• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, maart 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Picanha van de BBQ, met chimichurri

Dit wordt één groot tuinfeest!

door Elise de Haan
in Vleesgerechten
0
0
Picanha van de BBQ

Picanha van de BBQ, met chimichurri – Wat is er nu fijner dan op een zwoele zomeravond de BBQ aan te steken, er een lekker stuk vlees op te leggen en met een glas wijn in je hand te genieten van de heerlijke geur van geroosterd vlees die zich door je tuin verspreidt? Met een mooi stuk picanha op het rooster gaat dat zeker lukken en waan je je al snel in Zuid-Amerika. Zeker als je er een zelfgemaakte chimichurri bij serveert!

Picanha, of het staartstuk van het rund

Picanha is het woord dat in Brazilië en Portugal wordt gebruikt voor het deel van het rund dat zich aan het uiteinde van de platte bil bevind. Een rund heeft dus twee picanha’s. In het Nederlands heet dat stuk rundvlees het staartstuk. In Zuid-Amerika is het dit het meest geliefde stuk rundvlees. In Nederland is het vrij onbekend en je vindt het vrijwel zeker niet op de vleesafdeling van de supermarkt. Dat betekent dat je naar de slager moet. En deze kan je ongetwijfeld een mooie picanha leveren. Een picanha weegt ongeveer 1200 -1500 gram. Laat je niet afschrikken door de vetlaag. Deze geeft een heleboel smaak af aan het vlees en het vet wordt zacht tijdens het bereiden. Je kunt een picanha in plakken snijden en bereiden als biefstuk. In dit recept bereiden we de picanha echter in zijn geheel. En picanha van de BBQ is echt niet ingewikkelder dan een biefstuk bakken. Ga je het eens proberen?

Chimichurri, wat is dat?

Als je in Zuid-Amerika gegrild rundvlees besteld kan het maar zo gebeuren dat deze geserveerd wordt met chimichurri. Chimichurri is een groene, koude salsa op basis van olie en azijn, op smaak gebracht met onder andere peterselie, chilipeper, rode ui en knoflook. Elk restaurant en elke familie heeft zijn eigen recept voor chimichurri en de samenstelling is dus nooit exact hetzelfde. Dus ook jij kunt je creativiteit gewoon loslaten op deze salsa en hem aanpassen aan jouw smaak. Pas de hoeveelheid chilipeper aan als je het niet te pittig wilt maken. Er bestaat overigens ook een rode variant. Deze bevat meestal rode paprika, tomaten en wat meer rode chilipeper en is ook wat pittiger. Wij gaan hier voor de groene versie.

Picanha op de BBQ
Picanha rondom bruin bakken
Picanha met kernthermometer
Picanha

Picanha van de BBQ, met chimichurri

Porties: 5 à 6 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: Gemiddeld
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 picanha van ongeveer 1250 gram, op kamertemperatuur
  • 50 gram peterselie
  • 2 eetlepels oregano
  • 3 eetlepels bieslook
  • 1 rode chilipeper, zonder zaad
  • 1 kleine rode ui
  • 200 ml olijfolie
  • 3 eetlepels azijn
  • peper en zout
  • klein beetje suiker of agavesiroop

Bereidingswijze van dit recept

Verder nodig: BBQ met deksel, aluminiumfolie en een vleesthermometer.

Zo maak je een picanha van de BBQ, met chimichurri:

Steek de barbecue aan en verhit deze tot hij een temperatuur van 150 graden heeft.

Bereid de picanha voor door de vetlaag in te kruisen met een scherp mes en op de vetlaag flink te zouten en te bestrooien met wat peper.

Maak vervolgens de chimichurri. Snijd hiervoor de ui, knoflook en de peper heel fijn. Hak de tuinkruiden ook heel fijn. Meng dit alles met de olijfolie en de azijn. Breng de salsa op smaak met wat zout en een heel klein beetje suiker of agavesiroop. Zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.

Bak de picanha rondom bruin aan op de barbecue. Let er op dat je hem niet laat verbranden. Als de picanha bruin is, verpak je hem in aluminiumfolie. Je legt het verpakte vlees terug op de barbecue en doet het deksel dicht. Draai het pakketje af en toe om zodat het vlees gelijkmatig gaart. Controleer na een half uur met de vleesthermometer hoe hoog de kerntemperatuur is. Het is de bedoeling dat deze ongeveer 46 graden is, om een mooi rosé gebakken stuk vlees te krijgen.  Is het nog niet zover, laat de picanha dan nog even liggen. Heb je de juiste kerntemperatuur bereikt, haal het vlees dan van de barbecue en laat het een paar minuten rusten in de aluminiumfolie. Stook intussen de barbecue even flink op. Haal het vlees uit het folie en gril het rondom mooi bruin (niet zwart!) met een lekker korstje. Haal het vlees van het rooster en laat het daarna nog een kwartiertje afgedekt rusten.

Snijd het vlees met een scherp mes in mooie plakken, schep er wat salsa over en serveer de picanha van de BBQ meteen. Lekker met wat stokbrood en een groene salade.

Tafel lekker !!

Tags: VleesVlees - Rundvlees - Picanha
DeelPin14Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

tartaar met een kaasvulling
Vleesgerechten

Tartaar met een kaasvulling

Cheeseburger
Vleesgerechten

Cheeseburger; klassiek Amerikaans fastfood

Blauwe kaasburger
Vleesgerechten

Blauwe kaasburger

Kip met 40 teentjes knoflook
Vleesgerechten

Kip met 40 teentjes knoflook

pittige kip
Vleesgerechten

Pittige kip in zoetzure ananassaus

Souvlaki
Vleesgerechten

Griekse souvlaki van varkenshaas

Oma’s gehaktballen
Vleesgerechten

Oma’s gehaktballen

runderrollade uit de oven
Vleesgerechten

Runderrollade uit de oven

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Gefrituurde oesterzwammen
Hapjes

Gefrituurde oesterzwammen

Een lekkere snack uit de frituur? Maak eens gefrituurde oesterzwammen. Deze paddenstoelen geef je een heerlijk knapperig jasje! Proeven!

Check het recept of lees de info
Rösti

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen