• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, juni 5, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Pulled pork uit de oven, met z’n allen plukkend aan tafel

door Marlene Stolte
in Vleesgerechten
1
2
Pulled pork uit de oven

Pulled pork uit de oven, met z’n allen plukkend aan tafel – Pulled pork eet je als je ergens op een van de vele festivals of andere evenementen bent. Maar echt waar mensen, wat is het geweldig om, wanneer je tafel vol zit met eters, zo’n hele varkensschouder op tafel te zetten. Zo een die een flink aantal uren in de oven heeft gestaan, waar het hele huis naar ruikt en waar iedereen gewoon aan gaat zitten plukken. Niets netjes al geplukt, niets netjes opgemaakt op een schaal, dit stuk vlees vraagt erom om in zijn geheel gepresenteerd te worden.

BBQ? oven?

Regelmatig hoor ik over mannen die de pulled pork op de barbecue bereiden. Midden in de nacht staan ze nog een keer op om de temperatuur te checken en de kooltjes nog wat op te schudden. De dag ervoor hebben ze het vlees al geïnjecteerd (ja echt waar!) met een mengsel waar appelsap, honing of azijn in zit. Mannen inderdaad, vrouwen kom ik in mijn omgeving niet tegen die de wekker ’s nachts zetten om onder een deksel te kijken en met kleine oogjes te kijken op een meter. Ik begrijp het wel, die rokerige smaak die je bij pulled pork van een barbecue krijgt, lukt je eigenlijk niet met de oven, maar ik slaap gewoon erg graag ’s nachts. Respect voor die mannen, maar ik gebruik gewoon lekker de oven.

Varkensschouder

Pulled pork varkensschouder 2Pulled pork wordt gemaakt van de schouder of de nek (procureur). Maar als ik dan toch een stuk vlees op tafel zet dat uren in de oven heeft gestaan, dan wil ik eigenlijk ook dat er oh’s en ah’s komen. Dat er een halve seconde die schrik is van: “wat is dit, zie ik nu echt een halve poot eruit steken?”. Zodat mensen ook zien waar die pulled pork, die normaal zo fijn geplukt al op een broodje zit, nu echt vandaan komt. En dat mensen zelf met 2 vorken aan de gang gaan om hun hapje bij elkaar te plukken. Noem me raar, maar daar kan ik ontzettend van genieten. En wanneer iedereen van de eerste schrik is bekomen, dan is het genieten voor iedereen. Vandaar dat ik graag voor de schouder kies.

Wat eet je erbij?

Coleslaw natuurlijk, hier vind je een mooi recept al zou ik de amandelen er als bijgerecht bij de pulled pork eruit laten. Een warm geroosterd broodje is ook heerlijk. En een barbecuesaus hoort er ook bij. Ik had natuurlijk alle tijd om die zelf te maken terwijl het varkentje lag te garen, maar nee, ik heb op internet eens goed rondgekeken naar wat de masters op de bbq aanbevelen. Kijk, als er iemand is die weet welke saus lekker is dan is het wel de man die ’s nachts opstaat om het de barbecue te checken. Die gaat dat niet verzieken met een saus met een chemisch smaakje. Ik heb wat van het vocht uit de braadslede toegevoegd, beetje van mezelf, beetje uit een flesje. Maar heb je zelf een heerlijk recept dan hoor ik het graag.

Tot slot

Ik gebruik een schouder met bot, dat geeft nog meer smaak. Van een schouder van een kilo of 5 kan je met gemak met z’n tienen pulled pork uit de oven eten. Maar ik heb ook wel eens 8 kilo in mijn oven gehad. Gaat het niet op (wat met 8 kilo zomaar heel goed kan)? Pluk de schouder dan helemaal schoon en vries het vlees in delen in. Wanneer je het later weer opwarmt voeg dan een beetje appelsap toe. Het vlees wordt dan niet zo droog. Ik heb het ook geprobeerd met cola, zoals ik op sommige forums tegenkom, maar ik vind de colasmaak dan toch te overheersend. Hoe lang het duurt voordat je met je vorken aan de gang kan gaan is niet op de minuut te zeggen, ook niet op een half uur, dat ligt aan het gewicht. Reken op minimaal 5/6 uur bij een kilo of 5. En zorg voor een goede kernthermometer!

Varkensvlees

Varkensvlees; het meest gegeten!

Velen eten het niet, en toch is varkensvlees de meest gegeten vleessoort, wereldwijd en in Nederland. Wat weet jij van varkensvlees?

Pulled pork uit de oven

Porties: -
Bereidingstijd: 330 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 varkensschouder van een kilo of 5 (met bot, met zwoerd)
  • 2 el venkelzaad
  • 2 el mosterdzaad
  • 3 el gerookte paprikapoeder
  • 1 el cayennepeper
  • 1 el vers gemalen peper
  • 1 el zeezout

Bereidingswijze van dit recept

Pulled pork uit de oven maak je zo:

Haal de schouder minimaal 1 uur van tevoren uit de koelkast. Komt je schouder uit de vriezer laat hem dan in een dag of 2 in de koelkast langzaam ontdooien.

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Snij het zwoerd met een ruitpatroon in. Let erop dat je niet in het vlees snijdt. Leg de schouder in een bakblik bovenop het rekje. Verwarm het mosterdzaad in een droge koekenpan totdat de bolletjes beginnen te springen en haal van het vuur. Meng het mosterdzaad met de rest van de specerijen, smeer de schouder hier royaal mee in en doe de schouder in de oven. Check na een uur met de kernthermometer wat de temperatuur is. Let op dat je de kernthermometer niet tegen of dicht bij het bot plaatst. Bot wordt sneller heet en de thermometer geeft dan niet de juiste temperatuur aan.

Blijf regelmatig de kerntemperatuur checken. Wanneer de thermometer 70 graden aangeeft, verlaag dan de oventemperatuur naar 150 graden en verpak de schouder in aluminiumfolie. Blijft de temperatuur regelmatig checken totdat deze 88 graden is. Haal dan de pulled pork uit de oven en laat deze nog een half uur goed ingepakt rusten. Dit is nodig om het vocht beter in het vlees te houden.

Zet het bakblik op tafel, hou de camera gereed, deel de extra vorken uit, laat iemand de aluminiumfolie openen en geniet van de gezichten.

Tafel lekker !!

Tags: Vlees
DeelPin16Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Gegrilde lamskoteletten
Vleesgerechten

Gegrilde lamskoteletten; met een Grieks tintje

Gebraden beenham
Vleesgerechten

Perfect gebraden beenham

Kipdrumsticks in teriyaki marinade
Vleesgerechten

Kipdrumsticks in teriyaki marinade

Lamsbiefstuk met uiencompote
Vleesgerechten

Lamsbiefstuk met uiencompote

Roasted lamb
Vleesgerechten

Roasted lamb; lamsbout als een pronkstuk op tafel

Kippenpoten met paprika
Vleesgerechten

Kippenpoten met paprika

Sjasliek
Vleesgerechten

Sjasliek; uit de oven of van de barbecue

Lamsbiefstuk met citroen-honingsaus
Vleesgerechten

Lamsbiefstuk met citroen-honingsaus

Reacties 2

  1. Chris beijer says:
    2 jaar geleden

    Tip: om de pulled pork nog sappiger te krijgen, vul het bakblik met appelsap of kipbouillon tot ongeveer 1/4 van je boston butt/procureur. Dit trekt namelijk lekker in het vlees. Voornamelijk zodra je hem afdekt in de laatste fase.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Leuke tips Chris. Thx!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

achttien − 7 =

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info
Keukenpraatjes

Keukenpraatjes

Praat mee over…

  • Waarom liggen er appels uit Zuid-Afrika in de Nederlandse supermarkt?
  • Bloemkool 54% duurder volgens de consumentenbond.
  • Wat wil jij graag kopen bij een boerderijwinkel? Broccoli?
  • Nu al kersen? Hoe kan dat?
  • Pasta met zalm saffraan en spinazie

Uitgelicht

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue; met deze recepten maak je vrienden

Varkensvlees op de barbecue is een ware traktatie voor liefhebbers van lekker eten. Kies het juiste vlees en marinade en je hebt een feestje!

Check het recept of lees de info
exotisch fruit

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de Tropen

rundvlees op de barbecue

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

courgette met pasta

Courgette met pasta; dat biedt heel veel mogelijkheden

Recept in de picture

exotisch fruitsalade
Salade

Exotische fruitsalade; een salade met passie

Fris, zuur en zoet; deze fruitsalade met een dressing vol passie heeft en een explosie van smaken die je blijven verrassen.

Check het recept of lees de info
Gegrilde lamskoteletten

Gegrilde lamskoteletten; met een Grieks tintje

Gebraden beenham

Perfect gebraden beenham

Handige kooktips

Vers fruit bewaren
Kookschool

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Ga voedselverspilling tegen en bewaar vers fruit op de juiste manier, hier zie je in een oogopslag hoe je vers fruit het beste kunt bewaren.

Check het recept of lees de info
Rijst koken

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Kippenpoten kruiden met jouw zelfgemaakte kipkruiden of met een marinade

Kippenpoten kruiden; voor verbluffend lekkere kip

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Nanette op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Redactie op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • pieter op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Connie Derks op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Vera op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Redactie op Verse aspergesoep

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen