Appel met crumble van walnoot, havervlokken en banketbakkersroom – Deze prachtige appelcrumble is een recept uit het boek Appels & Peren van Sandra Ysbrandy Appelcrumble is altijd een lekkernij. Zeker als de crumble net uit de oven komt. Deze Appelcrumble is echt goddelijk met de krokante bite van walnoten en de combinatie van banketbakkersroom. Zelfgemaakt welteverstaan. De crumble is een van de vele recepten uit het nieuwe kookboek, Appels & Peren, van TV-kok Sandra Ysbrandy. Voor Lekker Tafelen mochten wij een recept publiceren. Dat laten wij ons natuurlijk geen twee keer zeggen.
De allerlekkerste toetjes met appel
Ontdek de meest verrassende toetjes met appel in de hoofdrol. Van super simpel tot echte klassiekers en frisse combinaties.
Appel met crumble van walnoot, havervlokken en banketbakkersroom
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 appelen, Jonagold
- 1 tl kaneel
- 2 eetlepels + 50 gram rietsuiker
- sap van 1 citroen
- 150 + 40 gram bloem
- 125 gram koude boter, in blokjes
- 50 gram havervlokken
- 50 gram walnoten, grof gehakt
- snuf zout
- 3 eierdooiers
- 50 gram kristalsuiker
- 1 vanillestokje
- 2,5 dl volle melk
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een appel met crumble van walnoot:
Maak als eerste de banketbakkersroom. Klop 3 eierdooiers met 50 gram suiker tot het mengsel lichtgeel is. Voeg 40 gram bloem toe en klop tot alles goed gemengd is.
Snijd 1 vanillestokje in de lengte doormidden en haal het merg eruit. Doe 2,5 dl. melk, vanillestokje en vanillemerg in een steelpan en breng aan de kook. Haal de pan van het vuur af en giet een beetje van de melk bij het dooiermengsel en roer goed door. Giet daarna het dooiermengsel bij de rest van de warme melk. Zet de pan op een laag vuur en roer ongeveer 5 minuten met een houten lepel totdat de room gaat binden. Verwijder het vanillestokje. Houd de room warm.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil 4 appelen, verwijder het klokhuis en snijd in stukken. Doe de appelen in een kom en meng er 1 theelepel kaneel, het sap van een halve citroen en 2 eetlepels rietsuiker doorheen. Schep de helft van het mengsel in een ingevette ovenschaal. Giet er de banketbakkersroom overheen en tot slot de andere helft van het appelmengsel.
Doe de bloem en de blokjes boter in een kom en kneed alles door elkaar tot een grof broodkruim. Meng er de rietsuiker, havervlokken, walnoten en het zout doorheen. Strooi het kruimeldeeg over de appel in de ovenschaal. Bak de appel met crumble van walnoot in 45 minuten tot de kruimellaag goudbruin is.
Tafel lekker !!
Kun je dit gezien de banketbakkersroom al van tevoren klaarmaken?
Daar zouden wij niet voor kiezen Lia. De appels gaan verkleuren en het vocht van de appels zal in de crumble trekken. Als je dit echt van tevoren wilt maken kun je het beste de crumble iets korter bakken en dan afbakken/verwarmen als je deze wilt serveren.
Tnx, gaan we dat proberen!
Succes Lia, laat je weten of het gelukt is?
De crumble was heerlijk. Ipv walnoten pecans gebruikt, maar verder recept gevolgd.
Na bereiding halfuurtje in de oven en voor het serveren nog een kwartiertje op 150. Ging prima!
Wat leuk Lia, ook die eigen touch ?