• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, juni 10, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Zelf ouderwets lekkere poffertjes bakken

door Redactie
in Recepten
0
1
poffertjes 1

Wie heeft er nu geen mooie (jeugd)herinneringen aan het eten van poffertjes? Lekker genieten van een bordje met dikbuikige mini pannenkoekjes, bestrooid met een laagje sneeuwwitte poedersuiker en een langzaam smeltend klontje échte roomboter boven op de berg. Ondertussen vol bewondering naar de kok kijkend, die met een kwast de de enorm grote poffertjesplaten steeds invette, vervolgens met een grote ‘soep’lepel geroutineerd de vakjes vulde met beslag. Even later met een speciale vork ze hup-hup-hup, één voor één, in een rap tempo omkeerde, zodat ook de andere kant bruin kon worden. Helaas weet ik het aantal vakjes van de platen van de poffertjeskraam niet, maar het waren er best veel. Ik heb al moeite om een beetje snel de 15 vakjes van mijn eigen poffertjespan bij te houden.

 “Van Dale: Pof·fer·tje (het; o; meervoud: poffertjes): 1 klein, rond baksel, gegeten met suiker.”

poffertjesHet zelf bakken van de ouderwets lekkere poffertjes is helemaal niet moeilijk. Er zijn handige gadgets te koop die het bakken een stuk makkelijker maken. Wanneer je nog geen poffertjespan hebt en je overweegt om er een aan te schaffen, kies dan voor een zwaar exemplaar van gietijzer (zie foto). Eventueel met een houten steel/handvat zodat je de pan kunt verplaatsen zonder je vingers te verbranden. Was de pan na gebruik niet af met een afwasmiddel, maar spoel hem even af onder de hete kraan en droog hem goed af.

Ook een siliconen kwastje voor het invetten van de plaat en een beslagflesje met special schenkdop (zie foto) zijn erg handig.

Ouderwets lekkere poffertjes worden van boekweitbloem/meel gemaakt. Of van een deel boekweitbloem en een deel tarwebloem.  Boekweit lijkt een graanproduct, maar is het dus niet! Het is een ‘pseudograan’ en bevat dus geen gluten. Het is voedzaam, licht verteerbaar en heeft een enigszins nootachtige smaak.

Wat heb je nodig (ca. 75 stuks):

  • 250 gr boekweitbloem ( of 125 gr boekweitbloem & 125 gr tarwebloem)
  • 350 ml lauwwarme melk
  • 1 ei
  • 7 gr instantgist
  • snufje zout
  • 1 tl suiker of stroop
  • roomboter (om in te bakken) of rijstolie,zoals ik deed
  • poedersuiker (garneren)
  • eventueel: kom, mixer of garde, zeef, poffertjesplaat, kwastje, schenkflesje

Tip: In plaats van instant gist kun je ook 20 gr verse gist nemen of 2 1/2 tl bakpoeder.

Zo bak je ouderwets lekkere poffertjes:

poffertjes 2
poffertjes 3

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Zeef de boekweitbloem en doe deze, samen met het zout en de suiker in een grote kom. Roer deze goed door de bloem en voeg dan pas de instantgist toe, weer goed mengen. Zout en gist mogen niet direct met elkaar in contact komen, omdat zout de werking van gist tenietdoet.

Doe dan de lauwwarme melk (max 40 graden) beetje bij beetje bij het bloem mengsel, zorg dat er een klontvrij beslag ontstaat. Voeg dan al  roerendhet ei erbij.

Laat het beslag, afgedekt met een bord of stukje plastic, op een tochtvrije en warme plaats, ongeveer 1 uur rijzen.

Verwarm de poffertjesplaat goed voor, want dat bakt een stuk beter.

Doe het beslag, of een deel ervan, in het flesje en draai de dop er goed op.

poffertjes 4
poffertjes 5

Beboter de vakjes of gebruik een siliconenkwastje met wat rijstolie. Het voordeel van rijstolie is dat het smaakloos en geurloos is en tot een hogere temperatuur verhit mag worden. Vul de kuiltjes voor 3/4 met beslag en bak de poffertjes aan een kant bruin. Keer ze dan voorzichtig met een vork om. Je hebt speciale poffertjes vorken met 2 tanden, maar een gewone vork voldoet ook prima. Bak nu snel de andere kant goudbruin.

Haal ze dan van de plaat af en leg ze op een bordje. Je kunt 15 poffertjes in een keer bakken en dat is precies genoeg voor 1 portie. Bestrooi ze met poedersuiker en leg er een klontje échte roomboter op.

Vet de plaat opnieuw een beetje in en vul de kuiltjes met beslag, et cetera, et cetera. Tot het beslag op is.

Heb je te veel poffertjes gebakken, geen nood, want je kunt ze prima invriezen. Laat dan wel de poedersuiker en het klontje boter weg en voeg deze pas na het ontdooien toe. Erg handig wanneer je een (kinder)feestje hebt, want dan kun je ze ze al een paar dagen van tevoren bakken.

Veel bakplezier!

Tags: Kinderen recepten
DeelPin98Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Lamsbiefstuk met verse salsa
Vleesgerechten

Lamsbiefstuk met verse salsa

fruitsalade met mango en kiwi
Salade

Fruitsalade met mango en een zalige dressing van limoen en munt

steak sandwich bavette
Ontbijt en lunch

Steak sandwich met rundvlees

lauwwarm slasoepje met Hollandse garnalen
Soep

Lauwwarm slasoepje met Hollandse garnalen

Andijviesalade met rauwkost en gerookte kip
Salade

Andijviesalade met rauwkost en gerookte kip

Toad in the hole
Vleesgerechten

Toad in the hole; Britse comfortfood

Aardbei mocktail mojito style
Drankjes

Een feestelijke aardbei mocktail in de stijl van een mojito

cordon bleu
Vleesgerechten

Cordon bleu maken

Reacties 1

  1. Sien says:
    7 jaar geleden

    Kan je ook minder gist toevoegend en langer laten rijzen? Ik ben ongeveer 3 uur van huis en dan wil ik daarna meteen gaan bakken in het weekend. Moet ik dan 1/3 van het gist gebruiken?

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info
Keukenpraatjes

Keukenpraatjes

Praat mee over…

  • Eieren van de boer
  • Hollandse nieuwe haring komt een beetje later dit jaar
  • Waarom liggen er appels uit Zuid-Afrika in de Nederlandse supermarkt?
  • Bloemkool 54% duurder volgens de consumentenbond.
  • Wat wil jij graag kopen bij een boerderijwinkel? Broccoli?

Uitgelicht

Kip op de barbecue
Specials

Kip op de barbecue; recepten die je niet wilt missen

Kip op de barbecue grillen, er zijn ontelbare manieren om dat te doen. Een kip op een bierblik, kipsaté, of kippenpoten, het kan allemaal!

Check het recept of lees de info
Varkensvlees op de barbecue

Varkensvlees op de barbecue; met deze recepten maak je vrienden

exotisch fruit

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de Tropen

rundvlees op de barbecue

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

Recept in de picture

Lamsbiefstuk met verse salsa
Vleesgerechten

Lamsbiefstuk met verse salsa

Van een sappige lamsbiefstuk met verse salsa wordt elke vleesliefhebber blij. Heerlijk lamsvlees met een Zuid-Amerikaans accentje!

Check het recept of lees de info
fruitsalade met mango en kiwi

Fruitsalade met mango en een zalige dressing van limoen en munt

steak sandwich bavette

Steak sandwich met rundvlees

Handige kooktips

Cheddar
Kookschool

Cheddar; maar dan de echte

Cheddar is een populaire en veelzijdige kaas. En dan bedoelen we niet de 'plastic' plakjes in de supermarkt. Wat weet jij van cheddar?

Check het recept of lees de info
Vers fruit bewaren

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Rijst koken

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Petra H op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Redactie op Uiensaus voor bij vlees of vis
  • J.F. Feunekes op Uiensaus voor bij vlees of vis
  • Redactie op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Nanette op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Redactie op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • pieter op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen