Witlof met ham en kaassaus – tijdloos lekker – Ik weet niet of het je smaakherinneringen uit je jeugd zijn, die ervoor zorgen dat je soms wat nostalgisch kan worden. Mijn moeder was helemaal niet zo’n kookster van de Hollandse pot, maar af en toe maakte ze witlof met ham en kaassaus klaar. Met héél véél kaassaus. Ik zie het hoge rode Tefal pannetje nog bij haar op het aanrecht staan: vol geurige, romige saus. Lekker vond ik het!
Ik maak het zelf nog altijd graag, al is het mijn eigen, aangepaste, recept. Mét het kookvocht van de lof voor de saus. Voor de vitamientjes maar ook voor de smaak. En met de tip van een Franse chef-kok: citroen en boter in de pan waarin je het witlof kookt, voor extra smaak.
Lekker voor door de week, voor groot en klein.
Witlof met ham en kaassaus
Witlof, of lof met ham en kaassaus is echt niet moeilijk zelf te maken. De kaassaus is misschien nog het meeste werk, en ook die is binnen 10 minuten klaar. Naar eigen smaak kun je vrij variëren met kaassoorten. De ene houdt net meer van jonge of belegen kaas, de ander wil veel meer pit. Zelf gebruik ik graag gruyère. Die geeft smaak en deze kaas smelt ook lekker.
Je kunt ook gewoon je restjes kaas opmaken, dat levert soms de lekkerste kaassaus op!
Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!
De lekkerste recepten met verse witlof, aangevuld met tips en weetjes. Je vindt hier salades, soepen, ovenschotels, bijgerechten en meer.
Witlof met ham en kaassaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 à 800 gr. aardappelen
- +/- 600 gr. witlof
- 1/2 citroen
- 75 gr. boter
- 1 1/2 el. bloem (flinke lepel, met bergje!)
- 2 dl. melk, en/of wat room of crème fraîche
- 2 ons ham
- 125 – 150 gr. Gruyère
- peper en zout naar smaak
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je witlof met ham en kaassaus:
Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Kook ze in ongeveer 10 minuten gaar.
Snijd het witlof in schijfjes en verwijder de harde kernen. Doe de blaadjes in een pan met ongeveer een halve liter water, wat zout, het sap van een halve citroen en een klontje boter. Kook het witlof in ongeveer 5 minuten gaar.
Ondertussen maak je vast de puree. Giet de gare aardappelen af, voeg een flinke klont boter toe en ongeveer een dl. melk of room of crème fraîche, wat peper en zout en prak met een pureestamper, totdat je een stevige, maar wel smeuïge puree hebt.
Rasp de kaas en snijd de ham in vierkantjes.
Giet nu het witlof in een vergiet en vang het kookvocht op. In dezelfde pan smelt je nu de rest van de boter met gelijke hoeveelheid bloem. Voeg vervolgens het kookvocht toe en breng alles aan de kook terwijl je met een garde roert. Voeg de kaas toe en de rest van de melk, room of crème fraîche. Voeg op het laatst nog de ham toe en breng de saus op smaak met peper en zout. Schep alles op, roer alles door elkaar en lepel lekker weg.
Tip: zelf vind ik het heerlijk om als extra ‘touch’ nog wat truffelolie toe te voegen aan de saus en/of de puree. Of wat nootmuskaat.
Tafel lekker !!