• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
maandag, maart 1, 2021
Plugin Install : Cart Icon need WooCommerce plugin to be installed.
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bijgerecht

Pudla besan, platbrood van kikkererwtenmeel

door Redactie
in Bijgerecht, Brood, Recepten
0
11
pudla besan, Indiaas platbrood van kikkererwtenmeel

Eerst ontdekte ik het recept voor de eenvoudig te maken socca, Franse pannenkoeken of platbrood van kikkererwtenmeel. Toen pas het recept voor Pudla besan, ook een recept voor platbrood met kikkererwtenmeel, maar dan uit India. Ook de Italianen maken een platbrood van kikkererwtenmeel. Dat heet farinata en het wordt op een net weer iets andere manier gemaakt. Wie meer wil weten over de al die verschillende pannenkoeken of platbrood van kikkererwtenmeel kan het artikel daarover lezen.

Pudla of pudla besan is heel eenvoudig te maken. Je bakt een soort pannenkoekjes die je net als naan (brood) bij de maaltijd serveert. Ik maak regelmatig Indiase gerechten, daarom is het eigenlijk wel een beetje gek, dat ik dit recept niet eerder ontdekt heb. Hoe dan ook, nu we geproefd hebben hoe lekker pudla besan smaakt, zal ik dit pannenkoek-achtige platbrood beslist vaker bakken. Lekker met yoghurt en mangochutney!

Net als voor de socca geldt: er zijn veel verschillende recepten te vinden voor pudla besan. De één maakt ze iets dikker dan de ander en ook de kruiden die gebruikt worden, kunnen iets afwijken. Het beslag voor pudla besan moet even rusten voor je gaat bakken. Een kwartier zou al voldoende moeten zijn. Je kunt het beslag ook gerust een dag eerder maken en het bewaren om er de volgende dag mee aan de slag te gaan.

Dit heb je nodig om pudla besan te bakken

  • pudla besan, Indiaas platbrood van kikkererwtenmeel300 gram kikkererwtenmeel
  • 2 bosuitjes, in dunne ringetjes
  • 2 tl komijnpoeder
  • 1 knoflookteen, fijngehakt
  • een snufje chilipoeder
  • een snufje zout
  • 1 tl fijngeraspte gember
  • 3 takjes koriander
  • 2 tl yoghurt
  • 450 ml water
  • 1 groene chili, fijngehakt (optioneel)
  • olie of geklaarde boter (ghee) om te bakken

Werkwijze

Doe het kikkererwtenmeel in een beslagkom en voeg het water beetje bij beetje al roerend toe. Probeer de klontjes zo goed mogelijk uit het beslag te roeren. Wat er nog aan klontjes achterblijft, verdwijnt tijdens de rustperiode.

Roer 2 tl komijnpoeder door het beslag, een snufje chilipoeder, en een snufje zout. Hak de korianderblaadjes fijn en roer ze samen met de bosui, knoflook, yoghurt en de gember door het beslag. Wie niet van pepers houdt, laat het verse pepertje achterwege. Wie wel van een tikje pit houdt, roert het fijngesnipperde pepertje er ook door. Laat het beslag tenminste een kwartiertje tot rust komen voor je gaat bakken, langer mag ook.

Verhit een koekenpan en vet hem lichtjes in met wat olie of ghee. Schep wat beslag in de pan en bak de pudla op hoog vuur aan beide kanten gaar en lichtbruin. Eigenlijk net zo als je gewone pannenkoeken bakt. Vet de pan opnieuw in voor je het volgende platbrood bakt en maak zo al het beslag op.

Kikkerwtenmeel is glutenvrij

Tags: Groente - Peulvruchten - KikkererwtenLanden - AziatischPlatbrood
DeelPin49Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

geroosterde kikkererwten
Hapjes

Geroosterde kikkererwten | 5 smaakvariaties

Hummus met avocado
Saus

Hummus met avocado

Kipcurry met kikkererwten
Curry

Kipcurry met kikkererwten

Kippenstoof met kikkererwten en citroen
Stoofschotel

Kippenstoof met kikkererwten en citroen

harira
Soep

Harira: heerlijke Marokkaanse soep met kikkererwten

Reacties 11

  1. M.R. Darmalingum- Veen says:
    3 jaar geleden

    Ik heb de pannenkoekjes gebakken precies volgens recept, maar tot mijn teleurstelling was de nasmaak erg bitter. Hebt u daar misschien een verklaring voor?

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      3 jaar geleden

      Wat leuk dat u het geprobeerd heeft! We hebben geen idee waar de bittere nasmaak vandaan komt. Het eerste wat in me opkomt is de olie. Welke olie heeft u gebruikt? En… zoals eerder in de reacties te lezen is, kan de temperatuur van invloed geweest zijn? Kortom, ik heb geen direct antwoord, maar mogelijk zit hier het knelpunt.

      Beantwoorden
  2. Opjeup says:
    5 jaar geleden

    Ik heb de pannenkoekjes dit weekend gemaakt. Ze zijn heel lekker. Wat over was heb ik opgerold en in een bak in de diepvries gedaan. Even in de magnetron ontdooien en eventueel in de pan weer verwarmen. Nog steeds even lekker.

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      5 jaar geleden

      Leuk om te horen! Welk recept ga je komend weekend proberen? 😉

      Beantwoorden
  3. Lekker Tafelen (Joke) says:
    6 jaar geleden

    Beste Inge, fijn dat je de pannenkoekjes ook lekker vindt. Maar het zou uiteraard wel prettig zijn als je ze goed uit de pan weet te krijgen. Ik kan niet goed beoordelen waarom dat bij jou niet lukt. Heb je het beslag laten rusten voor het bakken, want dat is wel van belang. De pannenkoekjes moeten eigenlijk met zo min mogelijk vet (ghee of olie) gebakken worden. Misschien gebruik je wel te veel vet? Net als bij het bakken van gewone pannenkoeken geldt; de temperatuur waarop je bakt kan bepalend zijn. Misschien bak je iets te heet of juist niet heet genoeg? Misschien probeer je de pannenkoekjes iets te snel te keren… Ik weet het eerlijk gezegd echt niet. Ik kan alleen maar hopen dat je ze lekker genoeg vond om het nog eens te proberen; misschien in een andere pan?

    Beantwoorden
  4. Inge says:
    6 jaar geleden

    De smaak van pudla’s is inderdaad heerlijk! Ik krijg ze alleen niet goed uit de pan, ook niet als ik extra olie of ghee gebruik.

    Beantwoorden
  5. Bernadette says:
    7 jaar geleden

    Kikkererwtenmeel is zalig? Wat is er lekker op als je er pannekoeken van maakt?
    Welke groenten smaken er goed bij, ook voor een ventje van 22 maanden?

    Beantwoorden
  6. Leon Buijs says:
    7 jaar geleden

    Kun je ook ‘verse’ kikkererwten uit blik gebruiken?

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen (Joke) says:
      7 jaar geleden

      Beste Leon Buijs: Om Pudla besan te bakken, kun je (voor zover ik weet) geen kikkererwten uit blik gebruiken. Dit zijn gekookte erwten en dat is toch iets anders dan meel van gedroogde kikkererwten. Je kunt ongetwijfeld een of andere kneedbare substantie maken van kikkererwten uit blik, die tot plakjes duwen en opbakken, maar dan krijg je iets totaal anders dan de pannenkoekjes uit dit recept.

      Beantwoorden
  7. Maria Spoelder says:
    7 jaar geleden

    waar koop je die kikkererwtenmeel?

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      7 jaar geleden

      Bij de toko of natuurvoedingswinkel. Online is deze o.a. hier verkrijgbaar:

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Pastinaaksoep
Specials

Pastinaaksoep; Drie heerlijke recepten

Drie heerlijke recepten voor zachte, fluwelige pastinaaksoep, een beetje zoetig van smaak, met een vleugje anijs. Combineren maar!

Lees verder
pastinaak

Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!

Roseval aardappeltjes uit de oven

Roseval aardappeltjes uit de oven met aïoli

Nieuwe recepten

Gnocchi met venkel en blauwe kaas
Hoofdgerecht

Gnocchi met venkel en blauwe kaas

Een dagje zonder vlees zouden we vaker moeten doen. Met deze gnocchi met venkel en blauwe kaas is dat absoluut...

Lees verder
Kalfsbiefstuk met paddenstoelen en risotto

Kalfsbiefstuk met paddenstoelen en risotto

Eierragout; Lekker ouderwets in een modern jasje

Eierragout; Lekker ouderwets in een modern jasje

Handige kooktips

mango snijden
Kookschool

Mango snijden doe je zo ( Drie manieren )

Je hebt een mango gekocht maar weet niet goed hoe je een mango moet snijden. Wij geven je 3 manieren...

Lees verder
Pastinaak Kopen

Pastinaak kopen, bewaren en bereiden

rijpe mango

Een rijpe mango? Zo check je dat!

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Vlaaibodem; Zo maak je deze zelf ( met foto instructies )
  • Redactie op Zoete kiprolletjes, een hartig maar zoet hapje
  • friedymachielsen@gmail.com op Vlaaibodem; Zo maak je deze zelf ( met foto instructies )
  • Stans op Zoete kiprolletjes, een hartig maar zoet hapje
  • Redactie op Kip met cashewnoten uit de slowcooker
  • Anita op Kip met cashewnoten uit de slowcooker
  • Redactie op Biest, blijf vrienden met de boer – 10 variaties
  • M.L. Ambrosius op Biest, blijf vrienden met de boer – 10 variaties

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen