• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, maart 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Beef Stroganoff; Feest op tafel

In de saus: champignons, uien, en zure room

door Elise de Haan
in Vleesgerechten
0
0
Beef Stroganoff

Beef Stroganoff – Wist jij dat Beef Stroganoff een gerecht is dat al heel lang bestaat. Toch vind je Beef Stroganoff nog steeds terug op de kaart van veel restaurants. Waarom? Nou, gewoon omdat het heel erg lekker is. Lees hieronder iets over de geschiedenis van deze echte klassieker, en duik dan de keuken in, om zelf een heerlijke Beef Stroganoff te maken!

Rundvlees

Een van de belangrijkste ingrediënten voor Beef Stroganoff is natuurlijk de “beef” oftewel, het rundvlees. In dit geval is dat biefstuk, welke in reepjes wordt gesneden. Je kunt kiezen voor gewone biefstuk, kogelbiefstuk, ossenhaaspuntjes etc. Net wat je zelf lekker vindt. Je kunt ook bieflappen gebruiken als je een wat budgetvriendelijkere versie van Beef Stroganoff wilt maken.

Beef Stroganoff

Boeuf à la Stroganoff heet het officieel. Dat klinkt erg Frans, maar het betreft hier toch een echte Russische klassieker, vernoemd naar Graaf Alexander Grigorevich Stroganov, een belangrijk Russisch staatsman die in de negentiende eeuw leefde. Er doen verschillende verhalen de ronde over de herkomst van het gerecht. Het zou kunnen zijn ontstaan tijdens een veldtocht in Siberië, waarbij het zo koud was, dat de Franse (vandaar Boeuf à la Stroganoff!) kok het bevroren vlees alleen nog in heel dunne reepjes kon snijden. Een waarschijnlijker verhaal is dat de adellijke familie Stroganov een brigade van Franse bedienden in dienst had en dat de kok het vlees op de Franse manier (het eerst in reepjes snijden) bereidde, om het vervolgens op de Russische manier met flink wat saus te serveren. Deze saus bestaat in ieder geval uit champignons, uien, en zure room. Uiteraard zijn, zoals bij alle klassiekers, talloze recepten, in allerlei variaties in omloop.

Extra tips en weetjes

Van oudsher wordt Beef Stroganoff geserveerd met gekookte aardappelen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld sperziebonen geven. Tegenwoordig wordt Beef Stroganoff ook wel met rijst of pasta gegeten. Hierbij zou je, voor een complete maaltijd, een groene salade kunnen serveren.

Liever koken zonder alcohol? De wodka kun je gewoon weglaten.

Beef Stroganoff is natuurlijk een rundvleesgerecht. Wil je echter een vegetarische maaltijd? Dan zou je het rundvlees kunnen vervangen door gebakken jackfruit, vegetarische wokblokjes of iets dergelijks en dit door de saus roeren. Gebruik dan groentebouillon. Voor een volledig vegan gerecht kun je de crème fraîche vervangen door een plantaardig alternatief als soja- of haverroom.

Beef Stroganoff

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 600 gram biefstuk (eventueel bieflappen), in reepjes gesneden
  • 250 gram (kastanje)champignons, in plakjes
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 125 gram crème fraîche
  • 1 groene paprika, in reepjes
  • 1 rode paprika, in reepjes
  • 70 gr tomatenpuree
  • 2 augurken, in kleine blokjes
  • 200 ml runderbouillon
  • 40 ml wodka
  • 1 el (gerookt) paprikapoeder
  • ½ tl chilivlokken of pull biber
  • zout
  • boter of olie om in te bakken
  • half bosje dille, gehakt

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je Beef Stroganoff:

Snijd eerst alle groente en biefstuk.

Verhit in een braadpan wat boter of olie, en bak hierin de uien even aan. Laat ze niet te donker worden. Doe vervolgens de paprika reepjes erbij en bak deze even mee. Voeg vervolgens de champignons, het paprikapoeder en de tomatenpuree toe en laat deze ook even meebakken. Blus af met de bouillon en de wodka.

Laat dit een paar minuten zachtjes sudderen, zonder deksel, tot de groenten beetgaar zijn. Roer dan de crème fraîche en de augurk er door. Breng op smaak met de chilivlokken en voeg wanneer nodig wat zout toe.

Verhit in een koekenpan wat boter of olie. Laat deze goed heet worden, maar let wel op dat het niet verbrandt. Bak hierin de biefstukreepjes op een hoog vuur rondom bruin. Als je de biefstuk rosé wilt houden, bak de reepjes dan echt heel kort. Heb je ze liever doorbakken, bak ze dan iets langer. Let er wel op dat je de biefstuk niet te lang bakt, om te voorkomen dat deze taai wordt.

Verdeel de biefstuk reepjes over 4 borden. Schep de saus erover. Bestrooi het gerecht met wat gehakte dille.

Serveer de Beef Stroganoff bijvoorbeeld met gekookte aardappelen en sperziebonen of een groene salade.

Tafel lekker !!

Tags: VleesVlees - Rundvlees - Biefstuk
DeelPin33Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

tartaar met een kaasvulling
Vleesgerechten

Tartaar met een kaasvulling

Cheeseburger
Vleesgerechten

Cheeseburger; klassiek Amerikaans fastfood

Blauwe kaasburger
Vleesgerechten

Blauwe kaasburger

Kip met 40 teentjes knoflook
Vleesgerechten

Kip met 40 teentjes knoflook

pittige kip
Vleesgerechten

Pittige kip in zoetzure ananassaus

Souvlaki
Vleesgerechten

Griekse souvlaki van varkenshaas

Oma’s gehaktballen
Vleesgerechten

Oma’s gehaktballen

runderrollade uit de oven
Vleesgerechten

Runderrollade uit de oven

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Gefrituurde oesterzwammen
Hapjes

Gefrituurde oesterzwammen

Een lekkere snack uit de frituur? Maak eens gefrituurde oesterzwammen. Deze paddenstoelen geef je een heerlijk knapperig jasje! Proeven!

Check het recept of lees de info
Rösti

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen