Beef Stroganoff – Wist jij dat Beef Stroganoff een vleesgerecht is dat al heel lang bestaat. Toch vind je Beef Stroganoff nog steeds terug op de kaart van veel restaurants. Waarom? Nou, gewoon omdat het heel erg lekker is. Lees hieronder iets over de geschiedenis van deze echte klassieker, en duik dan de keuken in, om zelf een heerlijke Beef Stroganoff te maken!
Rundvlees is het belangrijkste ingrediënt
Een van de belangrijkste ingrediënten voor Beef Stroganoff is natuurlijk de “beef” oftewel, het rundvlees. In dit geval is dat biefstuk, welke in reepjes wordt gesneden. Je kunt kiezen voor gewone biefstuk, kogelbiefstuk, ossenhaaspuntjes et cetera. Net wat je zelf lekker vindt. Je kunt ook bieflappen gebruiken als je een wat budgetvriendelijkere versie van Beef Stroganoff wilt maken.
Beef Stroganoff
Boeuf à la Stroganoff heet het officieel. Dat klinkt erg Frans, maar het betreft hier toch een echte Russische klassieker, vernoemd naar Graaf Alexander Grigorevich Stroganov, een belangrijk Russisch staatsman, die in de negentiende eeuw leefde. Er doen verschillende verhalen de ronde over de herkomst van het gerecht. Het zou kunnen zijn ontstaan tijdens een veldtocht in Siberië, waarbij het zo koud was, dat de Franse (vandaar Boeuf à la Stroganoff!) kok het bevroren vlees alleen nog in heel dunne reepjes kon snijden. Een waarschijnlijker verhaal is dat de adellijke familie Stroganov een brigade van Franse bedienden in dienst had. En dat de kok van dat gezelschap het vlees op de Franse manier (het eerst in reepjes snijden) bereidde, om het vervolgens op de Russische manier met flink wat saus te serveren. Deze saus bestaat in ieder geval uit champignons, uien en zure room. Uiteraard zijn, zoals bij alle klassiekers, talloze recepten, in allerlei variaties in omloop.
Extra tips en weetjes
Van oudsher wordt Beef Stroganoff geserveerd met gekookte aardappelen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld sperziebonen geven. Tegenwoordig wordt Beef Stroganoff ook wel met rijst of pasta gegeten. Hierbij zou je, voor een complete maaltijd, een groene salade kunnen serveren.
Liever koken zonder alcohol? De wodka kun je gewoon weglaten.
Beef Stroganoff is natuurlijk een rundvleesgerecht. Wil je echter een vegetarische maaltijd? Dan zou je het rundvlees kunnen vervangen door gebakken jackfruit, vegetarische wokblokjes of iets dergelijks en dit door de saus roeren. Gebruik dan groentebouillon. Voor een volledig vegan gerecht kun je de crème fraîche vervangen door een plantaardig alternatief als soja- of haverroom.
Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten
Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.
Beef Stroganoff
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram biefstuk (eventueel bieflappen), in reepjes gesneden
- 250 gram (kastanje)champignons, in plakjes
- 1 grote ui, gesnipperd
- 125 gram crème fraîche
- 1 groene paprika, in reepjes
- 1 rode paprika, in reepjes
- 70 gr tomatenpuree
- 2 augurken, in kleine blokjes
- 200 ml runderbouillon
- 40 ml wodka
- 1 el (gerookt) paprikapoeder
- ½ tl chilivlokken of pull biber
- zout
- boter of olie om in te bakken
- een half bosje dille, gehakt
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Beef Stroganoff:
Snijd eerst alle groente en biefstuk.
Verhit in een braadpan wat boter of olie, en bak hierin de uien even aan. Laat ze niet te donker worden.
Doe vervolgens de paprika reepjes erbij en bak ze even mee. Voeg vervolgens de champignons, het paprikapoeder en de tomatenpuree toe en laat die ook even meebakken. Blus af met de bouillon en de wodka.
Laat dit een paar minuten zachtjes sudderen, zonder deksel, tot de groenten beetgaar zijn. Roer dan de crème fraîche en de augurk erdoor. Breng op smaak met de chilivlokken en voeg als dat nodig is wat zout toe.
Verhit in een koekenpan wat boter of olie. Laat die goed heet worden, maar let wel op dat het niet verbrandt. Bak hierin de biefstukreepjes op een hoog vuur rondom bruin. Als je de biefstuk rosé wilt houden, bak de reepjes dan echt heel kort. Heb je ze liever doorbakken, bak ze dan iets langer. Let er wel op dat je de biefstuk niet te lang bakt, om te voorkomen dat hij taai wordt.
Verdeel de biefstuk reepjes over 4 borden. Schep de saus erover. Bestrooi het gerecht met wat gehakte dille.
Serveer de Beef Stroganoff bijvoorbeeld met gekookte aardappelen en sperziebonen of een groene salade.
Tafel lekker !!