Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Sucadelappen – Grote-stappen-snel-thuis stoofschotel

2 9.486

Sucadelappen – Grote-stappen-snel-thuis stoofschotel – Ik ben dol op koken en dol op eten. En ik vind het heerlijk om een gerecht te finetunen, zoals ik het zelf noem: nog een klein snufje dit, een kruimeltje zus, een druppeltje dat en voor ik het weet past mijn lijst met ingrediënten voor iets simpels als een tomatensoepje nog net op een A4-tje. Maar dan heb ik voor mijn gevoel wél de ultieme tomatensoep gemaakt. Zo ook met de stoofschotels. Ik heb – al zeg ik het zelf – een heerlijk recept voor een runderstoofschotel, maar ook daarbij hoort een lange lijst met ingrediënten. Niet dat het het klaarmaken echt moeilijker maakt, nee. Ik heb namelijk een keukenkastje vol snufjes dit, druppeltjes dat, dus het is een kwestie van de juiste potjes te vinden en dan is het strooien maar, en proeven natuurlijk.

Dat neemt niet weg dat ik af en toe zin heb in grote-stappen-snel-thuis, zonder dat de smaak tekort wordt gedaan. Dat is niet altijd even eenvoudig. Vaak zijn het nu juist die mespuntjes hier, vleugjes daar die het verschil maken tussen lekker en heerlijk. Maar nu heb ik gelukkig iets gevonden, waarmee ik in één klap een heleboel potjes en blikjes opzij kan schuiven, en tóch nog een hele lekkere stoofschotel heb.

Het Grote Geheim is de Friese kruidkoek! Weg losse kruidnagels die je nooit op tijd uit de pan kunt vissen en die steevast tussen het tandvlees van mijn zoon belanden, met verstrekkende gevolgen van dien. Idem voor de jeneverbes- en peperkorrels, laurierblaadjes: het hoeft allemaal niet meer. Zelfs de ui en knoflook kunnen achterwege blijven. Er gaat natuurlijk nog wel vlees in, veel vlees. Maar de ingrediëntenlijst wordt aangenaam kort, zodat dit zalige gerecht nu ook door druk-drukker-drukst mensen kan worden klaargemaakt en niet alleen openstaat voor gepensioneerde 55+ers of andere mensen met teveel vrije tijd. De prutteltijd blijft nog wel 3 uur, maar je bent in no-time klaar met alles in de pan te doen en dan kun je ondertussen rustig heel veel andere belangrijke dingen doen, al gebruikte ik hier misschien ten onrechte het woord rustig.

Sucadelappen – Stoofschotel

Stoofschotel voor 4 tot 6 personen

 • 1 kilo sucadelappen (van de slager zijn ze echt het lekkerst)
 • 1 flinke klont boter
 • +/- 1/3 Friese Kruidkoek
 • 1 halve liter bruin bier (het mogen ook 2 blikjes of flesjes van 33 cl. zijn)
 • 1 el. mosterd
 • 3 el. wijn- of ciderazijn
 • 1 runderbouillonblokje

Eventueel:

 • 1 à 2 uien, gesnipperd
 • 1 kg (vastkokende) aardappels
 • 600 gram winterpeen en/of pastinaak

C’est tout! Laat het vlees op kamertemperatuur komen (dat duurt ongeveer een uur uit de ijskast, maar je kunt natuurlijk het vlees even in de magnetron zetten op de ontdooistand). Dep het droog met keukenrol en smeer beide kanten van het vlees in met wat mosterd, wrijf het er desnoods met je vingers in.
Snijd het vlees in stukken, geen satéformaat, ongeveer 2 à 3 keer zo groot. Smelt wat boter in een diepe braadpan, en bak het vlees –niet allemaal tegelijk erin doen, dan koelt de temperatuur in de pan te veel af – een beetje aan alle kanten dicht. Voeg eventueel de uien toe en laat nog even glazig worden. Voeg dan de azijn toe en het bier, totdat al het vlees net onderstaat. Voeg het bouillonblokje toe en laat het nu op heel zacht vuur, met de deksel op een kiertje, 2 uur pruttelen. Schep met een schuimspaan zoveel mogelijk bruine flubbertjes van het oppervlakte af en leg de plakken kruidkoek op het vlees. Na nog een half uurtje, de boel goed doorroeren en proeven of het vlees al gaar is. Proef meteen ook de saus, hij moet aangenaam zurig, en zoetig en kruidig zijn. Misschien moet er nog wat zout en/of peper bij.
Als je er een éénpansmaaltijd van wilt maken, kook je, nadat je het bier hebt toegevoegd, er nog één kilo geschilde, in stukken gesneden aardappeltjes in mee samen met ongeveer 600 gram geschilde en in stukken gesneden winterpeen en/of pastinaak. Zorg met name dat de aardappels ook echt onder het vocht staan, anders worden ze niet goed gaar.

Opgewarmd de volgende dag is deze stoofschotel van sucadelappen nóg lekkerder.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
 1. Ludo zegt

  Hoi Vanessa,
  ik heb je recept al vaker gemaakt en geexperimenteerd met welk bier het beste te nemen.
  Gisteren heb ik het eens gemaakt met 3 flesjes St. Bernardus Abt 12, een flesje Rochefort 10 en een flesje Rochefort 8. Dat is allemaal bruin abdijbier, maar eerder zoet en niet zo bitter. Sowieso ook heel lekker om te drinken. En dan een kilo riblappen. Ipv Friese kruidenkoek heb ik er nu gemberkoek van Peijnenburg doorgedaan. Ook wat uitjes fijngesnipperd en een paar bouillonblokjes. Verder niets.
  Een heerlijk stoofpotje met een prachtige gebonden, donkerbruine saus. Wel vrij krachtig van smaak door die verschillende biersoorten. Eventueel verdunnen met kookvocht van bijvoorbeeld een hutspot. Ook geschikt om zo uit een schaaltje, als lekker hapje te eten, ipv als hele maaltijd.

 2. Diaan zegt

  Ik heb gisteren met mijn gezin sucadelapjes gegeten en ze zijn nog nooit zo goed gelukt haha. Ik had er écht de tijd voor genomen, de jus heerlijk ingedikt en op z’n Hollands gegeten met peentjes en peertjes. bloempap en yoghurt na….”Ik hou van Holland”….;-)

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer