Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Flaugnarde, een clafoutis met blauwe bessen

Een flaugnarde is een clafoutis. Een traditionele clafoutis wordt gemaakt met kersen, wordt er ander fruit gebruikt spreken we van een flaugnarde.

2 3.997

Flaugnarde, een clafoutis met blauwe bessen – Clafoutis is een typisch Frans dessert, de oorsprong ligt in de regio Limousin in Frankrijk. In deze regio wordt  uitsluitend de traditionele clafoutis gemaakt, met kersen dus. In andere delen van Frankrijk wordt de clafoutis echter ook wel met ander fruit gemaakt. Eigenlijk mag er bij het gebruik van ander fruit als kersen niet meer gesproken worden van een clafoutis, een clafoutis hoort volgens traditie gemaakt te worden met kersen, zodra er ander fruit gebruikt wordt spreken we van een flaugnarde.

Toch is een clafoutis te lekker en te simpel om alleen tijdens het kersenseizoen gegeten en gemaakt te worden, kies daarom voor een lekker vrucht die toevallig bij je groenteman in de schappen ligt en maak zelf een flaugnarde of in het kersenseizoen, een clafoutis. Kies liever geen rode bessen of rabarber die maken je flaugnarde net iets te zuur.

Maak een flaugnarde of clafoutis wel in een dichte vorm, dus geen springvrom of een vorm met een losse bodem, het beslag dat je over je vruchten giet is voor het bakken zeer vloeibaar en zou in een “open” vorm kunnen gaan lekken.

Neem een vorm met een doorsnee van ongeveer 22 cm of neem 6 kleine schaaltjes en vet deze even lichtjes in. Maak vervolgens van de volgende ingrediënten een beslag.


Flaugnarde, een clafoutis met blauwe bessen

 • 75 gram suiker
 • 4 eieren
 • 125 gram bloem
 • 1/4 tl zout
 • 250 ml melk
 • 1 el olie
 • 400 gram blauwe bessen

Doe eerst de bloem, suiker en het zout in een kom. Roer hier één voor één de eieren doorheen. Voeg dan langzaam de melk toe en blijf goed roeren zodat er een luchtig beslag ontstaat, roer er als laatste de olie doorheen. Laat heel geheel even rusten.

Verwarm de oven voor op 175 graden en schenk een klein beetje van het beslag op de bodem van je vorm of vormpjes. Zet een minuut of vier in de oven zodat het iets indikt.

Verdeel hierover 400 gram fruit, in dit recept koos ik dus voor blauwe bessen, en verdeel het overige beslag over de vorm of vormpjes.

Plaats in de voorverwarmde oven. Bak een grote vorm voor ongeveer 45 minuten, kleine vormpjes zouden moeten volstaan met 30 minuten. Controleer of je flaugnarde gaar is door er een mes of sateprikker in te steken. Komt deze er droog weer uit dan is je flaugnarde klaar.

Een flaugnarde of clafoutis wordt lauwwarm na de maaltijd geserveerd, maar ook koud is hij zeker lekker om te eten. Bestrooi met wat poedersuiker en wil je het echt afmaken serveer er dan een bolletje vanilleijs en/of geklopt slagroom bij.

Tafel lekker !!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
 1. Laura zegt

  Oh ik had hier zo’n zin in, maar wij vonden het echt niet lekker! Smaakte heel erg naar ei.. Jammer!

  1. Lekker Tafelen zegt

   Jammer dat je het niet lekker vond Laura, maar ieder z’n smaak. Mogelijk is het wat voor je om de pruimenclafoutis te proberen. Daarin wordt ei op een andere manier verwerkt. https://lekkertafelen.nl/recepten/pruimenclafoutis-van-verse-pruimen/

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer