Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Smeuïge zalmtartaartjes met witte wijnsaus

Deze zalmtartaartjes zijn heerlijk smeuïg en combineren erg lekker met de witte wijnsaus en de warme cherrytomaatjes.

Smeuïge zalmtartaartjes met witte wijnsaus – In een restaurantje in Leiden at ik voor het eerst deze gebakken zalmtartaartjes. Ik vond ze heerlijk en ben daarna gaan experimenteren om het na te maken. Eerst probeerde ik het met een eitje erdoor, dat bleek geen succes: het tartaartje viel uit elkaar. Zoals hieronder beschreven werkt het wel en het is heerlijk. De cherrytomaatjes heb ik er zelf aan toegevoegd en maken het gerecht helemaal af.


Smeuïge zalmtartaartjes met witte wijnsaus

Visgerecht voor 4 personen:

  • Zalmtartaartjes met witte wijnsaus400 à 500 gram verse zalm ( online bestellen )
  • 5 à 6 takjes verse dille (of gedroogd)
  • 1/2 citroen
  • 2 à 3 el. bloem
  • snufje (zee)zout
  • een flinke klont boter
  • 2 el. (olijf)olie
  • +/- 250 gr. cherrytomaatjes
  • 1 borrelglaasje witte wijn
  • 150 ml. room

Voor de puree:

  • +/- 600 gr. aardappelen
  • +/- 50 ml, melk
  • een flinke klont boter
  • peper en zout

Maak eerst de puree: schil de aardappelen, snijd ze in stukken en zet ze op met koud, gezouten water. Laat ze ongeveer 12 minuten koken – totdat je er makkelijk in prikt – en giet ze dan af. Prak ze fijn met de boter en de melk en breng op smaak met peper en zout. Houdt de deksel op de pan, zodat de puree warm blijft.

Verwijder, terwijl de aardappels koken, zo nodig het velletje van de zalm. Hak de zalm en dille fijn. Meng de zalm in een kom met dille, zout en het sap van de halve citroen. Strooi de bloem in een kommetje.

Verwarm de oven voor met een diep bord erin op ongeveer 50 graden. Zorg nu dat de puree klaar is, daar wil je je nu niet meer over moeten ontfermen.

Zet de koekenpan met olie en boter op middelmatig vuur. Kneed een klein tartaartje met de handen, het zal wat uit elkaar vallen. Rol de tartaartjes één voor één door de bloem en leg ze voorzichtig in de koekenpan. Als het tartaartje uit elkaar valt, een beetje aandrukken en even laten liggen bakken. Zodra het gaar wordt (na ongeveer 2 à 3 minuten) wordt het stevig. Omkeren met een spatel en nog een minuutje bakken. Laat het middenstuk nog een beetje zacht, dat is wel zo lekker.

Houd de gare tartaartjes op het bord in de oven warm. Zet dan het vuur hoger, giet er een scheutje wijn door met nog wat citroensap en roer. Halveer ondertussen de tomaatjes. Voeg ze, met nog wat room door de saus.

Gegarandeerd succes!

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More