Dragonkip met kervelboter en asperges – Bourgondisch lekker eten
Werken met mooie producten
Het is zo jammer dat de Hollandse maaltijden vaak als saai gezien worden. Wie het over typisch Hollandse maaltijden heeft ziet al snel de zuurkool met rookworst of de andijvie met een bal gehakt. En dan hebben we het nog niet over de spinazie a la snot uit een diepvriesdoos. Eet vers mensen, dat is naast lekker ook gewoon heel leuk! De receptuur die we hier met je delen is een feestelijke. Je moet daar echt wel wat moeite voor doen, maar wat je straks op tafel zet is absoluut een groot smaakfeest. Een kip uit de achterhoek, Hollandse asperges, dubbelgedopte tuinboontjes, een botersausje, verse kervel en wat aardappelpuree. Dragonkip met kervelboter en asperges zet je met plezier op tafel.
Kip uit de achterhoek
De kip, het hoen kun je beter eerst vlinderen oftewel openklappen. Hierdoor gaart deze sneller. Hoe je dat doet, door middel van het verwijderen van de ruggengraat, kan je hier lezen.
Je zult merken dat een kwaliteitskip, of het nou een polderhoen, een landhoen, een Bresse kip of een andere kwaliteitskip is, veel stevigere botten heeft dan de snel groeiende rassen die voor een prikkie in de supermarkt, bij de slager of de poelier worden aangeboden. Je hebt dus stevig gereedschap nodig om zo’n beest te lijf te gaan. De huid, het vel ziet er anders uit, vaak donkerder van kleur, ruiger. Ook in het vlees zie je kleurverschillen; het is niet zo bleekjes en uniform van kleur als bij de ‘ordinaire’ kip. Een hoen is meestal zwaarder dan een kippetje. Je koopt namelijk een echte kip, geen uit zijn krachten gegroeid kuiken. Zo’n echte kip, zo’n hoen heeft een langer en een beter leven gehad dan de ‘plofkip” en dat proef je. Zo’n hoen heeft smaak!
Dragonkip met kervelboter en asperges
Dragonkip maak je dus met zo’n echte kip. Dat heeft smaak, dat is echt, dat is puur en al je straks lekker zit te tafelen doe je dat met een goed gevoel. De kervelboter is huisgemaakt. Geen kant en klare kruidenboter. Die pure smaak ga je absoluut waarderen. Daarbij serveer je verse Hollandse asperges en dubbelgedopte tuinbonen. Dit gerecht ga je gegarandeerd met trots serveren!
Botersaus met kervel is lekker over de asperges, de tuinboontjes, bij de aardappelpuree én om een stukje kip doorheen te halen voor je het in je mond stopt. Bak je patatten? maak dan wat minder botersaus.
Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges
Bij het voorjaar horen Hollandse asperges. Tenminste, dat vinden we. Maar eet je ze ook? Na het lezen van deze tips en recepten zeker wel.
Gebraden kip; Sharing food bij uitstek
Goede recepten voor gebraden kip inclusief tips voor de beste bereiding. Van schoonmaken tot vlinderen en het braden van een hele kip.
Dragonkip met kervelboter en asperges
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 biologische kip (1500-1600 gram)
- 25 gram verse dragon
- 2-4 teentjes knoflook naar smaak, fijngehakt
- 1 tl paprikapoeder (edelsüss)
- zout, grof zeezout, peper
- rasp van 1 citroen
- 1 el citroensap
- 4 el olijfolie
- 75 gram boter
- 1 flinke el gehakte verse kervel
- citroensap
- 150-200 gram gedopte tuinbonen
- 12-20 (naar keuze 3 tot 5 p.p.) witte asperges, schoongemaakt
- blaadje foelie
Bereidingswijze van dit recept
Dragonkip met kervelboter en asperges maak je zo:
De kip- het hoen bereiden
Pluk de blaadjes van de dragontakjes en hak ze fijn. Maak vervolgens met behulp van een staafmixer, kleine blender of een vijzel een marinade van de dragon, knoflook, paprikapoeder, olie, citroenrasp- en sap en wat versgemalen peper. Wrijf de gevlinderde kip aan alle kanten in met de marinade en laat hem 10 tot 20 minuten staan voor je verder gaat. Bestrooi hem vervolgens met grof zeezout. Een halve tot driekwart eetlepel volstaat om een grote kip mee in te wrijven.
Verhit de oven op 200 ⁰C. Leg de kip op een met bakpapier beklede bakplaat en braad hem in 45-60 minuten gaar. Bedruip de kip een aantal malen met het vrijgekomen braadvocht. Vlak voor het einde van de braadtijd kan je de oven eventueel nog héél even op grillstand zetten, zo krijg je een extra knapperig korstje. Let dan wel goed op dat het vel niet verbrandt.
Terwijl de kip in de oven staat, heb je tijd om asperges, de (dubbelgedopte) tuinboontjes en zelfs de aardappelpuree klaar te maken of de patatten te frituren en kan je straks alles tegelijk op tafel zetten. Tenminste als je de boel een beetje hebt voorbereid.
De groenten
Leg de schoongemaakte asperges samen met 1 à 2 foelieblaadjes en zout naar smaak in een grote pan en zet ze onder water. Breng het water aan de kook en zet het vuur uit. Laat de asperges met het deksel op de pan zo’n 10 tot 15 minuten staan, dan zijn ze beetgaar.
Dubbelgedopte tuinboontjes heb je zo klaar: Pan met iets gezouten water aan de kook brengen, tuinboontjes toevoegen en 2 minuten koken. Dan afgieten, ietsje laten afkoelen en het velletje er tussen en duim en wijsvinger vanaf duwen.
Kervelboter
Smelt de boter in een steelpannetje en laat even zachtjes pruttelen. Doe de gehakte kervel erbij en verwarm een minuutje of 1 à 2 mee. Haal de boter van het vuur. Breng op smaak met peper, zout en citroensap.
Tafel lekker !!