Salzburger nockerln – Zoet als de liefde, zacht als een kus. De Salzburger nockerln bestaat altijd uit 3 ‘bergen’ van soufflé. De bergen staan symbool voor de 3 bergen rondom Salzburg en de poedersuiker staat uiteraard voor de sneeuw op die bergen.
Zoet als de liefde, zacht als een kus
Dit gerecht brengt mij terug in de tijd. Vroeger gingen mijn ouders, mijn broer en ik altijd naar Oostenrijk op vakantie. Steevast moest mijn vader dan, het liefst in Salzburg, een Salzburger nockerln gaan eten. Helemaal geweldig vond hij dat. Zo lekker dat mijn moeder het recept is gaan opzoeken. En ik praat nu over 40 jaar geleden. Nu is dat niet zo moeilijk met internet, maar toen was het een hele opgaaf om dat recept te pakken te krijgen. Met speciale gelegenheden kwam het bij ons thuis op tafel. De rum was ook erg belangrijk! Het moest Stroh rum zijn van 80% en ieder jaar ging hier 1 fles van mee naar huis. Op zondagmorgen nam mijn vader dan tijdens het luisteren naar de radio, die dan steevast op G.B.J. Hiltermann stond, een kop thee met een klein scheutje van die sterke rum.
Mijn moeder maakte de Salzburger nockerln met fruit onderin. Ik heb gekozen voor de originele versie met melk en suiker onderin, maar varieer gerust. Neem wat van je allerlekkerste jam en schep er wat lepels van over de bodem van de ovenschaal in plaats van de boter, melk en vanillesuiker, die ik in dit recept gebruik. Vaak wordt dit dessert ook geserveerd met verse appelmoes of preiselbeerencompote (dit is een soort cranberrycompote).
Meringue recepten; van schuimpjes tot krokante schuimlagen
Eiwit en suiker is pure magie, alle meringue recepten bevatten vaak alleen deze twee ingrediënten. De manier van bereiden maakt het verschil.
Salzburger nockerln
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 5 eiwitten
- 40 gram suiker
- 3 eidooiers
- 20 gram bloem
- 2 eetlepels melk
- 25 gram boter
- 2 eetlepels vanillesuiker
- een borrelglaasje Stroh rum
- poedersuiker
Bereidingswijze van dit recept
Salzburger nockerln maak je zo:
Weeg alle ingrediënten nauwkeurig af en zorg dat de kom en de haken van je mixer vetvrij zijn. Zijn ze dit niet, dan zal je gerecht niet lukken. Verwarm de oven voor op 190 graden. Neem een vuurvaste schaal (een springvorm kan ook) en zet deze tijdens het voorverwarmen in de oven.
Haal de schaal uit de oven als deze warm is en doe er de boter, de melk en de vanillesuiker in. Roer door en schud er een beetje rum bij, niet alles, je hebt later nog wat nodig!
Klop nu de eiwitten stijf, voeg er op het laatst beetje bij beetje de suiker bij en klop tot een stevige massa.
Roer de dooiers los met de bloem en de rest van de rum. Schep een royale lepel schuim bij de dooiers en roer dit door elkaar. Familie maken noemen we dit. Schep nu de dooiers bij de eiwitten en schep alles voorzichtig door elkaar zodat het geel zich helemaal vermengd heeft met het wit. Doe dit met uiterste voorzichtigheid, je wil tenslotte een superluchtig gerecht. Schep nu 3 bergen met schuim in je schaal en zet dit direct in de oven. Draai de oven terug naar 180 graden en bak de nockerln 10 minuten totdat ze mooi begint te kleuren. Haal de Salzburger nockerln uit de oven en strooi er poedersuiker overheen. Serveer direct!
Enige voorzichtigheid is geboden aangezien deze Oostenrijkse delicatesse. Salzburger nockerln is namelijk een nogal gevoelig gerecht is, bij stoten of teveel temperatuurverschil wil deze helaas nogal graag inzakken.
Tafel lekker !!
Hallo, klinkt erg lekker. Die ovenstand op 190 graden is dat op conventionele of hetelucht stand?
En is die melk volle, halfvolle of slagroommelk?
Hetelucht Rizal en volle melk
Recept salzburger nockl begrijp ik niet, boter en vanille suiker moeten toch ook in beslag?
Jazeker, maar dat staat er ook Carl. Als je het recept echt stap voor stap volgt, zul je zien dat het goed komt.