Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Irish Coffee: De basis en een herfstvariant

Maak je wel eens zelf Irish Coffee? Hier vind je het basisrecept + een variatie met de smaken van de herfst en winter. Verwen jezelf met iets lekkers!

3 1.053

Irish Coffee: De basis en een herfstvariant – Irish coffee oftewel Ierse koffie is een warme drank die wereldwijd bekend is. De basis bestaat uit Ierse Whisky,  koffie en slagroom. Traditioneel wordt deze drank geschonken na de maaltijd als opkikker in speciale glazen. Maar tegenwoordig kan alles en heb ik gekozen voor een tumbler zoals het model glas wordt genoemd in de foto’s.  De recepten hieronder zijn voor 1 glas. Je kunt het recept makkelijk vermeerderen naar het aantal gewenste personen.


Irish Coffie – De basis:

Irish coffeeDe basis van een Irish Coffee is als volgt:

 • 30 ml. Ierse whisky
 • 150 ml. koffie
 • 1 el. kandijsuiker of basterdsuiker
 • 80 ml slagroom

Klop als eerste de slagroom op tot het een dikke yoghurt is. Het moet nog licht kunnen lopen in de kom. Pak een glas en doe hier de whisky in en de koffie. Voeg de suiker toe en roer de koffie tot de suiker opgelost is. Als laatste voeg je de opgeklopte slagroom  en serveer direct.

Herfst Irish Coffee:

Irish coffee

Voor de herfst en winter heb ik een variatie. Bij het bedenken van deze variant heb ik vooral nagedacht welke smaken voor mij echt bij het najaar horen. Als snel kwamen daar speculaaskruiden en honing in mijn gedachten naar voren. Dit is hoe je deze herfstsmaken samenbrengt in een Irish coffee.

 • 20 ml. Ierse whisky
 • 150 ml. koffie
 • 2 el. honing
 • ½ tl. speculaaskruiden
 • 80 ml. slagroom

Neem een kleine steelpan en doe hier de honing in met de speculaaskruiden. Verwarm de honing en laat de kruiden goed vermengen met de honing. Het verwarmen is belangrijk voor de smaak. Het maakt de specerijen wat milder en laat het beter mengen in de koffie.

Doe de honing met speculaaskruiden in een glas. Voeg de whisky aan toe en vervolgens de koffie. Voeg als laatste de slagroom toe.

Voor de variatie heb ik bewust minder whisky in het glas gedaan zodat de specerijen en whisky mooi in balans zijn. Serveer een Irish coffee altijd direct omdat de slagroom in de koffie gaat smelten.

Tafel lekker en Geniet!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 Reacties
 1. Rik zegt

  Mjammie lekkere opwarmers Hanneke….
  Mij is geleerd de room half (lobbig) te slaan en deze over een omgedraaide eetlepel in de koffie te schenken.
  Als je goed geslagen had dan liep de room niet door…

  1. Hanneke Dekker zegt

   Beste Rik, bedankt voor je feedback. Ik heb gekozen voor de bewoording yoghurtdikte omdat dit meer concreet is dan lobbig, wat aan de subjectieve kant zijn voor sommigen. Het klopt dat je dit over de lepel kunt laten schenken. Het vlokken van de slagroom in deze foto komt echter door de tijd die ervoor nodig was om de juiste compositie, witbalans en belichting te krijgen. Omdat dit mij veel tijd heeft gekost, is de slagroom alsnog door de warme koffie gaan lopen. Daarom moet je eigenlijk ook direct van dit soort verwarmende dranken genieten 😉 Groeten Hanneke

   1. Rik zegt

    Hanneke.. mijn opmerkingen waren slechts ter aanvulling…
    De zin over yoghurtdikte en dat de room aan het doorlopen was waren mij (nog) niet opgevallen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer