Eet je appels om fruit te eten? Of eet je een appel omdat je er oprecht blij van wordt. Vanaf september zijn er volop appels van eigen bodem. En juist op die eigen lokale appels zouden we met z’n allen trots moeten zijn. Een hap uit een vers geplukte appel is echt een feest! Zo’n verse appel is sappig en knapperig, een smaak die je misschien al vergeten bent. Kies bij voorkeur voor Hollandse appels. Doe mee en ontdek de passie van de Hollandse appeltelers. Ontdek die smaak van dat lekkere Hollandse appeltje.
Seizoen: herfst en winter
Wie denkt dat appels alleen uit de Betuwe komen heeft het mis. Hopelijk weet jij ook dat er bij jou in de buurt een appelboomgaard te vinden is. Als je regelmatig een fietstocht maakt is het leuk om wat vaker langs die appelboomgaard te gaan. Je kunt dan de ontwikkeling van bloesem tot oogst door het jaar heen zien. Rond september (soms al half augustus) worden de appels geoogst. De Hollandse appels zijn dan verkrijgbaar van september tot zo’n beetje eind maart. Het grootste deel van de oogst verdwijnt in enorme koelcellen. Als je de kans hebt moet je zeker even de moeite nemen om zelf een appel uit de boom te plukken. Die eerste appel is zo lekker!
Uit eigen land
Het contact met de seizoenen zijn we in de afgelopen jaren behoorlijk kwijt geraakt. Door de toenemende import van appels zag je ook door de bomen het bos niet meer. Grootgrutters halen de appels overal vandaan. De hoeveelheid appels die geëxporteerd worden is zo goed als gelijk aan de hoeveelheid die geïmporteerde wordt. Op zich is het natuurlijk prima dat we in de zomer appels importeren. De Hollandse appeloogst raakt dan op en wie dan toch een appeltje wil eten kan prima uit de voeten met een geïmporteerde appel. Maar in het seizoen kun je echt beter voor de Hollandse appels kiezen. Echt, de start van het Hollandse appelseizoen zou een jaarlijks terugkerend feest moeten zijn.
Recepten met appels; van appeltaart tot heerlijk dessert
Bij het ontbijt of bij de lunch
Start je dag lekker met een appeltje bij het ontbijt. Dat is een gezonde, maar ook een lekkere keuze.
- Neem yoghurt of havermout en garneer met kleine blokjes appel al dan niet met een beetje kaneel.
- Kook stukjes appel, eventueel met rozijnen en wat kaneel even toe ze zacht zijn. Laat afkoelen tot lauwwarm. Schep in een schaaltje en giet er jouw favoriete yoghurt over. Kwark mag natuurlijk ook.
Lunchen met appel; heel veel inspiratie voor een fruitige lunch
Er zijn veel manieren om te lunchen met appel, broodjes, salades het een nog lekkerder dan het andere. Dat wordt lastig kiezen
Appels om te bakken met een heerlijke geur in huis
Maak je een fietstochtje? Kijk dan eens onderweg hoe vaak je het bord koffie met appelgebak ziet staan bij een horecagelegenheid. Hollandser wordt het niet. Het is pure nostalgie, maar het is ook saai, heel saai. Het is wel lekker hoor, begrijp ons niet verkeerd, maar… met een appel kun je zoveel meer dan alleen die appeltaart maken die je oma ook al maakte. Laat je uitdagen met deze heerlijke recepten:
Appelgebak; ontdek deze heerlijke recepten
Soms lekker luxe, maar meestal erg eenvoudig. In welke vorm dan ook, van huisgemaakt appelgebak smult iedereen.
Check het recept of lees de infoAppelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips
Door gebruik van verschillende recepten is de ene appelcake weer helemaal anders dan de andere. Welke heeft jouw voorkeur?
Check het recept of lees de infoAppeltaart bakken; verrassend gewoon of verrassend anders
In de herfst en winter zijn er weer volop appels hiermee kun je de lekkerste appeltaart bakken. Huisgemaakte appeltaart is het allerlekkerst!
Check het recept of lees de infoJe gelooft het niet! Serveer een appel als voorgerecht, dat is kei gezellig!
Oud Hollandse lekkernijen
Wat is er lekkerder dan tussen al die vernieuwende ideeën weer eens zo’n heerlijk nostalgisch gerechtje te proeven. En hier vind je een paar van die heerlijke nostalgische recepten:
Vijfschaft; ouderwets lekkere Hollandse pot
Wel eens gehoord van vijfschaft? Dit is een Utrechts streekgerecht, met aardappel, winterpeen, ui, appel, bruine bonen en rookworst en spek.
Hete bliksem met spek
Een lekker ouderwetse Hollands gerecht, dat is hete bliksem met spek. Lekker zoet door de appeltjes, lekker hartig door het spek!
Hete bliksem met klapstuk
Een lekker, oud-Hollands stamppotje met zoete appeltjes, met een ouderwets stukje rundvlees, oftewel, hete bliksem met klapstuk!
Hete bliksem met appels en peren
Misschien heb je al eens hete bliksem gegeten? Dan moet je zeker de variant 'hete bliksem met appels en peren' eens proberen!
Appels en varkensvlees
Een combinatie die je echt eens moet proberen is appels met varkensvlees. Deze combinatie is al hartstikke oud, maar nog altijd razend populair. Probeer maar eens het recept voor karbonade met appel. Je zult zien dat dat echt gewaardeerd wordt.
Karbonade met appel en mosterd; Echt smaak!
Gekarameliseerde karbonades met frisse appel en pittige mosterd, dat is pas smaak op je bord. Haal de volle smaak uit een karbonade.
Check het recept of lees de infoAppelmoes uit een pot; niet doen!
Stroop je mouwen eens op en zet een pannetje appels op het vuur. Zoveel werk is het echt niet, en iedereen smult ervan.
Recepten voor appelmoes en appelchutney
En zo kan het natuurlijk ook:
Pannenkoeken met appel
Lunch, diner en zelfs bij ontbijt, deze Hollandse klassieker word je nooit zat. Pannenkoeken met appel is feest voor iedereen.
Aardappelschotel met appel en spek; uit de oven
Een simpel, heerlijk ovengerecht, ook geschikt voor een klein budget; maak eens een aardappelschotel met appel en spek!
Doe een appel in rode kool en in salades
Rode kool met appel; een fantastische combi
Zomer of winter, rode kool met appel is altijd lekker. Varieer met soorten appels, kruiden en specerijen of door ander fruit toe te voegen.
Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten
Appels zijn erg veelzijdig en lekker fris van smaak, deze salades met appel zijn heel verschillend in smaak en allemaal even lekker.
De allerlekkerste toetjes met appel
Ontdek de meest verrassende toetjes met appel in de hoofdrol. Van super simpel tot echte klassiekers en frisse combinaties.
Appels bewaren
Bewaar appels bij voorkeur in de koelkast en vul vanuit de koelkast je fruitschaal steeds bij. Bewaar dus niet te veel appels op de fruitschaal. Op de fruitschaal rijpt een appel veel sneller en voor je het weet moet je het weggooien. Zonde toch!
Koop alleen wat je nodig hebt. De teler bewaart appels in koelcellen met een speciale atmosfeer waardoor de appel als het ware gaat slapen. Hierdoor zijn de appels veel langer houdbaar. Ga dus regelmatig verse appels halen en het liefst bij de teler zelf.
Voedselverspilling is helaas een populair onderwerp momenteel. Wist je dat er veel appels verspilt worden, doordat supermarkten alleen de mooiste appels in de winkel willen hebben? Laat ze daar dan liggen en koop je appels op de markt, bij de groenteman of rechtstreeks bij de teler.
Fruit
Wat zijn nu de seizoenen van vers fruit, en waar moet je op letten als je fruit koopt? Je vindt op deze pagina veel recepten & inspiratie