Goulash uit de snelkookpan – zo maak je snel een pan vol heerlijke goulash.
Duitse of Hongaarse goulash, welke kies jij?
Als we het over goulash hebben praten we meestal over de Hongaarse versie van rundvlees met tomaten en paprika. Maar wist je dat er ook een Duitse versie van dit vleesgerecht is? Deze goulash is in de basis hetzelfde, alleen de tomaat en paprika worden vervangen door kummel. Dit is een specerij met een typische en vrij sterke smaak die in Duitsland veel gebruikt wordt.
Goulash uit de snelkookpan
Als je goulash uit de snelkookpan maakt, maak je eerst de basis van runderpoulet, ui, kruiden en bouillon totdat dit gaar is. Daarna voeg je pas de andere ingrediënten toe. In het geval van de Duitse versie is het de kummel die je eerst roostert in een droge koekenpan en dan fijnwrijft in een vijzel. Voor de Hongaarse versie voeg je aan de basis tomaten sugo, fijngesneden paprika en champignons toe. Deze voeg je pas later toe om toch nog een beetje de structuur van de paprika te behouden. Hierna breng je alles nogmaals 5 minuten onder druk om te laten garen. Dus met een paar toevoegingen maak je met bijna hetzelfde recept 2 verschillende soorten goulash uit de snelkookpan.
Maak een grote portie want de dag erna is de goulash nog lekkerder.
Smaken blijven in de pan dus ook in het gerecht
Bij koken in de snelkookpan sluit de deksel hermetisch af om de druk op te bouwen, hierdoor blijft alle smaak in het gerecht. Om die druk op te kunnen bouwen is er vocht nodig die dus niet zal verdampen. Hierdoor zal de goulash uit de snelkookpan meer vocht bevatten dan de goulash die je op het fornuis klaarmaakt. Door de saus te binden kun je de goulash dikker maken, zonder dat het aan smaak inboet.
Het is erg lekker om de goulash de dag erna te serveren door deze te voorzien van een laag aardappelpuree en dit samen in de oven te verwarmen.
Goulash uit de snelkookpan
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram runderpoulet
- 500 gram ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 eetlepel paprikapoeder zoet
- 2 blaadjes laurier
- 2 takjes tijm
- 250 ml rode wijn
- zout/peper
- 1/2 theelepel kummel (voor Duitse versie)
- 150 ml runderbouillon
- 3 rode paprika’s (voor Hongaarse)
- 250 gram champignons (voor Hongaarse)
- 300 ml tomatensaus (voor Hongaarse)
- 2-3 eetlepels bloem om te binden
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je goulash uit de snelkookpan:
Haal het vlees uit de koelkast en laat dit minimaal een uur op kamertemperatuur komen. Snijd de uien in grove stukken en snijd de knoflook fijn. Verhit de zonnebloemolie in de pan en bak hierin de runderpoulet in 2 gedeeltes bruin.
Haal het vlees uit de pan en bak de ui tot deze begint te verkleuren, voeg eventueel nog een beetje olie toe. Voeg er de tomatenpuree, knoflook en paprikapoeder aan toe en bak dit even rustig door. Dit is nodig om de zure smaak van de tomatenpuree af te halen. Voeg er de bouillon en de wijn aan toe en kook de aanzetsels even los. Bestrooi het vlees met zout en peper naar smaak en voeg dit met vocht bij de uien.
Draai de deksel op de pan en laat deze op druk komen. Eenmaal op druk mag de pan op een laag pitje voor 30 minuten.
Volg nu de stappen voor de Duitse of de Hongaarse versie.
Voor de Duitse versie:
Maak je de Duitse versie? Rooster dan de kummel in een droge koekenpan tot deze begint te springen, laat een beetje afkoelen en maak dan fijn in een vijzel of door de kummel zeer fijn te snijden. Zet na 30 minuten het vuur uit en laat de pan nog 10-15 minuten staan voor je deze opent.
Meng de bloem met een beetje water tot een glad papje. Haal de deksel van de pan (let op de druk moet eraf zijn) en zet deze weer terug op het vuur. Breng aan de kook en roer er beetje bij beetje het bloempapje door tot de gewenste dikte bereikt is. Laat 3 minuten zachtjes doorkoken om de bloem te laten garen. Voeg er de kummel; aan toe en proef. Breng eventueel verder op smaak met zout, peper of paprikapoeder.
Voor de Hongaarse versie:
Snijd intussen de paprika en champignons in stukken. Zet na 30 minuten het vuur uit en laat de pan nog 10-15 minuten staan voor je deze opent. Voeg er na 15 minuten de tomatensaus, paprika en champignons aan toe en breng weer voor 3-5 minuten onder druk. Laat na 5 minuten de druk er weer af.
Meng de bloem met een beetje water tot een glad papje. Haal de deksel van de pan (let op de druk moet eraf zijn) en zet deze weet terug op het vuur. Breng aan de kook en roer er beetje bij beetje het bloempapje door tot de gewenste dikte bereikt is. Laat 3 minuten zachtjes doorkoken om de bloem te laten garen. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout, peper of paprikapoeder.
Serveer de goulash uit de snelkookpan met aardappelpuree of rijst.
Tafel lekker !!
De Hongaarse goulash uit de snelkookpan was heerlijk en super mals!
Dankjewel voor het goede recept, Mieke
Fijn om te horen Mieke en graag gedaan!