• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, augustus 18, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht

Witlof met ham en kaassaus – tijdloos lekker

door Redactie
in Hoofdgerecht
0
0
Witlof met ham en kaassaus

Witlof met ham en kaassaus – tijdloos lekker – Ik weet niet of het je smaakherinneringen uit je jeugd zijn, die ervoor zorgen dat je soms wat nostalgisch kan worden. Mijn moeder was helemaal niet zo’n kookster van de Hollandse pot, maar af en toe maakte ze lof met ham en kaassaus klaar. Met héél véél kaassaus. Ik zie het hoge rode Tefal pannetje nog bij haar op het aanrecht staan: vol geurige, romige saus. Lekker vond ik het!

Ik maak het zelf nog altijd graag, al is het mijn eigen, aangepaste, recept. Mét het kookvocht van de lof voor de saus. Voor de vitamientjes maar ook voor de smaak. En met de tip van een Franse chefkok: citroen en boter in de pan waarin je de witlof kookt, voor extra smaak.

Lekker voor door de week, voor groot en klein.

Witlof met ham en kaassaus

Witlof, of lof met ham en kaassaus is echt niet moeilijk zelf te maken. De kaassaus is misschien nog het meeste werk, en ook die is binnen 10 minuten klaar. Naar eigen smaak kun je vrij variëren met kaassoorten. De ene houdt net meer van jonge of belegen kaas, de ander wil veel meer pit. Zelf gebruik ik graag gruyère. Die geeft smaak en deze kaas smelt ook lekker.

Je kunt ook gewoon je restjes kaas opmaken, dat levert soms de lekkerste kaassaus op!

Hoofdgerecht voor 4 personen:

  • 600 à 800 gr. aardappelen
  • +/- 600 gr. witlof
  • 1/2 citroen
  • 75 gr. boter
  • 1 1/2 el. bloem (flinke lepel, met bergje!)
  • 2 dl. melk, en/of wat room of crème fraîche
  • 2 ons ham
  • 125 – 150 gr. Gruyère
  • peper en zout naar smaak

Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Kook ze in ongeveer 10 minuten gaar.

Snijd de witlof in schijfjes en verwijder de harde kernen. Doe de blaadjes in een pan met ongeveer een halve liter water, wat zout, het sap van een halve citroen en een klontje boter. Kook de witlof in ongeveer 5 minuten gaar.

Ondertussen maak je vast de puree. Giet de gare aardappelen af, voeg een flinke klont boter toe en ongeveer een dl. melk of room of crème fraîche, wat peper en zout en prak met een pureestamper, totdat je een stevige, maar wel smeuïge puree hebt.

Rasp de kaas en snijd de ham in vierkantjes.

Giet nu de witlof in een vergiet en vang het kookvocht op. In dezelfde pan smelt je nu de rest van de boter met gelijke hoeveelheid bloem. Voeg vervolgens het kookvocht toe en breng alles aan de kook terwijl je met een garde roert. Voeg de kaas toe en de rest van de melk, room of crème fraîche. Voeg op het laatst nog de ham toe en breng de saus op smaak met peper en zout. Schep alles op, roer alles door elkaar en lepel lekker weg.

Tip: zelf vind ik het heerlijk om als extra ‘touch’ nog wat truffelolie toe te voegen aan de saus en/of de puree. Of wat nootmuskaat.

Tags: BladgroentenGroenteGroente - Bladgroenten - WitlofKaasKaas - Gruyère
DeelPin2Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Tartiflette
Ovenschotel

Tartiflette; Aardappelen en kaas uit de oven

Eiercurry met paksoi
Curry

Eiercurry met paksoi

Gebakken tong met kruidensaus
Visgerechten

Gebakken tong met kruidensaus

broccoli-brie quiche
Quiche

Broccoli-brie quiche; Lekker vegetarisch

Ovenschotel met rundergehakt
Ovenschotel

Ovenschotel met rundergehakt; een stevige maaltijd!

pilav van pasta
Pastagerechten

Pilav van pasta (‘vogeltongetjes’) met kip en veel groenten

frittata
Hoofdgerecht

Frittata; Omdat je niks weg wil gooien

spaghetti met bloemkool
Pastagerechten

Spaghetti met bloemkool

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Eiercurry met paksoi
Curry

Eiercurry met paksoi

Een lekker en makkelijke recept voor eiercurry met paksoi. Met rijst erbij heb je een complete maaltijd voor doordeweeks of in het weekend.

Check het recept of lees de info
Garnalen

Garnalen; de lekkerste tips & recepten

aardbei milkshake

Milkshake zelf maken in vier varianten

Kip

Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten

Recept in de picture

Eenvoudige Griekse salade
Salade

Eenvoudige Griekse salade; De smaak van de zon

Deze veelzijdige Griekse salade zet de smaak van de zon op tafel. Een eenvoudige Griekse salade kan dan ook echt een topper op tafel zijn.

Check het recept of lees de info
Tartiflette

Tartiflette; Aardappelen en kaas uit de oven

ananas souffle

Ananas soufflé met verse ananas

Handige kooktips

Tête de Moine
Kookschool

Tête de Moine; monnikshoofd met krullen

Tête de Moine, kaas met krullen! Een bijzondere Zwitserse kaas, met een heerlijke smaak, die wordt geschaafd in prachtige krullen!

Check het recept of lees de info
Saus voor over de bloemkool

Saus voor over de bloemkool; Welke kies jij?

Tong bakken doe je zo

Tong bakken doe je zo

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Connie Derks op Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg
  • Pieter Knap op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Redactie op Aardappel-bloemkoolgratin, eenvoudig en lekker
  • Donna van Vliet op Aardappel-bloemkoolgratin, eenvoudig en lekker
  • Angela op Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg
  • Connie Derks op Botersaus
  • Redactie op Krieltjes op een stokje

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen