• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
maandag, mei 23, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Nagerecht

Flaugnarde, een clafoutis met blauwe bessen

Samantha door Samantha
in Nagerecht
1
0
Flaugnarde, een clafoutis met blauwe bessen

Flaugnarde, een clafoutis met blauwe bessen – Clafoutis is een typisch Frans dessert, de oorsprong ligt in de regio Limousin in Frankrijk. In deze regio wordt  uitsluitend de traditionele clafoutis gemaakt, met kersen dus. In andere delen van Frankrijk wordt de clafoutis echter ook wel met ander fruit gemaakt. Eigenlijk mag er bij het gebruik van ander fruit als kersen niet meer gesproken worden van een clafoutis, een clafoutis hoort volgens traditie gemaakt te worden met kersen, zodra er ander fruit gebruikt wordt spreken we van een flaugnarde.

Een clafoutis hoort volgens traditie gemaakt te worden met kersen, zodra er ander fruit gebruikt wordt spreken we van een flaugnarde

Toch is een clafoutis te lekker en te simpel om alleen tijdens het kersenseizoen gegeten en gemaakt te worden, kies daarom voor een lekker vrucht die toevallig bij je groenteman in de schappen ligt en maak zelf een flaugnarde of in het kersenseizoen, een clafoutis. Kies liever geen rode bessen of rabarber die maken je flaugnarde net iets te zuur. In onderstaand recept gebruikte ik blauwe bessen.

Maak een flaugnarde of clafoutis wel in een dichte vorm, dus geen springvorm of een vorm met een losse bodem, het beslag dat je over je vruchten giet is voor het bakken zeer vloeibaar en zou in een “open” vorm kunnen gaan lekken.

Neem een vorm met een doorsnee van 22 cm of neem 6 kleine schaaltjes en vet deze even lichtjes in. Maak vervolgens van de volgende ingrediënten een beslag.

Flaugnarde, een clafoutis met blauwe bessen

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 75 gram suiker
  • 4 eieren
  • 125 gram bloem
  • 1/4 tl zout
  • 250 ml melk
  • 1 el olie
  • 400 gram blauwe bessen

Bereidingswijze van dit recept

Flaugnarde met blauwe bessen maak je zo:

Doe eerst de bloem, suiker en het zout in een kom. Roer hier één voor één de eieren doorheen. Voeg dan langzaam de melk toe en blijf goed roeren zodat er een luchtig beslag ontstaat, roer er als laatste de olie doorheen. Laat heel geheel even rusten.

Verwarm de oven voor op 175 graden en schenk een klein beetje van het beslag op de bodem van de vorm of vormpjes. Zet een minuut of vier in de oven zodat het iets indikt.

Verdeel hierover 400 gram fruit, in dit recept koos ik dus voor blauwe bessen, en verdeel het overige beslag over de vorm of vormpjes.

Plaats in de voorverwarmde oven. Bak een grote vorm voor ongeveer 45 minuten, kleine vormpjes zouden moeten volstaan met 30 minuten. Controleer of je flaugnarde gaar is door er een mes of satéprikker in te steken. Komt deze er droog weer uit dan is je flaugnarde klaar.

Een flaugnarde of clafoutis wordt lauwwarm na de maaltijd geserveerd, maar ook koud is hij zeker lekker om te eten. Bestrooi met wat poedersuiker en wil je het echt afmaken serveer er dan een bolletje vanille-ijs en/of geklopt slagroom bij.

Tafel lekker !!

Tags: ClafoutisFruitFruit - BessenFruit - Zacht fruit
DeelPin60Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Cheesecake met frambozen
Nagerecht

Cheesecake met frambozen

Rabarber-meringue taartjes
Nagerecht

Rabarber-meringue taartjes

witte chocolade bramen dessert
Nagerecht

Witte chocolade bramen dessert

Cantaloupe meloen in een heerlijke marinade
Nagerecht

Cantaloupe meloen in een heerlijke marinade

trifle met bosbessen
Nagerecht

Trifle met bosbessen; een zalig zomers nagerecht

Fruitsalade van cantaloupe meloen
Nagerecht

Fruitsalade van cantaloupe meloen

Gebakken rijstepap
Nagerecht

Gebakken rijstepap met lekker veel fruit

aardbeienkwark
Nagerecht

Aardbeienkwark met chocolade

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Aardappels van de barbecue
Bijgerecht

Aardappels van de barbecue

Deze gekookte aardappels van de barbecue kunnen altijd op het barbecuemenu. Niet moeilijk en je kunt ze vooraf prima klaarmaken.

Check het recept of lees de info
barbecue recepten

Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer

waterijs

Waterijs; 6 heerlijke varianten met vers fruit om zelf te maken

Courgette

Courgette; lekker, gezond en veelzijdig!

Recept in de picture

oven gegaarde zalm in roomsaus
Visgerechten

Ovengegaarde zalm in roomsaus

Dit moet je proeven! Ovengegaarde zalm in roomsaus. De saus is zacht kruidig en vol van smaak. Het recept kun je ook in een koekenpan maken.

Check het recept of lees de info
Geplette krieltjes uit de oven

Geplette krieltjes uit de oven

hollandaise saus

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Handige kooktips

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

De klassieke hollandaise saus is weer helemaal terug van weggeweest en wij snappen wel waarom. Met deze instructies lukt hij ook bij jou!

Check het recept of lees de info
Zachte broodjes bakken

Zachte broodjes bakken

zelf hamburgers maken

Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Hein op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Connie Derks op Crispy bloemkool nuggets
  • Jellie op Crispy bloemkool nuggets
  • Elise de Haan op Zuurkool met salami en paprika
  • Mirrin op Zuurkool met salami en paprika
  • RInr op Botersaus
  • Redactie op Stifado; Griekse stoofpot van rundvlees

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen