• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, oktober 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Picanha van de BBQ, met chimichurri

Dit wordt één groot tuinfeest!

door Elise de Haan
in Vleesgerechten
0
0
Picanha van de BBQ

Picanha van de BBQ, met chimichurri – Wat is er nu fijner dan op een zwoele zomeravond de BBQ aan te steken, er een lekker stuk vlees op te leggen en met een glas wijn in je hand te genieten van de heerlijke geur van geroosterd vlees die zich door je tuin verspreidt? Met een mooi stuk picanha op het rooster gaat dat zeker lukken en waan je je al snel in Zuid-Amerika. Zeker als je er een zelfgemaakte chimichurri bij serveert!

Picanha, of het staartstuk van het rund

Picanha is het woord dat in Brazilië en Portugal wordt gebruikt voor het deel van het rund dat zich aan het uiteinde van de platte bil bevind. Een rund heeft dus twee picanha’s. In het Nederlands heet dat stuk rundvlees het staartstuk. In Zuid-Amerika is het dit het meest geliefde stuk rundvlees. In Nederland is het vrij onbekend en je vindt het vrijwel zeker niet op de vleesafdeling van de supermarkt. Dat betekent dat je naar de slager moet. En deze kan je ongetwijfeld een mooie picanha leveren. Een picanha weegt ongeveer 1200 -1500 gram. Laat je niet afschrikken door de vetlaag. Deze geeft een heleboel smaak af aan het vlees en het vet wordt zacht tijdens het bereiden. Je kunt een picanha in plakken snijden en bereiden als biefstuk. In dit recept bereiden we de picanha echter in zijn geheel. En picanha van de BBQ is echt niet ingewikkelder dan een biefstuk bakken. Ga je het eens proberen?

Chimichurri, wat is dat?

Als je in Zuid-Amerika gegrild rundvlees besteld kan het maar zo gebeuren dat dat geserveerd wordt met chimichurri. Chimichurri is een groene, koude salsa op basis van olie en azijn, op smaak gebracht met onder andere peterselie, chilipeper, rode ui en knoflook. Elk restaurant en elke familie heeft zijn eigen recept voor chimichurri en de samenstelling is dus nooit exact hetzelfde. Dus ook jij kunt je creativiteit gewoon loslaten op de salsa en het aanpassen aan jouw smaak. Pas de hoeveelheid chilipeper aan als je het niet te pittig wilt maken. Er bestaat overigens ook een rode variant. Die bevat meestal rode paprika, tomaten en wat meer rode chilipeper en is ook wat pittiger. Wij gaan hier voor de groene versie.

Picanha op de BBQ
Picanha rondom bruin bakken
Picanha met kernthermometer
Picanha
rundvlees op de barbecue

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

Doe eens gek en leg een goed en stoer stuk rundvlees op de barbecue. Met deze recepten helpen we je op weg naar de ultieme BBQ-beleving.

Rundvlees

Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten

Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.

Picanha van de BBQ, met chimichurri

Porties: 5 à 6 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: gemiddeld
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 picanha van ongeveer 1250 gram, op kamertemperatuur
  • 50 gram peterselie
  • 2 eetlepels oregano
  • 3 eetlepels bieslook
  • 1 rode chilipeper, zonder zaad
  • 1 kleine rode ui
  • 200 ml olijfolie
  • 3 eetlepels azijn
  • peper en zout
  • klein beetje suiker of agavesiroop

Bereidingswijze van dit recept

Verder nodig: BBQ met deksel, aluminiumfolie en een vleesthermometer.

Zo maak je een picanha van de BBQ, met chimichurri:

Steek de barbecue aan en verhit deze tot hij een temperatuur van 150 graden heeft.

Bereid de picanha voor door de vetlaag in te kruisen met een scherp mes en op de vetlaag flink te zouten en te bestrooien met wat peper.

Maak vervolgens de chimichurri. Snijd hiervoor de ui, knoflook en de peper heel fijn. Hak de tuinkruiden ook heel fijn. Meng dit alles met de olijfolie en de azijn. Breng de salsa op smaak met wat zout en een heel klein beetje suiker of agavesiroop. Zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.

Bak de picanha rondom bruin aan op de barbecue. Let er op dat je hem niet laat verbranden. Als de picanha bruin is, verpak je hem in aluminiumfolie. Je legt het verpakte vlees terug op de barbecue en doet het deksel dicht. Draai het pakketje af en toe om zodat het vlees gelijkmatig gaart. Controleer na een half uur met de vleesthermometer hoe hoog de kerntemperatuur is. Het is de bedoeling dat deze ongeveer 46 graden is, om een mooi rosé gebakken stuk vlees te krijgen.  Is het nog niet zover, laat de picanha dan nog even liggen. Heb je de juiste kerntemperatuur bereikt, haal het vlees dan van de barbecue en laat het een paar minuten rusten in de aluminiumfolie. Stook intussen de barbecue even flink op. Haal het vlees uit het folie en gril het rondom mooi bruin (niet zwart!) met een lekker korstje. Haal het vlees van het rooster en laat het daarna nog een kwartiertje afgedekt rusten.

Snijd het vlees met een scherp mes in mooie plakken, schep er wat salsa over en serveer de picanha van de BBQ meteen. Lekker met wat stokbrood en een groene salade.

Tafel lekker !!

DeelPin17Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën
Specials

Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Thaise kip in pindacurry
Curry

Thaise kip in pindacurry; Kai panang

Gehaktbrood van kipgehakt
Vleesgerechten

Gehaktbrood van kipgehakt met paprika en champignons

Biefstuk met champignonroomsaus
Vleesgerechten

Biefstuk met champignonroomsaus

scharrelkip in sinaasappel marinade
Vleesgerechten

Scharrelkip in sinaasappel marinade

Gehaktbrood met verse kruiden
Vleesgerechten

Gehaktbrood met verse kruiden

Bloedworst met appel
Lunch

Bloedworst met appel op brood

limburgs zoervleisj
Stoofschotel

Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën
Specials

Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

5 heerlijke recepten met kipgehaktballetjes, de een nog lekkerder dan de ander. Met handige tips voor de lekkerste en mooiste balletjes.

Check het recept of lees de info
Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

gerookte vis

Gerookte vis

karnemelk

Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast

Recept in de picture

Thaise kip in pindacurry
Curry

Thaise kip in pindacurry; Kai panang

Kai Panang, dat is heerlijke Thaise kip in pindacurry. Als je een liefhebber bent van de Aziatische keuken moet je dit gerecht echt proeven!

Check het recept of lees de info
Mosselen in gele curry

Mosselen in gele curry

quiche met paddenstoelen

Quiche met paddenstoelen; Zet de seizoenen op tafel!

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Coby op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Redactie op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Ria op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Redactie op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • An Quaghebeur op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Elise de Haan op Gehaktbrood met verse kruiden
  • Peter op Gehaktbrood met verse kruiden

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen