Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Ovenschotel met gehakt en appel

Ovenschotel met gehakt en appel – Op menig culinaire website vindt je dan ook een ruime keuze aan ovenschotels. LekkerTafelen is daarop geen uitzondering. Ook hier vind je vele mooie recepten voor ovenschotels. Maar waarom zijn ovenschotels nou zo geliefd onder ons volk? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Ovenschotels zijn gemakkelijk om te maken en goed voor te bereiden. En ze bieden een scala aan mogelijkheden om er verse ingrediënten in te verwerken.

Gemak en variatie

Het grootste voordeel van ovenschotels is dat velen al een dag van te voren gemaakt kunnen worden. De volgende dag zet je hem als je thuis komt, bijvoorbeeld na je werk, in de oven en na een dik half uur is je schotel heerlijk warm en heb je toch lekker vers gekookt. Een ander voordeel is dat als je hem op de dag zelf maakt, je de tijd dat je ovenschotel in de oven staat rustig de tijd hebt om de keuken schoon te maken, de was te doen of even met de kinderen wat leuks doen. Een ovenschotel biedt dus gemak.

Als laatste bieden ovenschotels een legio aan mogelijkheden om te variëren. Daarom staan ook zoveel culinaire websites vol met recepten voor ovenschotels. Je kunt namelijk je dagelijkse AGV’tje (aardappel, groente & vlees) heerlijk kwijt in een ovenschotel. Je neemt bijvoorbeeld de favoriet van manlief, gehakt, bloemkool en aardappelen, maakt er een ovenschotel van en je hebt eens wat anders op tafel staan. Hetzelfde kun je ook met je pasta schotel doen met allemaal lekkere groente. Even wat geraspte kaas eroverheen en smullen maar.

Het is dus niet raar dat wij zo’n grote fan zijn van ovenschotels. Want met een ovenschotel kun je ook op drukke dagen lekker vers eten. Onderstaand het recept van een ovenschotel met gehakt en appel.

Ovenschotel met gehakt en appel

Voor 4 personen

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 500 gram rundergehakt
  • 2 uien
  • 250 gram paddenstoelen
  • 50 ml warme melk
  • 1 klontje boter
  • 1 snuf kaneel
  • 1 snuf nootmuskaat
  • 2 appels
  • Zout & peper

Begin met het voorverwarmen van de oven op 200 graden Celsius. Schil de aardappelen en snij ze in grove stukjes. Kook de aardappelen gaar in gezouten water.

Verhit in een hapjespan 1 el. zonnebloemolie en bak hierin het gehakt rul. Maak de uien schoon en snipper deze fijn. Bak deze op laag vuur mee met het gehakt. Circa 10 minuten. Snij de paddenstoelen in partjes. Zet een koekenpan op het vuur met een 1 el. zonnebloemolie. Bak hierin de paddenstoelen. Als ze een mooie bruine kleur hebben voeg je ze bij het gehakt. Giet de aardappelen af als ze gaar zijn. Voeg de warme melk toe met de boter en stamp de aardappelen tot een aardappelpuree. Breng de aardappelpuree op smaak met zout & peper.

Voeg aan het gehakt een snuf kaneel en nootmuskaat toe en breng dit op smaak met zout & peper. Ontdoe de appels van hun klokhuis d.m.v. een appelboor. Snij de appel vervolgens in plakken. We kunnen nu beginnen met het bouwen van onze ovenschotel. Neem een passende ovenschotel. Verdeel het gehaktmengsel over de bodem van de ovenschotel. Verdeel hierover het de aardappelpuree en dek dit alles af met de appel. Het mooiste is om dit te doen met een soort van dakpanmotief zoals op de foto.

Plaats de ovenschotel in een voorverwarmde oven. Dit heeft ongeveer 20 tot 30 minuten nodig. De appel moet mooi zacht worden en dan is je ovenschotel met gehakt en appel klaar.

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.