• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, juli 5, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Beef Stroganoff; Feest op tafel

In de saus: champignons, uien, en zure room

door Elise de Haan
in Vleesgerechten
0
0
Beef Stroganoff

Beef Stroganoff – Wist jij dat Beef Stroganoff een gerecht is dat al heel lang bestaat. Toch vind je Beef Stroganoff nog steeds terug op de kaart van veel restaurants. Waarom? Nou, gewoon omdat het heel erg lekker is. Lees hieronder iets over de geschiedenis van deze echte klassieker, en duik dan  de keuken in, om zelf een heerlijke Beef Stroganoff te maken!

Rundvlees

Een van de belangrijkste ingrediënten voor Beef Stroganoff is natuurlijk de “beef” oftewel, het rundvlees. In dit geval is dat biefstuk, welke in reepjes wordt gesneden. Je kunt kiezen voor gewone biefstuk, kogelbiefstuk, ossenhaaspuntjes etc. Net wat je zelf lekker vindt. Je kunt ook bieflappen gebruiken als je een wat budgetvriendelijkere versie van Beef Stroganoff wilt maken.

Beef Stroganoff

Boeuf à la Stroganoff heet het officieel. Dat klinkt erg Frans, maar het betreft hier toch een echte Russische klassieker, vernoemd naar Graaf Alexander Grigorevich Stroganov, een belangrijk Russisch staatsman die in de negentiende eeuw leefde. Er doen verschillende verhalen de ronde over de herkomst van het gerecht. Het zou kunnen zijn ontstaan tijdens een veldtocht in Siberië, waarbij het zo koud was, dat de Franse (vandaar Boeuf à la Stroganoff!) kok het bevroren vlees alleen nog in heel dunne reepjes kon snijden. Een waarschijnlijker verhaal is dat de adellijke familie Stroganov een brigade van Franse bedienden in dienst had en dat de kok het vlees op de Franse manier (het eerst in reepjes snijden) bereidde, om het vervolgens op de Russische manier met flink wat saus te serveren. Deze saus bestaat in ieder geval uit champignons, uien, en zure room. Uiteraard zijn, zoals bij alle klassiekers, talloze recepten, in allerlei variaties in omloop.

Extra tips en weetjes

Van oudsher wordt Beef Stroganoff geserveerd met gekookte aardappelen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld sperziebonen geven. Tegenwoordig wordt Beef Stroganoff ook wel met rijst of pasta gegeten. Hierbij zou je, voor een complete maaltijd, een groene salade kunnen serveren.

Liever koken zonder alcohol? De wodka kun je gewoon weglaten.

Beef Stroganoff is natuurlijk een rundvleesgerecht. Wil je echter een vegetarische maaltijd? Dan zou je het rundvlees kunnen vervangen door gebakken jackfruit, vegetarische wokblokjes of iets dergelijks en dit door de saus roeren. Gebruik dan groentebouillon. Voor een volledig vegan gerecht kun je de crème fraîche vervangen door een plantaardig alternatief als soja- of haverroom.

Beef Stroganoff

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 600 gram biefstuk (eventueel bieflappen), in reepjes gesneden
  • 250 gram (kastanje)champignons, in plakjes
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 125 gram crème fraîche
  • 1 groene paprika, in reepjes
  • 1 rode paprika, in reepjes
  • 70 gr tomatenpuree
  • 2 augurken, in kleine blokjes
  • 200 ml runderbouillon
  • 40 ml wodka
  • 1 el (gerookt) paprikapoeder
  • ½ tl chilivlokken of pull biber
  • zout
  • boter of olie om in te bakken
  • half bosje dille, gehakt

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je Beef Stroganoff:

Snijd eerst alle groente en biefstuk.

Verhit in een braadpan wat boter of olie, en bak hierin de uien even aan. Laat ze niet te donker worden. Doe vervolgens de paprika reepjes erbij en bak deze even mee. Voeg vervolgens de champignons, het paprikapoeder en de tomatenpuree toe en laat deze ook even meebakken. Blus af met de bouillon en de wodka.

Laat dit een paar minuten zachtjes sudderen, zonder deksel, tot de groenten beetgaar zijn. Roer dan de crème fraîche en de augurk er door. Breng op smaak met de chilivlokken en voeg indien nodig wat zout toe.

Verhit in een koekenpan wat boter of olie. Laat deze goed heet worden, maar let wel op dat het niet verbrandt. Bak hierin de biefstukreepjes op een hoog vuur rondom bruin. Als je de biefstuk rosé wilt houden, bak de reepjes dan echt heel kort. Heb je ze liever doorbakken, bak ze dan iets langer. Let er wel op dat je de biefstuk niet te lang bakt, om te voorkomen dat deze taai wordt.

Verdeel de biefstuk reepjes over 4 borden. Schep de saus erover. Bestrooi het gerecht met wat gehakte dille.

Serveer de Beef Stroganoff bijvoorbeeld met gekookte aardappelen en sperziebonen of een groene salade.

Tafel lekker !!

Tags: VleesVlees - BiefstukVlees - Rundvlees
DeelPin25Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Beef back rib van de BBQ
Vleesgerechten

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Gefrituurde kippenvleugeltjes
Hapjes

Gefrituurde kippenvleugeltjes, die maak je zelf!

Babi ketjap
Vleesgerechten

Babi ketjap; een heerlijk Oosters gerecht vol smaak

Kipcurry spiesjes
Vleesgerechten

Kipcurry spiesjes; van de barbecue

Kipsaté van de barbecue
Vleesgerechten

Kipsaté van de barbecue

Skinny kipsalon
Vleesgerechten

Skinny kipsalon

kalfsbiefstuk
Vleesgerechten

Kalfsbiefstuk

Varkenshaas spiesjes met paprika
Vleesgerechten

Varkenshaas spiesjes met paprika

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Huisgemaakte spreads voor op brood
Specials

Huisgemaakte spreads voor op brood; verrassend lekker

Homemade sandwich spread in meerdere varianten. Deze huisgemaakte spreads maken we op basis van yoghurt, kwark met roomkaas of mayonaise.

Check het recept of lees de info
Steenfruit

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

Recept in de picture

Kibbeling zelf maken
Tussendoortje

Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak

Gebakken vis eten? Kibbeling zelf maken is echt leuk en lekker. Van verse vis (kabeljauw) en een heerlijk beslag met je eigen kruidenmelange.

Check het recept of lees de info
zomers taartje kwark rode bessen

Zomers taartje met kwark en rode bessen

Beef back rib van de BBQ

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Handige kooktips

platvis fileren
Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Ben je een echte visliefhebber, maar vind je platvis fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou vast lukken.

Check het recept of lees de info
marineren in karnemelk

Marineren in karnemelk

Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • marina op Abrikozenvlaai; de echte Limburgse
  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen