• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, mei 28, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Pulled pork uit de oven, met z’n allen plukkend aan tafel

Marlene Stolte door Marlene Stolte
in Vleesgerechten
1
2
Pulled pork uit de oven

Pulled pork uit de oven, met z’n allen plukkend aan tafel – Pulled pork eet je als je ergens op een van de vele festivals of andere evenementen bent. Maar echt waar mensen, wat is het geweldig om, wanneer je tafel vol zit met eters, zo’n hele varkensschouder op tafel te zetten. Zo een die een flink aantal uren in de oven heeft gestaan, waar het hele huis naar ruikt en waar iedereen gewoon aan gaat zitten plukken. Niets netjes al geplukt, niets netjes opgemaakt op een schaal, dit stuk vlees vraagt erom om in zijn geheel gepresenteerd te worden.

BBQ? oven?

Regelmatig hoor ik over mannen die de pulled pork op de barbecue bereiden. Midden in de nacht staan ze nog een keer op om de temperatuur te checken en de kooltjes nog wat op te schudden. De dag ervoor hebben ze het vlees al geïnjecteerd (ja echt waar!) met een mengsel waar appelsap, honing of azijn in zit. Mannen inderdaad, vrouwen kom ik in mijn omgeving niet tegen die de wekker ’s nachts zetten om onder een deksel te kijken en met kleine oogjes te kijken op een meter. Ik begrijp het wel, die rokerige smaak die je bij pulled pork van een barbecue krijgt, lukt je eigenlijk niet met de oven, maar ik slaap gewoon erg graag ’s nachts. Respect voor die mannen, maar ik gebruik gewoon lekker de oven.

Varkensschouder

Pulled pork varkensschouder 2Pulled pork wordt gemaakt van de schouder of de nek (procureur). Maar als ik dan toch een stuk vlees op tafel zet dat uren in de oven heeft gestaan, dan wil ik eigenlijk ook dat er oh’s en ah’s komen. Dat er een halve seconde die schrik is van: “wat is dit, zie ik nu echt een halve poot eruit steken?”. Zodat mensen ook zien waar die pulled pork, die normaal zo fijn geplukt al op een broodje zit, nu echt vandaan komt. En dat mensen zelf met 2 vorken aan de gang gaan om hun hapje bij elkaar te plukken. Noem me raar, maar daar kan ik ontzettend van genieten. En wanneer iedereen van de eerste schrik is bekomen, dan is het genieten voor iedereen. Vandaar dat ik graag voor de schouder kies.

Wat eet je erbij?

Coleslaw natuurlijk, hier vind je een mooi recept al zou ik de amandelen er als bijgerecht bij de pulled pork eruit laten. Een warm geroosterd broodje is ook heerlijk. En een barbecuesaus hoort er ook bij. Ik had natuurlijk alle tijd om die zelf te maken terwijl het varkentje lag te garen, maar nee, ik heb op internet eens goed rondgekeken naar wat de masters op de bbq aanbevelen. Kijk, als er iemand is die weet welke saus lekker is dan is het wel de man die ’s nachts opstaat om het de barbecue te checken. Die gaat dat niet verzieken met een saus met een chemisch smaakje. Ik heb wat van het vocht uit de braadslede toegevoegd, beetje van mezelf, beetje uit een flesje. Maar heb je zelf een heerlijk recept dan hoor ik het graag.

Tot slot

Ik gebruik een schouder met bot, dat geeft nog meer smaak. Van een schouder van een kilo of 5 kan je met gemak met z’n tienen pulled pork uit de oven eten. Maar ik heb ook wel eens 8 kilo in mijn oven gehad. Gaat het niet op (wat met 8 kilo zomaar heel goed kan)? Pluk de schouder dan helemaal schoon en vries het vlees in delen in. Wanneer je het later weer opwarmt voeg dan een beetje appelsap toe. Het vlees wordt dan niet zo droog. Ik heb het ook geprobeerd met cola, zoals ik op sommige forums tegenkom, maar ik vind de colasmaak dan toch te overheersend. Hoe lang het duurt voordat je met je vorken aan de gang kan gaan is niet op de minuut te zeggen, ook niet op een half uur, dat ligt aan het gewicht. Reken op minimaal 5/6 uur bij een kilo of 5. En zorg voor een goede kernthermometer!

Pulled pork uit de oven

Porties: -
Bereidingstijd: 300 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 varkensschouder van een kilo of 5 (met bot, met zwoerd)
  • 2 el venkelzaad
  • 2 el mosterdzaad
  • 3 el gerookte paprikapoeder
  • 1 el cayennepeper
  • 1 el vers gemalen peper
  • 1 el zeezout

Bereidingswijze van dit recept

Pulled pork uit de oven maak je zo:

Haal de schouder minimaal 1 uur van tevoren uit de koelkast. Komt je schouder uit de vriezer laat hem dan in een dag of 2 in de koelkast langzaam ontdooien.

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Snij het zwoerd met een ruitpatroon in. Let erop dat je niet in het vlees snijdt. Leg de schouder in een bakblik bovenop het rekje. Verwarm het mosterdzaad in een droge koekenpan totdat de bolletjes beginnen te springen en haal van het vuur. Meng het mosterdzaad met de rest van de specerijen, smeer de schouder hier royaal mee in en doe de schouder in de oven. Check na een uur met de kernthermometer wat de temperatuur is. Let op dat je de kernthermometer niet tegen of dicht bij het bot plaatst. Bot wordt sneller heet en de thermometer geeft dan niet de juiste temperatuur aan.

Blijf regelmatig de kerntemperatuur checken. Wanneer de thermometer 70 graden aangeeft, verlaag dan de oventemperatuur naar 150 graden en verpak de schouder in aluminiumfolie. Blijft de temperatuur regelmatig checken totdat deze 88 graden is. Haal dan de pulled pork uit de oven en laat deze nog een half uur goed ingepakt rusten. Dit is nodig om het vocht beter in het vlees te houden.

Zet het bakblik op tafel, hou de camera gereed, deel de extra vorken uit, laat iemand de aluminiumfolie openen en geniet van de gezichten.

Tafel lekker !!

Tags: VleesVlees - Varkensvlees
DeelPin12Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Asperges met biefstuk
Vleesgerechten

Asperges met biefstuk; Smaakvol, puur en eenvoudig

Kalfsschnitzel met Parmaham en salie
Vleesgerechten

Kalfsschnitzel met Parmaham en salie, Saltimbocca alla Romana

Drumsticks in kokos-kerriesaus
Vleesgerechten

Drumsticks in kokos-kerriesaus, heerlijke kippenpootjes!

Asperges met kip in champignonsaus
Vleesgerechten

Asperges met kip in champignonsaus

Kipfilet in honing-sinaasappelsaus
Vleesgerechten

Kipfilet in honing-sinaasappelsaus met groentespaghetti

varkensribstuk
Vleesgerechten

Varkensribstuk met broodkruim en peterselie, onweerstaanbaar!

Label Rouge Kip met limoen
Vleesgerechten

Label Rouge Kip met limoen en rode peper

Gehaktbrood van lamsgehakt
Vleesgerechten

Gehaktbrood van lamsgehakt, met een Grieks tintje

Reacties 2

  1. Chris beijer says:
    7 maanden geleden

    Tip: om de pulled pork nog sappiger te krijgen, vul het bakblik met appelsap of kipbouillon tot ongeveer 1/4 van je boston butt/procureur. Dit trekt namelijk lekker in het vlees. Voornamelijk zodra je hem afdekt in de laatste fase.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      7 maanden geleden

      Leuke tips Chris. Thx!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Recepten met langoustines
Specials

Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!

Als je van langoustines houdt, en je hebt inspiratie nodig kijk dan eens bij onze recepten met langoustines en leef je uit!

Check het recept of lees de info
Dressings op basis van yoghurt

Dressings op basis van yoghurt

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue

Aardappels van de barbecue

Recept in de picture

Penne met verse zalm en verse spinazie
Pastagerechten

Penne met verse zalm en verse spinazie

Eenvoudige en pure smaken vormen de basis van deze penne met verse zalm en verse spinazie, natuurlijk mogen de verse tomaten niet ontbreken.

Check het recept of lees de info
Oosterse wokschotel met broccoli

Oosterse wokschotel met broccoli

Gevulde aubergine

Gevulde aubergines; met een vulling van groenten en kikkererwten

Handige kooktips

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

De perfect malse zalm bakken of grillen is best makkelijk! Volg de stap-voor-stapinstructies en eet nooit meer droge zalm.

Check het recept of lees de info
Morbier

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Gerda op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Connie Derks op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Eliann Benneheij op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Peter op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Tineke Oud op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen