• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, mei 28, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Dragonkip met kervelboter en asperges

Redactie door Redactie
in Vleesgerechten
0
0
dragonkip met kervelboter en asperges

Dragonkip met kervelboter en asperges – Bourgondisch lekker eten

Werken met mooie producten

Het is zo jammer dat de Hollandse maaltijden vaak als saai gezien worden. Wie het over typisch Hollandse maaltijden heeft ziet al snel de zuurkool met rookworst of de andijvie met een bal gehakt. En dan hebben we het nog niet over de spinazie a la snot uit een diepvriesdoos. Eet vers mensen, dat is naast lekker ook gewoon heel leuk! De receptuur die we hier met je delen is een feestelijke. Je moet daar echt wel wat moeite voor doen, maar wat je straks op tafel zet is absoluut een groot smaakfeest.  Een kip uit de achterhoek, Hollandse asperges, dubbelgedopte tuinboontjes, een botersausje, verse kervel en wat aardappelpuree. Dragonkip met kervelboter en asperges zet je met plezier op tafel.

Kip uit de achterhoek

De kip, het hoen kun je beter eerst vlinderen oftewel openklappen. Hierdoor gaart deze sneller. Hoe je dat doet, door middel van het verwijderen van de ruggengraat, kan je hier lezen.

Je zult merken dat een kwaliteitskip, of het nou een polderhoen, een landhoen, een Bresse kip of een andere kwaliteitskip is, veel stevigere botten heeft dan de snel groeiende rassen die voor een prikkie in de supermarkt, bij de slager of de poelier worden aangeboden. Je hebt dus stevig gereedschap nodig om zo’n beest te lijf te gaan. De huid, het vel ziet er anders uit, vaak donkerder van kleur, ruiger. Ook in het vlees zie je kleurverschillen; het is niet zo bleekjes en uniform van kleur als bij de ‘ordinaire’ kip. Een hoen is meestal zwaarder dan een kippetje. Je koopt namelijk een echte kip, geen uit zijn krachten gegroeid kuiken. Zo’n echte kip, zo’n hoen heeft een langer en een beter leven gehad dan de ‘plofkip” en dat proef je. Zo’n hoen heeft smaak!

Dragonkip met kervelboter en asperges

Dragonkip maak je dus met zo’n echte kip. Dat heeft smaak, dat is echt, dat is puur en al je straks lekker zit te tafelen doe je dat met een goed gevoel. De kervelboter is huisgemaakt. Geen kant en klare kruidenboter. Die pure smaak ga je absoluut waarderen. Daarbij serveer je verse Hollandse asperges en dubbelgedopte tuinbonen. Dit gerecht ga je gegarandeerd met trots serveren!

Botersaus met kervel is lekker over de asperges, de tuinboontjes, bij de aardappelpuree én om een stukje kip doorheen te halen voor je het in je mond stopt. Bak je patatten? maak dan wat minder botersaus.

dragonkip met kervelboter en asperges
Asperge recepten & tips

Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges

Bij het voorjaar horen Hollandse asperges. Tenminste, dat vinden we. Maar eet je ze ook? Na het lezen van deze tips en recepten zeker wel.

Gebraden kip

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Goede recepten voor gebraden kip inclusief tips voor de beste bereiding. Van schoonmaken tot vlinderen en het braden van een hele kip.

Dragonkip met kervelboter en asperges

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: Gemiddeld
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 biologische kip (1500-1600 gram)
  • 25 gram verse dragon
  • 2-4 teentjes knoflook naar smaak, fijngehakt
  • 1 tl paprikapoeder (edelsüss)
  • zout, grof zeezout, peper
  • rasp van 1 citroen
  • 1 el citroensap
  • 4 el olijfolie
  • 75 gram boter
  • 1 flinke el gehakte verse kervel
  • citroensap
  • 150-200 gram gedopte tuinbonen
  • 12-20 (naar keuze 3 tot 5 p.p.) witte asperges, schoongemaakt
  • blaadje foelie

Bereidingswijze van dit recept

Dragonkip met kervelboter en asperges maak je zo:

De kip- het hoen bereiden

Pluk de blaadjes van de dragontakjes en hak ze fijn. Maak vervolgens met behulp van een staafmixer, kleine blender of een vijzel een marinade van de dragon, knoflook, paprikapoeder, olie, citroenrasp- en sap en wat versgemalen peper. Wrijf de gevlinderde kip aan alle kanten in met de marinade en laat hem 10 tot 20 minuten staan voor je verder gaat. Bestrooi hem vervolgens met grof zeezout. Een halve tot driekwart eetlepel volstaat om een grote kip mee in te wrijven.

Verhit de oven op 200 ⁰C. Leg de kip op een met bakpapier beklede bakplaat en braad hem in 45-60 minuten gaar. Bedruip de kip een aantal malen met het vrijgekomen braadvocht. Vlak voor het einde van de braadtijd kan je de oven eventueel nog héél even op grillstand zetten, zo krijg je een extra knapperig korstje. Let dan wel goed op dat het vel niet verbrandt.

Terwijl de kip in de oven staat, heb je tijd om asperges, de (dubbelgedopte)  tuinboontjes en zelfs de aardappelpuree klaar te maken of de patatten te frituren en kan je straks alles tegelijk op tafel zetten. Tenminste als je de boel een beetje hebt voorbereid.

De groenten

Leg de schoongemaakte asperges samen met 1 à 2 foelieblaadjes en zout naar smaak in een grote pan en zet ze onder water. Breng het water aan de kook en zet het vuur uit. Laat de asperges met het deksel op de pan zo’n 10 tot 15 minuten staan, dan zijn ze beetgaar.

Dubbelgedopte tuinboontjes heb je zo klaar: Pan met iets gezouten water aan de kook brengen, tuinboontjes toevoegen en 2 minuten koken. Dan afgieten, ietsje laten afkoelen en het velletje er tussen en duim en wijsvinger vanaf duwen.

Kervelboter

Smelt de boter in een steelpannetje en laat even zachtjes pruttelen. Doe de gehakte kervel erbij en verwarm een minuutje of 1 à 2 mee. Haal de boter van het vuur. Breng op smaak met peper, zout en citroensap.

Tafel lekker !!

Tags: Vlees
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Asperges met biefstuk
Vleesgerechten

Asperges met biefstuk; Smaakvol, puur en eenvoudig

Kalfsschnitzel met Parmaham en salie
Vleesgerechten

Kalfsschnitzel met Parmaham en salie, Saltimbocca alla Romana

Drumsticks in kokos-kerriesaus
Vleesgerechten

Drumsticks in kokos-kerriesaus, heerlijke kippenpootjes!

Asperges met kip in champignonsaus
Vleesgerechten

Asperges met kip in champignonsaus

Kipfilet in honing-sinaasappelsaus
Vleesgerechten

Kipfilet in honing-sinaasappelsaus met groentespaghetti

varkensribstuk
Vleesgerechten

Varkensribstuk met broodkruim en peterselie, onweerstaanbaar!

Label Rouge Kip met limoen
Vleesgerechten

Label Rouge Kip met limoen en rode peper

Gehaktbrood van lamsgehakt
Vleesgerechten

Gehaktbrood van lamsgehakt, met een Grieks tintje

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Recepten met langoustines
Specials

Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!

Als je van langoustines houdt, en je hebt inspiratie nodig kijk dan eens bij onze recepten met langoustines en leef je uit!

Check het recept of lees de info
Dressings op basis van yoghurt

Dressings op basis van yoghurt

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue

Aardappels van de barbecue

Recept in de picture

Penne met verse zalm en verse spinazie
Pastagerechten

Penne met verse zalm en verse spinazie

Eenvoudige en pure smaken vormen de basis van deze penne met verse zalm en verse spinazie, natuurlijk mogen de verse tomaten niet ontbreken.

Check het recept of lees de info
Oosterse wokschotel met broccoli

Oosterse wokschotel met broccoli

Gevulde aubergine

Gevulde aubergines; met een vulling van groenten en kikkererwten

Handige kooktips

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

De perfect malse zalm bakken of grillen is best makkelijk! Volg de stap-voor-stapinstructies en eet nooit meer droge zalm.

Check het recept of lees de info
Morbier

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Gerda op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Connie Derks op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Eliann Benneheij op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Peter op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Tineke Oud op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen