Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Bruschetta; 3 heerlijke variaties

Bruschetta; 3 heerlijke variaties – een bruschetta is een gegrild broodje welke je kunt beleggen met wat jij maar lekker vindt. Een bruschetta kun je serveren als voorafje, tussendoortje of lekker bij een brunch/lunch buffet.

Crostini of bruschetta ??

Een bruschetta of crostini het verschil is slechts klein toch heeft ieder broodje zijn eigen specifieke eigenschappen; zo word er voor crostini stokbrood gebruikt, voor bruschetta’s worden sneetjes (land)brood gebruikt. De topping van een crostini is vaak wat verfijnder terwijl op de bruschetta vaker groente, tomaat of salade wordt gebruikt een ander verschil is het moment waarop het broodje geolied en gekruid wordt; bij een crostini gebeurd dit na het roosteren bij een bruschetta voor het roosteren.
Beide namen worden echter door elkaar gebruikt en steeds vaker wordt enkel nog bruschetta gebruikt. De specifieke eigenschappen van beide worden ook door elkaar gebruikt.

Zo ook in mijn bereiding van deze bruschetta’s, ik gebruik weliswaar stokbrood maar olie en kruid ze voor het grillen. Het beleg in niet verfijnd maar wel heel lekker.

Oud brood opmaken

Een bijkomend voordeel bij het maken van bruschetta is dat je oud brood kunt gebruiken. Dus is het stokbrood na een borrelavondje niet helemaal opgegaan of is er ander lekker brood overgebleven dan serveer je de volgende dag gewoon bruschetta’s. Het brood wordt namelijk eerst gegrild dus geen probleem dat het niet meer heel vers is. Voor bruschetta’s maakt het ook niet uit of je wit-, bruin- of meergranen brood gebruikt.

De broodjes grillen

Een bruschetta maken is heel gemakkelijk en het enige dat je nodig hebt is wat plakjes (stok)brood, een teentje knoflook, olijfolie en een koekenpan. Snijd het stokbrood in niet al te dunne plakken. Wrijf met de knoflookteen de broodjes in en bestrijk ze vervolgens met de olijfolie. Verhit de pan, gebruik geen olie of boter in de pan, en bak de broodjes aan beide kanten mooi bruin en krokant. Nu zijn de broodjes klaar en gaan we verder met het beleg, de hoeveelheden zijn voldoende voor 4 broodjes per variatie.

Variatie 1:

Bruchetta met zalm, kruidenroomkaas, kappertjes en dille

  • 60 gr. roomkaas
  • 10 gram creme fraîche
  • 10 stengels bieslook
  • 6 takjes dille
  • peper uit de pepermolen
  • 80 gram gerookte zalm
  • 1 el kappertjes
  • 1/2 ui

Snijd de bieslook met 2 takjes dille zeer fijn en snijd de ui in halve ringen. Meng de roomkaas met de creme fraîche en de gesneden kruiden. Voeg eventueel wat peper naar smaak toe. Verdeel de kruidenroomkaas over vier broodjes, leg hierop de zalm, de kappertjes, ui en maak af met een takje dille.

Variatie 2:

Bruchetta met Geroosterde tomaatjes, ricotta, basilicum en balsamicosiroop

  • 16 tomaatjes
  • 60 gram ricotta
  • 5 blaadjes basilicum
  • 100 ml balsamicoazijn
  • 25 gram suiker

Eerst de oven voorverwarmen op 180 graden. Plaats de tomaatjes op een bakplaat en rooster ze in de oven voor ongeveer 10 minuten. Haal ze dan uit de oven en zet even apart.
Doe de balsamicoazijn met de suiker in een steelpan en breng het aan de kook. Zodra het kookt vuur laag en laten inkoken tot er een stroperig geheel ontstaat, dit zal ongeveer 6 tot 8 minuten duren. Verdeel de ricotta over de broodjes, leg hierop 4 tomaatjes, snijd de basilicumblaadjes fijn en strooi die over de tomaatjes. Maak af door er voorzichtig de balsamico-siroop over te druppelen.

Variatie 3:

Bruchetta met rode druiven, geitenkaas en tijm

  • 16 rode druiven
  • 60 gram geitenkaas
  • 10 gram roomkaas
  • 4 takjes tijm
  • 1 tl olijfolie
  • 1 tl rode pepervlokken

Verwarm de oven voor op 180 graden. Plaats de druiven en de takjes tijm op een bakplaat en besprenkel ze met wat olijfolie. Rooster in de oven voor ongeveer 6 minuten of totdat de druiven beginnen te knappen. Meng de geitenkaas met de roomkaas. Verdeel het geitenkaasmengsel over 4 broodjes, doe hierop 4 druiven en een takje tijm. Strooi hierover wat rode pepervlokken.

Tafel lekker !!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.