Poke met coquilles en sojabonen – Poke (spreek uit: poké) is een voor- of lunchgerecht afkomstig uit Hawaï van rauwe vis, vermengd met allerlei lekkers tot een soort salade. Meestal geserveerd op een bedje van sushirijst of (glas)noedels, maar dat hoeft niet. Inmiddels heeft de hele VS poke omarmd en dat is niet verwonderlijk: je kunt eindeloos variëren, poke past in een modern dieet (lees: is ‘raw’ en licht verteerbaar) en vooral: heel erg lekker. Als je van sushi houdt, zul je poke zeker ook goed kunnen waarderen!
Deze poke met coquilles en sojabonen heb ik zelf bedacht en ik ben er best trots op, al zeg ik het zelf.
Enkele ingrediënten uitgelegd
Coquilles: Voor dit gerecht heb je echt hele verse coquilles (Sint Jacobsschelpen) nodig. Koop ze bij een goede visboer en vertel dat je ze rauw wilt gebruiken. Je hebt alleen het witte deel nodig, niet het oranje ‘koraal’.
Sojabonen: sojabonen zijn groene boontjes, die een beetje op witte bonen lijken (behalve dan dat ze groen zijn, natuurlijk) en gekookte sojabonen zijn tegenwoordig in het salade-schap in de supermarkt te krijgen. Kun je geen sojaboontjes vinden? Gebruik dan gerust een blikje velderwtjes (die staan naast de doperwtjes!).
Srirachasaus: is een pittige (rode) Thaise saus die tegenwoordig gewoon in de supermarkt te krijgen is. Let op: hij is heel erg scherp! Zonde om er een hele fles van te kopen? Je kunt ook een beetje pittige sambal of een paar druppels tabasco gebruiken.
Poke met coquilles en sojabonen
Voor 4 kommetjes:
- 150 gr. coquilles
- +/- 175 gr. gekookte sojabonen (of 1 blikje velderwtjes)
- ½ citroen
- 1 el. sesamolie
- 1 tl. sojasaus
- 1 tl. gembersiroop
- ½ kleine rode ui
- +/- 10 macadamianoten
- 2 stengels lente-uitjes
- Een paar takjes koriander
Eventueel:
- een streepje Srirachasaus, pittige sambal of tabasco
Rooster de macadamianoten even in een droge koekenpan en hak ze fijn met een koksmes of stamp ze fijn in een vijzel. Zorg dat er ook nog wat stukjes overblijven, het hoeft geen poeder te worden.
Pers de halve citroen uit en maak een sausje van het citroensap, de sesamolie, sojasaus en gembersiroop.
Snipper de halve rode ui en hak de lente-uitjes, koriander en coquilles fijn. Houd nog een paar mooie blaadjes koriander achter voor de decoratie.
Meng de coquilles met de sojabonen, ui, lente-ui en gehakte koriander. Roer er de saus doorheen.
Verdeel het mengsel over 4 kommetjes en bestrooi met de stukjes macadamianoten. Decoreer met een streepje pittige Srirachasaus, pittige sambal of een paar druppels tabasco.
Coquilles; de Sint Jacobsschelp op je bord
De prachtige Sint-jakobsschelpen, oftewel coquilles, bevatten heerlijk, zacht en verfijnd vlees. En ze zijn niet moeilijk zelf te bereiden!