Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Salzburger nockerln

Mijn vader wilde vroeger altijd in het Oostenrijkse Salzburgeen Salzburger nockerln gaan eten en dat feest bestaat nog altijd.

0 3.188

Salzburger nockerln – Zoet als de liefde, zacht als een kus. De Salzburger nockerln bestaat altijd uit 3 ‘bergen’ van soufflé. Deze bergen staan symbool voor de 3 bergen rondom Salzburg en de poedersuiker staat uiteraard voor de sneeuw op deze bergen.

Dit gerecht brengt mij terug in de tijd. Vroeger gingen mijn ouders, mijn broer en ik altijd naar Oostenrijk op vakantie. Steevast moest mijn vader dan (het liefst in Salzburg) een Salzburger nockerln gaan eten. Helemaal geweldig vond ie dat. Zo lekker dat mijn moeder het recept is gaan opzoeken. En ik praat nu over 40 jaar geleden. Nu is dat niet zo moeilijk met internet maar toen was het een hele opgaaf om dat recept te pakken te krijgen. Met speciale gelegenheden kwam het bij ons thuis op tafel. De rum was ook erg belangrijk! Het moest Stroh rum zijn van 80% en ieder jaar ging hier 1 fles van mee naar huis. Op zondagmorgen nam mijn vader dan tijdens het luisteren naar de radio die dan steevast op G.B.J. Hiltermann stond, een kop thee met een klein scheutje van deze sterke rum.

Mijn moeder maakte de versie met fruit onderin, ik heb gekozen voor de originele versie met melk en suiker onderin, maar varieer gerust, neem wat van je allerlekkerste jam en schep er wat lepels van over de bodem van de ovenschaal in plaats van de boter, melk en vanillesuiker, die ik in dit recept gebruik. Vaak wordt het ook geserveerd met verse appelmoes of preiselbeerencompote.

Salzburger nockerln
Salzburger nockerln met stroh rum

Salzburger nockerln

Nagerecht voor 4 personen

  • 5 eiwitten
  • 40 gram suiker
  • 3 eidooiers
  • 20 gram bloem
  • 2 eetlepels melk
  • 25 gram boter
  • 2 eetlepels vanille suiker
  • borrelglaasje Stroh rum
  • poedersuiker

Weeg alle ingrediënten nauwkeurig af en zorg dat de kom en de haken van je mixer vetvrij zijn. Zijn ze dit niet, dan zal je gerecht niet lukken. Verwarm de oven voor op 190 graden. Neem een vuurvaste schaal (een springvorm kan ook) en zet deze tijdens het voorverwarmen in de oven.

Haal de schaal uit de oven als deze warm is en doe er de boter, de melk en de vanillesuiker in. Roer door en schud er een beetje rum bij, niet alles, je hebt later nog wat nodig!

Klop nu de eiwitten stijf, voeg er op het laatst beetje bij beetje de suiker bij en klop tot een stevige massa.

Salzburger nockerln
Voorkom dat de nockerln inzakken

Roer de dooiers los met de bloem en de rest van de rum. Schep een royale lepel schuim bij de dooiers en roer dit door elkaar. Familie maken noemen we dit. Schep nu de dooiers bij de eiwitten en schep alles voorzichtig door elkaar zodat het geel zich helemaal vermengd heeft met het wit. Doe dit met uiterste voorzichtigheid, je wil tenslotte een super luchtig gerecht. Schep nu 3 bergen met schuim in je schaal en zet dit direct in de oven. Draai de oven terug naar 180 graden en bak de nockerln 10 minuten totdat ze mooi begint te kleuren. Haal de Salzburger nockerln uit de oven en strooi er poedersuiker overheen. Serveer direct!

Enige voorzichtigheid is geboden aangezien deze Oostenrijkse delicatesse. Salzburger nockerln is namelijk een nogal gevoelig gerecht is, bij stoten of teveel temperatuurverschil wil deze helaas nogal graag inzakken.

Tafel lekker!

Dit recept is ook gepubliceerd op Reisgraag.nl

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer