• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, december 11, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Stoofschotel

Makkelijke sucadelappen – Grote-stappen-snel-thuis stoofschotel

door Redactie
in Stoofschotel
1
5
sucadelappen

Makkelijke sucadelappen – Grote-stappen-snel-thuis stoofschotel – Ik ben dol op koken en dol op eten. En ik vind het heerlijk om een gerecht te verbeteren, zoals ik het zelf noem: nog een klein snufje dit, een kruimeltje zus, een druppeltje dat en voor ik het weet past mijn lijst met ingrediënten voor iets simpels als een tomatensoepje nog net op een A4’tje. Maar dan heb ik voor mijn gevoel wél de ultieme tomatensoep gemaakt. Zo ook met de stoofschotels. Ik heb – al zeg ik het zelf – een heerlijk recept voor een runderstoofschotel, maar ook daarbij hoort een lange lijst met ingrediënten. Niet dat het het klaarmaken echt moeilijker maakt, nee. Ik heb namelijk een keukenkastje vol snufjes dit, druppeltjes dat, dus het is een kwestie van de juiste potjes te vinden en dan is het strooien maar, en proeven natuurlijk.

Dat neemt niet weg dat ik af en toe zin heb in grote-stappen-snel-thuis, zonder dat de smaak tekort wordt gedaan. Dat is niet altijd even eenvoudig. Vaak zijn het nu juist die mespuntjes hier, vleugjes daar die het verschil maken tussen lekker en heerlijk. Maar nu heb ik gelukkig iets gevonden, waarmee ik in één klap een heleboel potjes en blikjes opzij kan schuiven, en tóch nog een hele lekkere stoofschotel heb.

Het Grote Geheim is de Friese kruidkoek! Weg losse kruidnagels die je nooit op tijd uit de pan kunt vissen en die steevast tussen het tandvlees van mijn zoon belanden, met verstrekkende gevolgen van dien. Idem voor de jeneverbes- en peperkorrels, laurierblaadjes: het hoeft allemaal niet meer. Zelfs de ui en knoflook kunnen achterwege blijven. Er gaat natuurlijk nog wel vlees in, veel rundvlees. Maar de ingrediëntenlijst wordt aangenaam kort, zodat dit zalige gerecht nu ook door druk-drukker-drukst mensen kan worden klaargemaakt en niet alleen openstaat voor gepensioneerde 55+ers of andere mensen met teveel vrije tijd. De prutteltijd van de sucadelappen blijft nog wel 3 uur, maar je bent in no-time klaar met alles in de pan te doen. Dan kun je ondertussen rustig heel veel andere belangrijke dingen doen, al gebruikte ik hier misschien ten onrechte het woord rustig.

Sucadelappen

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Wat zijn nou precies sucadelappen en wat is het verschil met ander runderstoofvlees? Lekker Tafelen zet het voor je op een rijtje!

Makkelijke sucadelappen – Stoofschotel

Porties: 4 tot 6 personen
Bereidingstijd: 180 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo sucadelappen (van de slager zijn ze echt het lekkerst)
  • 1 flinke klont boter
  • +/- 1/3 Friese Kruidkoek
  • 1 halve liter bruin bier (het mogen ook 2 blikjes of flesjes van 33 cl. zijn)
  • 1 el. mosterd
  • 3 el. wijn- of ciderazijn
  • 1 runderbouillonblokje
  • 1 à 2 uien, gesnipperd (optioneel)
  • 1 kg (vastkokende) aardappels (optioneel)
  • 600 gram winterpeen en/of pastinaak (optioneel)

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je de makkelijke sucadelappen:

C’est tout! Laat het vlees op kamertemperatuur komen (dat duurt ongeveer een uur uit de ijskast, maar je kunt natuurlijk het vlees even in de magnetron zetten op de ontdooistand). Dep het droog met keukenrol en smeer beide kanten van het vlees in met wat mosterd, wrijf het er desnoods met je vingers in.
Snijd het vlees in stukken, geen satéformaat, ongeveer 2 à 3 keer zo groot. Smelt wat boter in een diepe braadpan, en bak het vlees –niet allemaal tegelijk erin doen, dan koelt de temperatuur in de pan te veel af – een beetje aan alle kanten dicht. Voeg eventueel de uien toe en laat nog even glazig worden. Voeg dan de azijn toe en het bier, totdat al het vlees net onderstaat. Voeg het bouillonblokje toe en laat het nu op heel zacht vuur, met de deksel op een kiertje, 2 uur pruttelen. Schep met een schuimspaan zoveel mogelijk bruine flubbertjes van het oppervlakte af en leg de plakken kruidkoek op het vlees. Na nog een half uurtje, de boel goed doorroeren en proeven of het vlees al gaar is. Proef meteen ook de saus, hij moet aangenaam zurig, en zoetig en kruidig zijn. Misschien moet er nog wat zout en/of peper bij.
Als je er een éénpansmaaltijd van wilt maken, kook je, nadat je het bier hebt toegevoegd, er nog één kilo geschilde, in stukken gesneden aardappeltjes in mee samen met ongeveer 600 gram geschilde en in stukken gesneden winterpeen en/of pastinaak. Zorg vooral dat de aardappels ook echt onder het vocht staan, anders worden ze niet goed gaar.

Opgewarmd de volgende dag is deze stoofschotel van sucadelappen nóg lekkerder.

Tafel lekker !!

DeelPin14TweetVerstuurVerstuur

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Gestoofde kip in een fruitige saus
Recepten

Gestoofde kip in een fruitige saus met amber bier

Hollands stoofpotje
Stoofschotel

Hollands stoofpotje; van runderlappen

Chili con carne met varkensvlees
Hoofdgerecht

Chili con carne met varkensvlees

Stoofpot van kalfsschouder recept
Stoofschotel

Stoofpot van kalfsschouder; De dag erna nog lekkerder

Coq au vin; stoofpot van kip (of eigenlijk haan) in rode wijnsaus
Stoofschotel

Coq au vin; stoofpot van kip (of eigenlijk haan) in rode wijnsaus

Wild zwijn stoofpot met aardperen
Stoofschotel

Wild zwijn stoofpot met aardperen

Hertenstoofpot
Stoofschotel

Hertenstoofpot; Zet eens vaker wild op tafel

Gestoofde varkenswangen met appel
Stoofschotel

Gestoofde varkenswangen met appel

Reacties 5

  1. Geert says:
    9 maanden geleden

    De aardappels kun je beter apart koken, want in een zure omgeving (3 eetlepels azijn) duurt het eindeloos voor ze gaar zijn.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      9 maanden geleden

      Is dit een theoretische vaststelling of heb je het geprobeerd Geert? Wij kennen dat principe namelijk heel goed, zoals o.a. bij zuurkool. Maar in dit recept komt het toch echt goed met die aardappelen.

      Beantwoorden
      • Geert says:
        9 maanden geleden

        Door schade en schande wijs geworden. Éen niet al te rijpe hollandse tomaat kan het al verpesten, dus ik kook de aardappeltjes áltijd apart.

        Beantwoorden
  2. Ludo says:
    8 jaar geleden

    Hoi Vanessa,
    ik heb je recept al vaker gemaakt en geexperimenteerd met welk bier het beste te nemen.
    Gisteren heb ik het eens gemaakt met 3 flesjes St. Bernardus Abt 12, een flesje Rochefort 10 en een flesje Rochefort 8. Dat is allemaal bruin abdijbier, maar eerder zoet en niet zo bitter. Sowieso ook heel lekker om te drinken. En dan een kilo riblappen. Ipv Friese kruidenkoek heb ik er nu gemberkoek van Peijnenburg doorgedaan. Ook wat uitjes fijngesnipperd en een paar bouillonblokjes. Verder niets.
    Een heerlijk stoofpotje met een prachtige gebonden, donkerbruine saus. Wel vrij krachtig van smaak door die verschillende biersoorten. Eventueel verdunnen met kookvocht van bijvoorbeeld een hutspot. Ook geschikt om zo uit een schaaltje, als lekker hapje te eten, ipv als hele maaltijd.

    Beantwoorden
  3. Diaan says:
    9 jaar geleden

    Ik heb gisteren met mijn gezin sucadelapjes gegeten en ze zijn nog nooit zo goed gelukt haha. Ik had er écht de tijd voor genomen, de jus heerlijk ingedikt en op z’n Hollands gegeten met peentjes en peertjes. bloempap en yoghurt na….”Ik hou van Holland”….;-)

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Krab
Specials

Krab; een bijzondere delicatesse!

Heb je wel eens verse krab gegeten? Een krabcocktail of een salade met verse krab is heerlijk. Echt anders dan krabvlees uit blik!

Check het recept of lees de info
Oud Hollandse broodjes Broodje Bal Gehakt

Oud Hollandse broodjes, broodjes met traditie

Edammer kaas

Edammer kaas; over de hele wereld bekend!

kipfilet recepten

Kipfilet recepten en inspiratie

Recept in de picture

Franse wortelsoep
Soep

Franse wortelsoep

Een soep koken van winterpeen en aardappel? Jazeker, Franse wortelsoep is een klassiek Frans gerecht dat je echt eens geproefd moet hebben.

Check het recept of lees de info
Preitaart

Preitaart met kaas

entrecote als braadstuk

Entrecote als braadstuk

Handige kooktips

Mini pavlova schuimnestje om te vullen
Kookschool

Mini pavlova; schuimnestje om te vullen

Met wat eiwit en suiker maak je deze mini pavlova. Gebruik als nagerecht met ijs of gevuld met slagroom, bavaroise of vers fruit.

Check het recept of lees de info
Decoreren met zoetzure groenten

Decoreren met zoetzure groenten

Soorten gedroogde erwten

Soorten gedroogde erwten; het overzicht

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Oud Hollandse broodjes, broodjes met traditie
  • Connie Derks op Hachee volgens oud-Hollands recept
  • benny op Hachee volgens oud-Hollands recept
  • martin op Aardappels koken; stap voor stap instructie
  • A. M. Klarenbeek op Oud Hollandse broodjes, broodjes met traditie
  • Ton Stoffels op Oud Hollandse broodjes, broodjes met traditie
  • C.C.L.M. Geurts-Huijbers op Pannenkoek met groenten en kaas
  • Connie Derks op Bloemkool ovenschotel met gehakt
  • Ester op Bloemkool ovenschotel met gehakt
  • Connie Derks op Rode bietjes-haring salade

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen