• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, januari 23, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Ontbijt en lunch

Croque monsieur, nét anders dan ‘onze’ tosti

door Redactie
in Ontbijt en lunch
Croque monsieur
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Croque monsieur, nét anders dan ‘onze’ tosti – De Franse croque monsieur is een tosti met béchamelsaus. Hij gaat niet in het tosti apparaat, maar in de oven. Knapperige bite en romige smaak wisselen elkaar af. In Franse (vooral Parijse) cafés staat hij al ruim een eeuw op de menukaart als snelle lunchhap of snack.  Hoe kan het dan toch dat deze heerlijke tosti zijn intrede in Nederland nog niet heeft gedaan? Ik vind het in elk geval onbegrijpelijk en hoop daar hiermee verandering in te brengen. Heerlijk afwisselend voor een lekkere lunch!

Je bent in een kwartiertje klaar en kunt zelfs de béchamelsaus van te voren maken!

Croque monsieur met béchamelsaus

Ontbijt of lunch recept voor 2 personen

  • 4 boterhammen
  • 2 plakken ham
  • +/- 10 gr. boter
  • +/- 10 gr. bloem
  • 1,5 dl. melk
  • peper en zout
  • snufje nootmuskaat
  • 75 à 100 gr. (smelt)kaas, bijv. gruyère

Je maakt eerst de béchamel. Meng de boter en bloem in een klein steelpannetjes op een redelijk zacht vuur tot een dikke pap. Voeg de melk toe en breng aan de kook. Blijf goed doorroeren zodat er geen klontjes in komen. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Zet nu de oven op de hoogste grillstand en haal het bakblik er vast uit. Leg er wat aluminiumfolie of bakpapier op.

Rooster de boterhammen in de broodrooster en rasp ondertussen de kaas.

Leg twee geroosterde boterhammen naast elkaar en bestrijk ze met iets minder dan de helft van de béchamel. Leg er een plak ham op, en daarop weer een beetje geraspte kaas. Leg daarop de tweede boterham en bestrijk die met de rest van de béchamelsaus. Verdeel de rest van de kaas daarover en laat ze een paar minuten onder de grill.

Serveer eventueel met een frisse salade.

Zelfgemaakte croque monsieurVarieer op het basisrecept met deze ingrediënten

Varieer met kaas: Allereerst kun je variëren in kaassoorten. Ik koos voor de heerlijke romige Morbier. Lekker voor een rokerige smaak is bijvoorbeeld Scarmoza, een rook-mozzarella, die ook uitstekend smelt. Of ga voor de kruidige Appenzeller, een heerlijke Zwitserse bergkaas. Vergeet de Nederlandse kazen niet. Kernheim bijvoorbeeld, of een belegen Stompwijker.

Geef de béchamel meer smaak. Je kunt de béchamelsaus nog extra smaak geven door er een eetlepel fijngeraspte Parmezaanse kaas door te roeren en/of een paar druppels Worcestersaus.  Voor grote luxe, voeg je wat truffel(olie) toe.

Geef de boterham meer smaak. Je kunt de onderste boterham, nadat je hem hebt geroosterd, ook eerst met een doorgesneden teentje knoflook inwrijven, of er een likje mosterd op doen.

Varieer met ham: Ik zou zelf niet zo gauw een hele zoute (Parma)ham gebruiken, maar je kunt natuurlijk wel iets anders gebruiken. Bijvoorbeeld pastrami, of mortadella. Ben je vegetarisch? Leg er dan gerust een paar plakken (gegrilde) aubergine op, of een ar schijven ananas. Maar je kunt het ook gewoon laten bij béchamel en kaas. Is op zich ook al heel erg lekker!

Tags: Kaas - Buitenlandse kaas

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Parmezaanse kaas
Kookschool

Parmezaanse kaas – een prachtig streekproduct

Witlof stamppot met Blue Stilton
Stamppot

Witlof stamppot met Blue Stilton

Salade van radicchio
Salade

Salade van radicchio, peer en gorgonzola

Zwitserse kaas
Kookschool

Zwitserse kaas – de smaak van de bergen

fingerfood-plankjes-om-te-delen Plankjes & Fingerfood Het is helemaal trendy om je lekkere borrelhapjes op een mooie plank te serveren. De winkels bieden tegenwoordig een scala aan mogelijkheden zoals grote houten planken, zwarte planken van leisteen, met opschriften, er is van alles. Je maakt dus letterlijk een kaas- of vleesplankje. Maar wat zou je daar nu allemaal op kunnen doen? Wij zouden Lekker Tafelen niet zijn als we daar niet iets bijzonders van zouden maken.
Specials

Fingerfood; Plankjes om te delen ( Vleeswaren – Paddenstoelen -Kaas )

Reacties 1

  1. Rikie van Beek says:
    4 jaar geleden

    Water handig en lekker

    Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

zuivelspread
Specials

Zuivelspread; Maak het zelf dan weet je wat je eet!

Zuivelspread voor een toastje, voor de boterham of in een saus? Maak die zuivelspread eens zelf! Gebruik verse ingrediënten en...

Lees verder
Skrei recepten

Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken

wintersoepen

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Nieuwe recepten

stoofpot recepten - rundvlees - varkensvlees - groenten
Stoofschotel

Stoofpot; Vandaag maken, morgen eten

Deze geurige stoofpot is rijk gevuld met rundvlees en varkensvlees, maar ook veel verse groenten en aardappels. Haal meer uit...

Lees verder
Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Fish & Chips

Fish & Chips, een echte Britse klassieker

Handige kooktips

Visbouillon maken
Kookschool

Visbouillon maken

Zelf visbouillon maken is zo gepiept. Vertel je visboer wat je gaat maken, en hij helpt je aan de lekkerste...

Lees verder
Botercrème

Botercrème – voor het vullen en afsmeren van uw taart

hele kip delen

Een hele kip snijden in acht delen

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Herbert op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Redactie op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Cecile op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Redactie op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!
  • Kleijn op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!
  • Cecile op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen