Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Croque monsieur, nét anders dan ‘onze’ tosti

De Croque monsieur is nóg lekkerder dan een tosti! De Franse croque monsieur is een tosti met béchamelsaus en wordt gemaakt in de oven ipv het tosti ijzer.

Croque monsieur, nét anders dan ‘onze’ tosti – De Franse croque monsieur is een tosti met béchamelsaus. Hij gaat niet in het tosti apparaat, maar in de oven. Knapperige bite en romige smaak wisselen elkaar af. In Franse (vooral Parijse) cafés staat hij al ruim een eeuw op de menukaart als snelle lunchhap of snack.  Hoe kan het dan toch dat deze heerlijke tosti zijn intrede in Nederland nog niet heeft gedaan? Ik vind het in elk geval onbegrijpelijk en hoop daar hiermee verandering in te brengen. Heerlijk afwisselend voor een lekkere lunch!

Je bent in een kwartiertje klaar en kunt zelfs de béchamelsaus van te voren maken!


Croque monsieur met béchamelsaus

Ontbijt of lunch recept voor 2 personen

  • 4 boterhammen
  • 2 plakken ham
  • +/- 10 gr. boter
  • +/- 10 gr. bloem
  • 1,5 dl. melk
  • peper en zout
  • snufje nootmuskaat
  • 75 à 100 gr. (smelt)kaas, bijv. gruyère

Je maakt eerst de béchamel. Meng de boter en bloem in een klein steelpannetjes op een redelijk zacht vuur tot een dikke pap. Voeg de melk toe en breng aan de kook. Blijf goed doorroeren zodat er geen klontjes in komen. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Zet nu de oven op de hoogste grillstand en haal het bakblik er vast uit. Leg er wat aluminiumfolie of bakpapier op.

Rooster de boterhammen in de broodrooster en rasp ondertussen de kaas.

Leg twee geroosterde boterhammen naast elkaar en bestrijk ze met iets minder dan de helft van de béchamel. Leg er een plak ham op, en daarop weer een beetje geraspte kaas. Leg daarop de tweede boterham en bestrijk die met de rest van de béchamelsaus. Verdeel de rest van de kaas daarover en laat ze een paar minuten onder de grill.

Serveer eventueel met een frisse salade.

Zelfgemaakte croque monsieurVarieer op het basisrecept met deze ingrediënten

Varieer met kaas: Allereerst kun je variëren in kaassoorten. Ik koos voor de heerlijke romige Morbier. Lekker voor een rokerige smaak is bijvoorbeeld Scarmoza, een rook-mozzarella, die ook uitstekend smelt. Of ga voor de kruidige Appenzeller, een heerlijke Zwitserse bergkaas. Vergeet de Nederlandse kazen niet. Kernheim bijvoorbeeld, of een belegen Stompwijker.

Geef de béchamel meer smaak. Je kunt de béchamelsaus nog extra smaak geven door er een eetlepel fijngeraspte Parmezaanse kaas door te roeren en/of een paar druppels Worcestersaus.  Voor grote luxe, voeg je wat truffel(olie) toe.

Geef de boterham meer smaak. Je kunt de onderste boterham, nadat je hem hebt geroosterd, ook eerst met een doorgesneden teentje knoflook inwrijven, of er een likje mosterd op doen.

Varieer met ham: Ik zou zelf niet zo gauw een hele zoute (Parma)ham gebruiken, maar je kunt natuurlijk wel iets anders gebruiken. Bijvoorbeeld pastrami, of mortadella. Ben je vegetarisch? Leg er dan gerust een paar plakken (gegrilde) aubergine op, of een ar schijven ananas. Maar je kunt het ook gewoon laten bij béchamel en kaas. Is op zich ook al heel erg lekker!

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
  1. Rikie van Beek zegt

    Water handig en lekker

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.