• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, oktober 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Appels; Knapperig en sappig van eigen bodem

door Redactie
in Specials
0
0
appels

Eet je appels om fruit te eten? Of eet je een appel omdat je er oprecht blij van wordt. Vanaf september zijn er volop appels van eigen bodem. En juist op die eigen lokale appels zouden we trots moeten zijn. Een hap uit een vers geplukte appel is echt een feest! Zo’n verse appel is sappig en knapperig, een smaak die je misschien al vergeten bent. Wij kiezen graag voor Hollandse appels. Doe mee en ontdek de passie van de Hollandse appeltelers. Ontdek die smaak van dat lekkere Hollandse appeltje.

Seizoen; Appels zijn er in de herfst en winter

Wie denkt dat appels alleen uit de Betuwe komen heeft het mis. Hopelijk weet jij ook dat er bij jou in de buurt een appelboomgaard te vinden is. Als je regelmatig een fietstocht maakt is het leuk om wat vaker langs die appelboomgaard te gaan. Je kunt dan de ontwikkeling van bloesem tot oogst door het jaar heen zien. Rond september (soms al half augustus) worden de appels geoogst. De Hollandse appels zijn dan verkrijgbaar van september tot zo’n beetje eind maart. Het grootste deel van de oogst verdwijnt in enorme koelcellen.  Als je de kans hebt moet je zeker even de moeite nemen om zelf een appel uit de boom te plukken. Die eerste appel is zó lekker!

Kiezen voor Hollandse appels

Het contact met de seizoenen zijn we in de afgelopen jaren behoorlijk kwijt geraakt. Door de toenemende import van appels zagen we door de bomen het bos niet meer. Grootgrutters halen de appels overal vandaan. De hoeveelheid appels die we exporteren is zo goed als gelijk aan de hoeveelheid die we exporteren. Op zich is het natuurlijk prima dat we in de zomer appels importeren. De Hollandse appeloogst raakt dan op en wie dan toch een appeltje wil eten kan prima uit de voeten met een geïmporteerde appel. Maar in het seizoen kun je echt beter voor de Hollandse appels kiezen. Echt, de start van het Hollandse appelseizoen zou een jaarlijks terugkerend feest moeten zijn.

En dan de recepten met appel. We hebben er echt heel veel

Appel bij het ontbijt of bij de lunch

Start je dag lekker met een appeltje bij het ontbijt. We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat appels gezond zijn.

  • Neem yoghurt of havermout en garneer met kleine blokjes appel al dan niet met een beetje kaneel.
  • Kook stukjes appel, eventueel met rozijnen en wat kaneel even toe ze zacht zijn. Laat afkoelen tot lauwwarm. Schep in een schaaltje en giet er jouw favoriete yoghurt over. Kwark mag natuurlijk ook.
Bloedworst met appel
Lunch

Bloedworst met appel op brood

Trek in een stevige en echt lekkere lunch? Bak eens een pan vol bloedworst met appel, vooral op koude dagen een echte aanrader.

Gebakken appel op brood
Lunch

Gebakken appel op brood

Dikke boterhammen, een dun laagje appelstroop en dan gebakken appel op brood. Dat is puur, eenvoudig en superlekker lunchen in de herfst.

Panini met brie en gebakken appel
Lunch

Panini met brie en gebakken appel

Lunchen was nog nooit zo lekker! Een panini met brie en gebakken appel. Uiteraard met wat sla en een huisgemaakte honing mosterdsaus.

Vorige Volgende

De allerlekkerste bakrecepten met de appel in de hoofdrol

Maak je een fietstochtje? Kijk dan eens onderweg hoe vaak je het bord koffie met appelgebak ziet staan bij een horecagelegenheid. Hollandser wordt het niet. Het is pure nostalgie, maar het is ook saai, heel saai. Het is wel lekker hoor, begrijp ons niet verkeerd, maar… met een appel kun je zoveel meer dan alleen die appeltaart maken die je oma ook al maakte. Laat je uitdagen met deze heerlijke recepten:

appelcake special
Specials

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Door gebruik van verschillende recepten is de ene appelcake weer helemaal anders dan de andere. Welke heeft jouw voorkeur?

Appeltaart bakken
Specials

Appeltaart bakken; verrassend gewoon of verrassend anders

In de herfst en winter zijn er weer volop appels hiermee kun je de lekkerste appeltaart bakken. Huisgemaakte appeltaart is het allerlekkerst!

appelgebak
Specials

Appelgebak; ontdek deze heerlijke recepten

Soms lekker luxe, maar meestal erg eenvoudig. In welke vorm dan ook, van huisgemaakt appelgebak smult iedereen.

Vorige Volgende

Je gelooft het niet! Serveer een appel als voorgerecht, dat is kei gezellig!

salsa van komkommer en appel
Recepten

Salsa van komkommer en appel

Neem een zak tortillachips en serveer met een salsa van komkommer en appel. Dit is echt een gangmaker met het motto: Lekker Gezellig Tafelen.

Vorige Volgende

Nostalgie, je moet het ook omarmen

We zeiden net iets over saaie ouderwetse ideeën. Want eerlijk is eerlijk, we houden van een moderne twist. We willen het allemaal net even anders (of beter) doen dan dat wat we vroeger thuis voorgeschoteld kregen. Maar het is ook eerlijk om te zeggen of om te beseffen dan het allemaal zo slecht niet was. Want wat is er lekkerder dan tussen al die vernieuwende ideeën weer eens zo’n heerlijk nostalgisch gerechtje te proeven. En hier hebben twee van die heerlijke nostalgische recepten:

Vijfschaft
Hoofdgerecht

Vijfschaft; ouderwets lekkere Hollandse pot

Wel eens gehoord van vijfschaft? Dit is een Utrechts streekgerecht, met aardappel, winterpeen, ui, appel, bruine bonen en rookworst en spek.

hete bliksem
Stamppot

Ouderwetse hete bliksem in modern jasje

Traditionele hete bliksem wordt in één pannetje gemaakt, vanwege het simpele feit dat de meeste mensen vroeger slechts beschikten over een eenvoudig petroleumstelletje. Door het spek te bakken, krijg je nét meer bite en smaak.

En de appelmoes of de appelchutney hoort eigenlijk ook in dit rijtje. Eten we dan geen appelmoes meer? Nou, dat wel, maar vooral uit een pot. Daarin worden maar al te vaak appels uit andere landen verwerkt. Ook als we een overschot hebben aan onze eigen Hollandse appels. Dus stroop je mouwen eens op en zet een pannetje appels op het vuur. Zoveel werk is het echt niet.

Recepten voor appelmoes en appelchutney

appelmoes
Kookschool

Appelmoes; Zelf maken is nooit meer een pot kopen

Eigengemaakte appelchuntney
Chutney

Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven

Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma
Bijgerecht

Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma

Vorige Volgende

Pannenkoeken met appel

pannenkoeken met appel
Pannenkoeken

Lunch, diner en zelfs bij ontbijt, deze Hollandse klassieker word je nooit zat. Pannenkoeken met appel is feest voor iedereen.

Check het recept of lees de info

Rode kool met appel

Bij rode kool hoort appel, de frisheid van de appel maakt dat de iets zwaardere koolsmaak helemaal verdwijnt, dit zal ook de reden zijn dat bijna iedereen gek is op rode kool met appel.

Rode kool met appel; een fantastische combi

Rode kool met appel
Specials

Zomer of winter, rode kool met appel is altijd lekker. Varieer met soorten appels, kruiden en specerijen of door ander fruit toe te voegen.

Check het recept of lees de info

Salades met appel

Salades horen bij de zomer. Toch? Nou, nee, eigenlijk niet. Je kunt het hele jaar door salades maken en eten. Maar het hangt wel af van de ingrediënten die je gebruikt. Als je denkt dat een krop of zak bladsla in de wintermaanden thuishoort, dan vind je of de seizoenen niet belangrijk, of je weet gewoon niet hoe die sla dan geteeld wordt. Maar ook van wintergroenten kun je salades maken. De appel past prima bij de herfst en de winter. In de zomer is het wat lastiger om aan goede appels te komen. Dan worden die appels namelijk weer geïmporteerd. Maar nazomergroenten of wintergroenten kun je wel degelijk combineren met appels. Kijk maar eens naar deze salades:

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

salades met appel
Specials

Appels zijn erg veelzijdig en lekker fris van smaak, deze salades met appel zijn heel verschillend in smaak en allemaal even lekker.

Check het recept of lees de info

Toetjes met appel

Heerlijke dessert recepten met appels in de hoofdrol

10 keer de allerlekkerste toetjes met appel

toetjes met appel
Specials

Ontdek de meest verrassende toetjes met appel in de hoofdrol. Van super simpel tot echte klassiekers en frisse combinaties.

Check het recept of lees de info

De verschillende appelsoorten

In de gemiddelde winkel ligt tegenwoordig een redelijk groot assortiment appels. Ken jij de verschillen tussen al die appelsoorten? De Delbar en de Cox bijvoorbeeld zijn heerlijke appels die je alleen vroeg in het seizoen aantreft. De Elstar en de Jonagold tref je het hele jaar aan. Maar wat zijn eigenlijk kinder appels en welke appels gebruik je voor de appeltaart? We zetten de verschillende soorten voor je op een rij.

Lees hier meer

Appels bewaren

Bewaar appels bij voorkeur in de koelkast en vul vanuit de koelkast je fruitschaal steeds bij. Bewaar dus niet te veel appels op de fruitschaal. Op de fruitschaal rijpt een appel veel sneller en voor je het weet moet je het weggooien. Zonde toch!

Koop alleen wat je nodig hebt. De teler bewaart appels in koelcellen met een speciale atmosfeer waardoor de appel als het ware gaat slapen. Hierdoor zijn de appels veel langer houdbaar. Ga dus regelmatig verse appels halen en het liefst bij de teler zelf.

Voedselverspilling is helaas een populair onderwerp momenteel. Wist je dat er veel appels verspilt worden doordat supermarkten alleen de mooiste appels in de winkel willen hebben? Laat ze daar dan liggen en koop je appels op de markt, bij de groenteman of rechtstreeks bij de teler.

DeelPin5Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Fruitige roombotercake met peer en gember
Cake

Fruitige roombotercake met peer en gember

Bananencake met kokos en chocolade
Cake

Bananencake met kokos en chocolade

Chocoladecake met peren, dadels en pecannoten
Cake

Chocoladecake met peren, dadels en pecannoten

salsa van komkommer en appel
Recepten

Salsa van komkommer en appel

Bloedworst met appel
Lunch

Bloedworst met appel op brood

Gebakken appel op brood
Lunch

Gebakken appel op brood

appel rondo
Gebak

Appel rondo; een heerlijke koek met verse appels

smoothie met banaan
Specials

Smoothie met banaan

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee
Specials

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Met deze tips bak je thuis de mooiste en lekkerste soezen, eclairs en profiteroles. Pas op, het kiezen van een vulling kan lastiger zijn.

Check het recept of lees de info
gerookte vis

Gerookte vis

karnemelk

Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast

Krieltjes

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Recept in de picture

Thaise kip in pindacurry
Curry

Thaise kip in pindacurry; Kai panang

Kai Panang, dat is heerlijke Thaise kip in pindacurry. Als je een liefhebber bent van de Aziatische keuken moet je dit gerecht echt proeven!

Check het recept of lees de info
Mosselen in gele curry

Mosselen in gele curry

quiche met paddenstoelen

Quiche met paddenstoelen; Zet de seizoenen op tafel!

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Coby op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Redactie op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Ria op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Redactie op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • An Quaghebeur op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Elise de Haan op Gehaktbrood met verse kruiden
  • Peter op Gehaktbrood met verse kruiden

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen