• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, september 27, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Dragonkip met kervelboter en asperges

door Redactie
in Vleesgerechten
0
0
dragonkip met kervelboter en asperges

Dragonkip met kervelboter en asperges – Bourgondisch lekker eten

Werken met mooie producten

Het is zo jammer dat de Hollandse maaltijden vaak als saai gezien worden. Wie het over typisch Hollandse maaltijden heeft ziet al snel de zuurkool met rookworst of de andijvie met een bal gehakt. En dan hebben we het nog niet over de spinazie a la snot uit een diepvriesdoos. Eet vers mensen, dat is naast lekker ook gewoon heel leuk! De receptuur die we hier met je delen is een feestelijke. Je moet daar echt wel wat moeite voor doen, maar wat je straks op tafel zet is absoluut een groot smaakfeest.  Een kip uit de achterhoek, Hollandse asperges, dubbelgedopte tuinboontjes, een botersausje, verse kervel en wat aardappelpuree. Dragonkip met kervelboter en asperges zet je met plezier op tafel.

Kip uit de achterhoek

De kip, het hoen kun je beter eerst vlinderen oftewel openklappen. Hierdoor gaart deze sneller. Hoe je dat doet, door middel van het verwijderen van de ruggengraat, kan je hier lezen.

Je zult merken dat een kwaliteitskip, of het nou een polderhoen, een landhoen, een Bresse kip of een andere kwaliteitskip is, veel stevigere botten heeft dan de snel groeiende rassen die voor een prikkie in de supermarkt, bij de slager of de poelier worden aangeboden. Je hebt dus stevig gereedschap nodig om zo’n beest te lijf te gaan. De huid, het vel ziet er anders uit, vaak donkerder van kleur, ruiger. Ook in het vlees zie je kleurverschillen; het is niet zo bleekjes en uniform van kleur als bij de ‘ordinaire’ kip. Een hoen is meestal zwaarder dan een kippetje. Je koopt namelijk een echte kip, geen uit zijn krachten gegroeid kuiken. Zo’n echte kip, zo’n hoen heeft een langer en een beter leven gehad dan de ‘plofkip” en dat proef je. Zo’n hoen heeft smaak!

Dragonkip met kervelboter en asperges

Dragonkip maak je dus met zo’n echte kip. Dat heeft smaak, dat is echt, dat is puur en al je straks lekker zit te tafelen doe je dat met een goed gevoel. De kervelboter is huisgemaakt. Geen kant en klare kruidenboter. Die pure smaak ga je absoluut waarderen. Daarbij serveer je verse Hollandse asperges en dubbelgedopte tuinbonen. Dit gerecht ga je gegarandeerd met trots serveren!

Botersaus met kervel is lekker over de asperges, de tuinboontjes, bij de aardappelpuree én om een stukje kip doorheen te halen voor je het in je mond stopt. Bak je patatten? maak dan wat minder botersaus.

dragonkip met kervelboter en asperges
Gebraden kip

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Goede recepten voor gebraden kip inclusief tips voor de beste bereiding. Van schoonmaken tot vlinderen en het braden van een hele kip.

Asperge recepten & tips

Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges

Bij het voorjaar horen Hollandse asperges. Tenminste, dat vinden we. Maar eet je ze ook? Na het lezen van deze tips en recepten zeker wel.

Dragonkip met kervelboter en asperges

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: Gemiddeld
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 biologische kip (1500-1600 gram)
  • 25 gram verse dragon
  • 2-4 teentjes knoflook naar smaak, fijngehakt
  • 1 tl paprikapoeder (edelsüss)
  • zout, grof zeezout, peper
  • rasp van 1 citroen
  • 1 el citroensap
  • 4 el olijfolie
  • 75 gram boter
  • 1 flinke el gehakte verse kervel
  • citroensap
  • 150-200 gram gedopte tuinbonen
  • 12-20 (naar keuze 3 tot 5 p.p.) witte asperges, schoongemaakt
  • blaadje foelie

Bereidingswijze van dit recept

Dragonkip met kervelboter en asperges maak je zo:

De kip- het hoen bereiden

Pluk de blaadjes van de dragontakjes en hak ze fijn. Maak vervolgens met behulp van een staafmixer, kleine blender of een vijzel een marinade van de dragon, knoflook, paprikapoeder, olie, citroenrasp- en sap en wat versgemalen peper. Wrijf de gevlinderde kip aan alle kanten in met de marinade en laat hem 10 tot 20 minuten staan voor je verder gaat. Bestrooi hem vervolgens met grof zeezout. Een halve tot driekwart eetlepel volstaat om een grote kip mee in te wrijven.

Verhit de oven op 200 ⁰C. Leg de kip op een met bakpapier beklede bakplaat en braad hem in 45-60 minuten gaar. Bedruip de kip een aantal malen met het vrijgekomen braadvocht. Vlak voor het einde van de braadtijd kan je de oven eventueel nog héél even op grillstand zetten, zo krijg je een extra knapperig korstje. Let dan wel goed op dat het vel niet verbrandt.

Terwijl de kip in de oven staat, heb je tijd om asperges, de (dubbelgedopte)  tuinboontjes en zelfs de aardappelpuree klaar te maken of de patatten te frituren en kan je straks alles tegelijk op tafel zetten. Tenminste als je de boel een beetje hebt voorbereid.

De groenten

Leg de schoongemaakte asperges samen met 1 à 2 foelieblaadjes en zout naar smaak in een grote pan en zet ze onder water. Breng het water aan de kook en zet het vuur uit. Laat de asperges met het deksel op de pan zo’n 10 tot 15 minuten staan, dan zijn ze beetgaar.

Dubbelgedopte tuinboontjes heb je zo klaar: Pan met iets gezouten water aan de kook brengen, tuinboontjes toevoegen en 2 minuten koken. Dan afgieten, ietsje laten afkoelen en het velletje er tussen en duim en wijsvinger vanaf duwen.

Kervelboter

Smelt de boter in een steelpannetje en laat even zachtjes pruttelen. Doe de gehakte kervel erbij en verwarm een minuutje of 1 à 2 mee. Haal de boter van het vuur. Breng op smaak met peper, zout en citroensap.

Tafel lekker !!

DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

scharrelkip in sinaasappel marinade
Vleesgerechten

Scharrelkip in sinaasappel marinade

Gehaktbrood met verse kruiden
Vleesgerechten

Gehaktbrood met verse kruiden

Bloedworst met appel
Lunch

Bloedworst met appel op brood

limburgs zoervleisj
Stoofschotel

Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg

kipgehaktballetjes met een dipsaus
Recepten

Een portie kipgehaktballetjes met een dipsaus

Spaanse stoofpot
Stoofschotel

Spaanse stoofpot met sucadelappen

Riblappen in tomatensaus uit de snelkookpan
Vleesgerechten

Riblappen in tomatensaus uit de snelkookpan

Zelf heerlijke kipburgers maken van kipgehakt
Vleesgerechten

Kipburgers maken; dat doe je zelf van lekker vers kipgehakt

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

karnemelk
Specials

Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast

Karnemelk: een zuivelproduct waar je veel meer mee kan dan alleen maar drinken, gebruik het ook eens om mee te koken en te bakken.

Check het recept of lees de info
Krieltjes

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Sucadelappen

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Recept in de picture

scharrelkip in sinaasappel marinade
Vleesgerechten

Scharrelkip in sinaasappel marinade

Een hele kip op tafel? Maak eens deze scharrelkip in sinaasappel marinade. Heerlijk bruin gebakken met zo'n krokant velletje. Hmmm

Check het recept of lees de info
Mosselen met room en limoncello

Mosselen met room en limoncello; lekker!

walnoten roomboter koekjes

Walnoten roomboter koekjes; Haal het herfstgevoel uit de oven

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette
  • Margo Gielkens op Currysoep met courgette
  • Evie op Gezonde, zachte, lichtbruine bolletjes met lijnzaad
  • Redactie op Gebakken appel op brood
  • Lidy Schalekamp op Gebakken appel op brood
  • J de Clerck op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler
  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen