Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Pudla besan, platbrood van kikkererwtenmeel

11 9.269

Eerst ontdekte ik het recept voor de eenvoudig te maken socca, Franse pannenkoeken of platbrood van kikkererwtenmeel. Toen pas het recept voor Pudla besan, ook een recept voor platbrood met kikkererwtenmeel, maar dan uit India. Ook de Italianen maken een platbrood van kikkererwtenmeel. Dat heet farinata en het wordt op een net weer iets andere manier gemaakt. Wie meer wil weten over de al die verschillende pannenkoeken of platbrood van kikkererwtenmeel kan het artikel daarover lezen.

Pudla of pudla besan is heel eenvoudig te maken. Je bakt een soort pannenkoekjes die je net als naan (brood) bij de maaltijd serveert. Ik maak regelmatig Indiase gerechten, daarom is het eigenlijk wel een beetje gek, dat ik dit recept niet eerder ontdekt heb. Hoe dan ook, nu we geproefd hebben hoe lekker pudla besan smaakt, zal ik dit pannenkoek-achtige platbrood beslist vaker bakken. Lekker met yoghurt en mangochutney!

Net als voor de socca geldt: er zijn veel verschillende recepten te vinden voor pudla besan. De één maakt ze iets dikker dan de ander en ook de kruiden die gebruikt worden, kunnen iets afwijken. Het beslag voor pudla besan moet even rusten voor je gaat bakken. Een kwartier zou al voldoende moeten zijn. Je kunt het beslag ook gerust een dag eerder maken en het bewaren om er de volgende dag mee aan de slag te gaan.


Dit heb je nodig om pudla besan te bakken

  • pudla besan, Indiaas platbrood van kikkererwtenmeel300 gram kikkererwtenmeel
  • 2 bosuitjes, in dunne ringetjes
  • 2 tl komijnpoeder
  • 1 knoflookteen, fijngehakt
  • een snufje chilipoeder
  • een snufje zout
  • 1 tl fijngeraspte gember
  • 3 takjes koriander
  • 2 tl yoghurt
  • 450 ml water
  • 1 groene chili, fijngehakt (optioneel)
  • olie of geklaarde boter (ghee) om te bakken

Werkwijze

Doe het kikkererwtenmeel in een beslagkom en voeg het water beetje bij beetje al roerend toe. Probeer de klontjes zo goed mogelijk uit het beslag te roeren. Wat er nog aan klontjes achterblijft, verdwijnt tijdens de rustperiode.

Roer 2 tl komijnpoeder door het beslag, een snufje chilipoeder, en een snufje zout. Hak de korianderblaadjes fijn en roer ze samen met de bosui, knoflook, yoghurt en de gember door het beslag. Wie niet van pepers houdt, laat het verse pepertje achterwege. Wie wel van een tikje pit houdt, roert het fijngesnipperde pepertje er ook door. Laat het beslag tenminste een kwartiertje tot rust komen voor je gaat bakken, langer mag ook.

Verhit een koekenpan en vet hem lichtjes in met wat olie of ghee. Schep wat beslag in de pan en bak de pudla op hoog vuur aan beide kanten gaar en lichtbruin. Eigenlijk net zo als je gewone pannenkoeken bakt. Vet de pan opnieuw in voor je het volgende platbrood bakt en maak zo al het beslag op.

Kikkerwtenmeel is glutenvrij

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

11 Reacties
  1. M.R. Darmalingum- Veen zegt

    Ik heb de pannenkoekjes gebakken precies volgens recept, maar tot mijn teleurstelling was de nasmaak erg bitter. Hebt u daar misschien een verklaring voor?

    1. Lekker Tafelen zegt

      Wat leuk dat u het geprobeerd heeft! We hebben geen idee waar de bittere nasmaak vandaan komt. Het eerste wat in me opkomt is de olie. Welke olie heeft u gebruikt? En… zoals eerder in de reacties te lezen is, kan de temperatuur van invloed geweest zijn? Kortom, ik heb geen direct antwoord, maar mogelijk zit hier het knelpunt.

  2. Opjeup zegt

    Ik heb de pannenkoekjes dit weekend gemaakt. Ze zijn heel lekker. Wat over was heb ik opgerold en in een bak in de diepvries gedaan. Even in de magnetron ontdooien en eventueel in de pan weer verwarmen. Nog steeds even lekker.

    1. Lekker Tafelen zegt

      Leuk om te horen! Welk recept ga je komend weekend proberen? 😉

  3. Lekker Tafelen (Joke) zegt

    Beste Inge, fijn dat je de pannenkoekjes ook lekker vindt. Maar het zou uiteraard wel prettig zijn als je ze goed uit de pan weet te krijgen. Ik kan niet goed beoordelen waarom dat bij jou niet lukt. Heb je het beslag laten rusten voor het bakken, want dat is wel van belang. De pannenkoekjes moeten eigenlijk met zo min mogelijk vet (ghee of olie) gebakken worden. Misschien gebruik je wel te veel vet? Net als bij het bakken van gewone pannenkoeken geldt; de temperatuur waarop je bakt kan bepalend zijn. Misschien bak je iets te heet of juist niet heet genoeg? Misschien probeer je de pannenkoekjes iets te snel te keren… Ik weet het eerlijk gezegd echt niet. Ik kan alleen maar hopen dat je ze lekker genoeg vond om het nog eens te proberen; misschien in een andere pan?

  4. Inge zegt

    De smaak van pudla’s is inderdaad heerlijk! Ik krijg ze alleen niet goed uit de pan, ook niet als ik extra olie of ghee gebruik.

  5. Bernadette zegt

    Kikkererwtenmeel is zalig? Wat is er lekker op als je er pannekoeken van maakt?
    Welke groenten smaken er goed bij, ook voor een ventje van 22 maanden?

  6. Leon Buijs zegt

    Kun je ook ‘verse’ kikkererwten uit blik gebruiken?

    1. Lekker Tafelen (Joke) zegt

      Beste Leon Buijs: Om Pudla besan te bakken, kun je (voor zover ik weet) geen kikkererwten uit blik gebruiken. Dit zijn gekookte erwten en dat is toch iets anders dan meel van gedroogde kikkererwten. Je kunt ongetwijfeld een of andere kneedbare substantie maken van kikkererwten uit blik, die tot plakjes duwen en opbakken, maar dan krijg je iets totaal anders dan de pannenkoekjes uit dit recept.

  7. Maria Spoelder zegt

    waar koop je die kikkererwtenmeel?

    1. Lekker Tafelen zegt

      Bij de toko of natuurvoedingswinkel. Online is deze o.a. hier verkrijgbaar:

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer