Vis uit de tajine – Even snel een visje bakken. Dat gebeurt al heel veel. Maar vis stoven? Dat is niet het eerste waar je aan denkt. Stevige vissoorten als kabeljauw of zeewolf kun je uitstekend stoven. Je kunt dan heel makkelijk een niet al te zware maaltijd maken. Je kunt daar de tajine voor gebruiken. Dit visgerecht kost misschien even wat voorbereiding, maar je zet dan wel een complete, gezonde en lekkere maaltijd op tafel. Inspiratie nodig? In dit artikel vind je een recept om vis uit de tajine te maken.
Wat is die schaal met dat schoorsteentje nu precies?
Misschien heb je geen idee wat het nu eigenlijk is. Het is een traditionele stoofpot, gemaakt van aardewerk. Een tajine bestaat uit twee delen, namelijk een schaal en een deksel in de vorm van een kegel, een soort schoorsteentje. Hij wordt vooral gebruikt in de Marokkaanse keuken, om heerlijk geurende stoofpotten van vlees of vis in klaar te maken. Zoals uit het recept hieronder voor vis uit de tajine.
De tajine gebruiken
Tegenwoordig heeft bijna iedereen er een in huis, maar velen durven er nog niet echt mee aan de slag om er een lekker recept in te maken. Onderstaand recept voor vis uit de tajine is redelijk makkelijk te maken en het geeft je de heerlijke smaken van Marokko. De combinatie met rozijnen zal je misschien verbazen, maar probeer het toch eens, waarschijnlijk word je positief verrast!. In ca. 1 uur heb je een werkelijk fantastische maaltijd op tafel staan. Je kunt dit recept voor vis uit de tajine zowel in de oven als op het fornuis maken, en zelfs in de typisch stenen kolenpot. Als je de tajine op het gas gebruikt is het echt wel noodzaak om een vlamverdeler te gebruiken, anders loop je het risico dat de aardewerken schaal barst.
Kabeljauw; de lekkerste recepten voor jouw inspiratie
Ontdek met deze recepten hoe je verse kabeljauw op verschillende manieren kunt bereiden. Wat verse vis zou je vaker moeten doen.
Vis uit de tajine
Print receptIngrediënten voor dit recept
- ca. 600 gram kabeljauw, verdeeld in 4 stukken
- 150 gram wortels, in plakjes
- 4 aardappelen, geschild en in stukken
- 2 uien, gesnipperd
- 4 eetlepels rozijnen (naar smaak)
- 1 koffielepel harissa pasta
- 1 zakje Marokkaanse kleurstof of kurkuma (dit geeft geen smaak, maar kleurt enkel je gerecht )
- wat saffraan draadjes
- 2 kaneelstokjes
- 1 koffielepel komijn
- 1 handvol peterselie, fijngehakt
- 1 eetlepel korianderbolletjes, fijngehakt in een vijzel
- zout en peper
- 1 glas water
- olijfolie
- wat venkelbloemen (garnering)
Bereidingswijze van dit recept
Vis uit de tajine maak je zo:
Verwarm wat olijfolie in de tajine en stoof hierin de gesnipperde ui met saffraan en kaneel even aan.
Doe dan de wortels erbij en breng op smaak met zout, peper en voeg de Marokkaanse kleurstof of kurkuma toe.
Meng de harissa en geplette korianderbolletjes met wat olijfolie, komijn, zout en peper.
Wrijf de kabeljauw in met het kruidenmengsel.
Leg vervolgens de vis op de wortels in de tajine en giet er 1 glas water bij.
Leg de aardappels rond de vis en voeg 1 eetlepel van de rozijnen en de helft van de peterselie toe.
Sluit de tajine en laat het geheel sudderen op een laag vuur (met vlamverdeler) of zet de tajine ca. 30 minuten in een oven van 180 graden.
Voeg op het laatst de resterende rozijnen toe en roer het geheel voorzichtig om.
Laat nog zo’n 5 à 10 minuten rusten en garneer de vis uit de tajine met de gesnipperde peterselie en de venkelbloemen.
Tafel lekker !!