Saté van varkenshaas: Saté babi het bekende stokje met gemarineerd vlees. Meestal geserveerd met pindasaus is populair bij jong en oud. Bij de bami, nasi of een frietje, maar ook op de barbecue is hij bijna niet meer weg te denken.
Kleine moeite, veel smaak
Het marineren van vlees voor saté lijkt allemaal lastig en veel werk maar het is echt zo gebeurd. Het is zo veel lekkerder dat het echt de moeite waard is. Je mengt een paar ingrediënten, voegt varkensvlees (bij voorkeur varkenshaas) toe en zet het een paar uur in de koelkast om in te laten trekken. Daarna rijg je het aan stokjes en het grillen kan beginnen.
Gelijkmatig rijgen is gelijkmatig garen
Zorg ervoor dat je blokjes vlees niet te groot en gelijkmatig zijn om ze goed te kunnen bakken of grillen. Heb je ongelijke stukken dan zal de ene helft droog worden, terwijl de andere helft nog niet gaar is. Dunnere stukjes zul je altijd hebben, doe die ergens tussenin en niet op het begin of het einde. Zorg dat je daar de dikkere stukken hebt want daar gaart het vlees het makkelijkst. Duw het vlees licht tegen elkaar aan want saté van varkenshaas krimpt met bakken. Wanneer je het te los rijgt krijg je allemaal losse stukjes die makkelijker droog worden.
Week de stokjes in water als je de saté op de barbecue wil garen dan verbranden de stokjes niet.
Satésaus of pindasaus
Wanneer we het over saté hebben denken de meeste dat dit een stokje vlees met pindasaus is. Maar saté staat voor het stokje met vlees niet voor de saus. De pindasaus heeft de naam satésaus gekregen omdat het vaak op saté geserveerd wordt. Ook die pindasaus kun je zelf maken en natuurlijk vind je het recept op Lekker Tafelen.
Varkenshaas; een mals stukje varkensvlees
Het meest malse stukje van het varken, dat is de varkenshaas. Lekker om zo te bakken, maar ook voor een saté of een brochette onverslaanbaar!
Saté van varkenshaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram varkenshaas
- 4 eetlepels ketjap manis
- 1 teentje knoflook
- 1 1/2 theelepel korianderpoeder
- 2 theelepels komijn poeder
- 1 1/2 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel sambal
- 1 eetlepel zonnebloemolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je saté van varkenshaas:
Doe de ingrediënten voor de marinade in een ruime kom en pers er het teentje knoflook boven uit. Snijd het vlees in blokjes van ongeveer 2 tot 3 cm en leg deze in de marinade. Dek de schaal af en zet dit minimaal 2 uur koud weg. Leg 6 stokjes in een bak met water om te laten weken. Verdeel het vlees in 6 porties en rijg deze aan de stokjes. Laat een grillpan koekenpan of barbecue goed heet worden en bak de saté van varkenshaas in ongeveer 10 minuten gaar. Draai de stokjes regelmatig. Laten ze niet los van de (schone) grill dan ben je waarschijnlijk te snel met draaien, wacht dan nog even anders trek je de hele stokjes uit elkaar. Test 1 stokje op gaarheid en haal ze van de grill wanneer deze gaar zijn. Serveer de saté van varkenshaas met pindasaus.
Tafel lekker !!