Eet je appels om fruit te eten? Of eet je een appel omdat je er oprecht blij van wordt. Vanaf september zijn er volop appels van eigen bodem. En juist op die eigen lokale appels zouden we trots moeten zijn. Een hap uit een vers geplukte appel is echt een feest! Zo’n verse appel is sappig en knapperig, een smaak die je misschien al vergeten bent. Wij kiezen graag voor Hollandse appels. Doe mee en ontdek de passie van de Hollandse appeltelers. Ontdek die smaak van dat lekkere Hollandse appeltje.
Seizoen; Appels zijn er in de herfst en winter
Wie denkt dat appels alleen uit de Betuwe komen heeft het mis. Hopelijk weet jij ook dat er bij jou in de buurt een appelboomgaard te vinden is. Als je regelmatig een fietstocht maakt is het leuk om wat vaker langs die appelboomgaard te gaan. Je kunt dan de ontwikkeling van bloesem tot oogst door het jaar heen zien. Rond september (soms al half augustus) worden de appels geoogst. De Hollandse appels zijn dan verkrijgbaar van september tot zo’n beetje eind maart. Het grootste deel van de oogst verdwijnt in enorme koelcellen. Als je de kans hebt moet je zeker even de moeite nemen om zelf een appel uit de boom te plukken. Die eerste appel is zó lekker!
Kiezen voor Hollandse appels
Het contact met de seizoenen zijn we in de afgelopen jaren behoorlijk kwijt geraakt. Door de toenemende import van appels zagen we door de bomen het bos niet meer. Grootgrutters halen de appels overal vandaan. De hoeveelheid appels die we exporteren is zo goed als gelijk aan de hoeveelheid die we exporteren. Op zich is het natuurlijk prima dat we in de zomer appels importeren. De Hollandse appeloogst raakt dan op en wie dan toch een appeltje wil eten kan prima uit de voeten met een geïmporteerde appel. Maar in het seizoen kun je echt beter voor de Hollandse appels kiezen. Echt, de start van het Hollandse appelseizoen zou een jaarlijks terugkerend feest moeten zijn.
En dan de recepten met appel. We hebben er echt heel veel
Appel bij het ontbijt of bij de lunch
Start je dag lekker met een appeltje bij het ontbijt. We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat appels gezond zijn.
- Neem yoghurt of havermout en garneer met kleine blokjes appel al dan niet met een beetje kaneel.
- Kook stukjes appel, eventueel met rozijnen en wat kaneel even toe ze zacht zijn. Laat afkoelen tot lauwwarm. Schep in een schaaltje en giet er jouw favoriete yoghurt over. Kwark mag natuurlijk ook.
Bloedworst met appel op brood
Trek in een stevige en echt lekkere lunch? Bak eens een pan vol bloedworst met appel, vooral op koude dagen een echte aanrader.
Gebakken appel op brood
Dikke boterhammen, een dun laagje appelstroop en dan gebakken appel op brood. Dat is puur, eenvoudig en superlekker lunchen in de herfst.
Panini met brie en gebakken appel
Lunchen was nog nooit zo lekker! Een panini met brie en gebakken appel. Uiteraard met wat sla en een huisgemaakte honing mosterdsaus.
De allerlekkerste bakrecepten met de appel in de hoofdrol
Maak je een fietstochtje? Kijk dan eens onderweg hoe vaak je het bord koffie met appelgebak ziet staan bij een horecagelegenheid. Hollandser wordt het niet. Het is pure nostalgie, maar het is ook saai, heel saai. Het is wel lekker hoor, begrijp ons niet verkeerd, maar… met een appel kun je zoveel meer dan alleen die appeltaart maken die je oma ook al maakte. Laat je uitdagen met deze heerlijke recepten:
Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips
Door gebruik van verschillende recepten is de ene appelcake weer helemaal anders dan de andere. Welke heeft jouw voorkeur?
Appeltaart bakken; verrassend gewoon of verrassend anders
In de herfst en winter zijn er weer volop appels hiermee kun je de lekkerste appeltaart bakken. Huisgemaakte appeltaart is het allerlekkerst!
Appelgebak; ontdek deze heerlijke recepten
Soms lekker luxe, maar meestal erg eenvoudig. In welke vorm dan ook, van huisgemaakt appelgebak smult iedereen.
Je gelooft het niet! Serveer een appel als voorgerecht, dat is kei gezellig!
Salsa van komkommer en appel
Neem een zak tortillachips en serveer met een salsa van komkommer en appel. Dit is echt een gangmaker met het motto: Lekker Gezellig Tafelen.
Nostalgie, je moet het ook omarmen
We zeiden net iets over saaie ouderwetse ideeën. Want eerlijk is eerlijk, we houden van een moderne twist. We willen het allemaal net even anders (of beter) doen dan dat wat we vroeger thuis voorgeschoteld kregen. Maar het is ook eerlijk om te zeggen of om te beseffen dan het allemaal zo slecht niet was. Want wat is er lekkerder dan tussen al die vernieuwende ideeën weer eens zo’n heerlijk nostalgisch gerechtje te proeven. En hier hebben twee van die heerlijke nostalgische recepten:
Vijfschaft; ouderwets lekkere Hollandse pot
Wel eens gehoord van vijfschaft? Dit is een Utrechts streekgerecht, met aardappel, winterpeen, ui, appel, bruine bonen en rookworst en spek.
Ouderwetse hete bliksem in modern jasje
Traditionele hete bliksem wordt in één pannetje gemaakt, vanwege het simpele feit dat de meeste mensen vroeger slechts beschikten over een eenvoudig petroleumstelletje. Door het spek te bakken, krijg je nét meer bite en smaak.
En de appelmoes of de appelchutney hoort eigenlijk ook in dit rijtje. Eten we dan geen appelmoes meer? Nou, dat wel, maar vooral uit een pot. Daarin worden maar al te vaak appels uit andere landen verwerkt. Ook als we een overschot hebben aan onze eigen Hollandse appels. Dus stroop je mouwen eens op en zet een pannetje appels op het vuur. Zoveel werk is het echt niet.
Recepten voor appelmoes en appelchutney
Pannenkoeken met appel
Lunch, diner en zelfs bij ontbijt, deze Hollandse klassieker word je nooit zat. Pannenkoeken met appel is feest voor iedereen.
Rode kool met appel
Bij rode kool hoort appel, de frisheid van de appel maakt dat de iets zwaardere koolsmaak helemaal verdwijnt, dit zal ook de reden zijn dat bijna iedereen gek is op rode kool met appel.
Rode kool met appel; een fantastische combi
Zomer of winter, rode kool met appel is altijd lekker. Varieer met soorten appels, kruiden en specerijen of door ander fruit toe te voegen.
Salades met appel
Salades horen bij de zomer. Toch? Nou, nee, eigenlijk niet. Je kunt het hele jaar door salades maken en eten. Maar het hangt wel af van de ingrediënten die je gebruikt. Als je denkt dat een krop of zak bladsla in de wintermaanden thuishoort, dan vind je of de seizoenen niet belangrijk, of je weet gewoon niet hoe die sla dan geteeld wordt. Maar ook van wintergroenten kun je salades maken. De appel past prima bij de herfst en de winter. In de zomer is het wat lastiger om aan goede appels te komen. Dan worden die appels namelijk weer geïmporteerd. Maar nazomergroenten of wintergroenten kun je wel degelijk combineren met appels. Kijk maar eens naar deze salades:
Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten
Appels zijn erg veelzijdig en lekker fris van smaak, deze salades met appel zijn heel verschillend in smaak en allemaal even lekker.
Toetjes met appel
Heerlijke dessert recepten met appels in de hoofdrol
10 keer de allerlekkerste toetjes met appel
Ontdek de meest verrassende toetjes met appel in de hoofdrol. Van super simpel tot echte klassiekers en frisse combinaties.
De verschillende appelsoorten
In de gemiddelde winkel ligt tegenwoordig een redelijk groot assortiment appels. Ken jij de verschillen tussen al die appelsoorten? De Delbar en de Cox bijvoorbeeld zijn heerlijke appels die je alleen vroeg in het seizoen aantreft. De Elstar en de Jonagold tref je het hele jaar aan. Maar wat zijn eigenlijk kinder appels en welke appels gebruik je voor de appeltaart? We zetten de verschillende soorten voor je op een rij.
Appels bewaren
Bewaar appels bij voorkeur in de koelkast en vul vanuit de koelkast je fruitschaal steeds bij. Bewaar dus niet te veel appels op de fruitschaal. Op de fruitschaal rijpt een appel veel sneller en voor je het weet moet je het weggooien. Zonde toch!
Koop alleen wat je nodig hebt. De teler bewaart appels in koelcellen met een speciale atmosfeer waardoor de appel als het ware gaat slapen. Hierdoor zijn de appels veel langer houdbaar. Ga dus regelmatig verse appels halen en het liefst bij de teler zelf.
Voedselverspilling is helaas een populair onderwerp momenteel. Wist je dat er veel appels verspilt worden doordat supermarkten alleen de mooiste appels in de winkel willen hebben? Laat ze daar dan liggen en koop je appels op de markt, bij de groenteman of rechtstreeks bij de teler.