; Soorten & Recepten

Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.

Tags: KokosmelkVlees - Stoofschotel met rundvlees
DeelPin94Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

konijn in het zuur
Stoofschotel

Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht

Goulash met rundvlees recept
Stoofschotel

Goulash op eigen wijze – Een verrukkelijk familiegerecht met rundvlees

Stoofpot van rundvlees
Stoofschotel

Stoofpot van rundvlees; Na een dag nóg lekkerder

Baskisch kipstoofpotje
Stoofschotel

Baskisch kipstoofpotje

Rendang uit de snelkookpan
Stoofschotel

Rendang uit de snelkookpan

Hazenpeper
Stoofschotel

Hazenpeper; de klassieke wildstoofpot

Boeuf Bourguignon
Stoofschotel

Boeuf Bourguignon; Een echte Franse klassieker

Rendang daging
Stoofschotel

Rendang; stoofvlees op zijn Indonesisch

Reacties 4

  1. jans says:
    5 jaar geleden

    ziet er mooi uit

    Beantwoorden
  2. David de Beer says:
    5 jaar geleden

    Djeroek poeroet kan ook als kafferlime in de vriezer bij de toko liggen.

    Van ‘tante’ Ida, die uit Padang kwam, heb ik ook nog een handige variatie geleerd. Met veel kokosmelk (ik gebruik een blok santen per kilo vlees of vlees/lever) inkoken, telkens heel voorzichtig roeren, telkens wat water erbij.
    ’s Ochtends beginnen, een dag lang, zonder deksel (kokosmelk gaat schiften, wanneer je een deksel gebruikt).
    ’s Nachts af laten koelen, de volgende dag verder, met telkens iets kleinere beetjes water erbij, tot de brokjes volstrekt droog zijn. Wel wat pluizig, niet alle brokken vlees blijven heel.
    Weken goed te houden in de koeling. Invriezen is beter, dat voorkomt snoepen. Wil je zonder saus is op kamertemperatuur erg lekker, of wat opwarmen in de magnetron. Wil je met wat saus, oproeren op de kookplaat met een beetje water.

    Pas op met welke sambal oelek je kiest. Sommige merken zijn wel erg zout voor deze hoeveelheid. Verse lombokjes zijn trouwens ook veel geuriger (maar je hebt er wel veel nodig) en dan kun je ook de zaadjes (en evt. de zaadlijsten) eruit halen Die horen eigenlijk niet in je rendang. Denk aan tenminste 10 stuks per kilo rund.

    Beantwoorden
  3. Michiel says:
    6 jaar geleden

    Ik sta verbaasd over de grote hoeveel kokosmelk. Ik heb dit gerecht ook eens gemaakt (ongeveer een kilo runderlappen) en had niet meer dan 600 cl kokosmelk nodig voor 3,5 uur pruttelen. Je zal wel vaak saus overhouden

    Beantwoorden
    • Marlene Stolte says:
      6 jaar geleden

      Hoi Michel, voor 3,5 uur pruttelen lijkt mij dat aan de krappe kant. Misschien staat het bij mij net iets hoger. Veel langer dan 2,5 uur staat het bij mij niet op. Overigens is saus over hebben niet echt een probleem, soms doe ik er zelfs extra kokosmelk in. De saus is zo vol van smaak dat ik het restant de volgende dag opnieuw gebruik met groenten. Twee vliegen in 1 klap!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas
Stamppot

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

Stamppot die je zo in de oven schuift als je thuiskomt? Gegratineerde hutspot met Leidse kaas kun je voorbereiden en opwarmen in de oven!

Check het recept of lees de info
eieren met mayonaise

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

Handige kooktips

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Jij kunt ook de lekkerste mayonaise zelf maken met deze tips. Maak de mayonaise zo zoet, zout, zuur of kruidig zoals jij lekker vindt.

Check het recept of lees de info
Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Leentje Put op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Elise de Haan op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Fred Bouwmeester op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Connie Derks op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Tans op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Redactie op Paté maken, heerlijk om zelf te doen
  • Ger Dikhoff op Paté maken, heerlijk om zelf te doen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen