Aardappelsalade met ei – Een origineel Noord-Duits recept voor een heerlijke aardappelsalade met ei.
Aardappelsalades zijn er in heel veel soorten. De recepten zijn vaak afhankelijk van de op dat moment goed verkrijgbare ingrediënten. Ook gewoontes spelen een rol. Duitsland is toch wel het land van de aardappelsalade, of ‘kartoffelsalat’ op zijn Duits. Het grootste verschil zit hem in de dressing. In het zuiden van Duitsland gebruiken ze geen mayonaise, maar bouillon om de salade aan te maken, in het noorden zijn ze scheutig met augurkennat en mayonaise. Verder wordt er naast de aardappel nog van alles aan de aardappelsalade met ei toegevoegd. Uien ontbreken eigenlijk nooit. Verder augurken, radijsjes, eieren, bleekselderij, appels en soms ook vlees zoals ham of bacon.
Aardappelsalade alleen in de zomer?
Nee hoor, aardappelsalade is ook erg lekker in de winter. Serveer de salade eens met verse worst, curryworst of een paar plakken beenham erbij. Zo is een aardappelsalade ook in de winter een waar feestje op je bord. In de zomer kun je de aardappelsalade met ei natuurlijk prima serveren bij de BBQ, maar probeer het ook eens met een stukje verse of gerookte zalm of neem er een nieuwe haring bij. Succes verzekerd.
Aardappels in de schil
Maak een aardappelsalade zelf! Het verschil met de kant-en-klaar gekochte aardappelsalades is erg groot. Het zout- en vetgehalte is aanzienlijk lager, maar vooral de smaak is heel veel beter. Het is niet moeilijk om een aardappelsalade te maken en die aardappelsalade kun je best een paar dagen bewaren, om later in de week nog eens te eten. Voeg er eventueel later nog een paar andere ingrediënten, zoals ham, uitgebakken spekjes of zelfs broccoli of boontjes aan toe voor de variatie.
Kook de aardappels voor een aardappelsalade met ei het liefst in de schil. Zo hebben ze net iets meer smaak. Neem voor een salade ook vastkokende aardappels of als ze er zijn, nieuwe aardappels, anders heb je al gauw dat ze helemaal uit elkaar vallen en je een brij krijgt. Je mag aan de salade best zien welke ingrediënten je gebruikt hebt. Een ui moet je fijn snipperen, anders overheerst de smaak, maar de rest van de ingrediënten mag best iets grover zijn.
Aardappelsalades; zelfgemaakt het allerlekkerst
De allerlekkerste aardappelsalades zijn huisgemaakt. Kies je aardappel, kies je verse ingrediënten en kies je dressing of vinaigrette.
Eieren
Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.
Aardappelsalade met ei
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 800 gram vastkokende aardappels
- zout
- 3 gekookte eieren
- 150 gram mayonaise
- 100 gram yoghurt
- 1-2 eetlepels witte wijn of appelazijn
- 75 gram augurkennat
- 3 augurken
- 1 stengel bleekselderij
- 1 rode ui
- 1 stevige appel, zoals elstar
- suiker naar smaak
- cayennepeper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aardappelsalade met ei:
Kook de aardappels in de schil, in ongeveer 20-30 minuten, afhankelijk van de grootte gaar.
Meng de mayonaise met de yoghurt, azijn, augurkennat, suiker en een beetje cayennepeper tot een saus.
Snij de appel met schil in blokjes en doe die in de saus. Doe dit ook met de bleekselderij en de augurken. Snijd de ui in heel fijne stukjes en meng alles goed door elkaar.
Schil de aardappels door er voorzichtig de schil af te trekken. Ze hoeven hier niet koud voor te zijn. Lauwwarm nemen ze nog meer smaak op.
Snijd de aardappels in plakjes en doe ze bij de saus. Meng alles even goed door, proef en breng eventueel verder op smaak met peper, zout, suiker of azijn.
Pel als laatste de eieren en snijd die in grove stukken of in plakjes. Meng de eieren er voorzichtig doorheen en zet de aardappelsalade minimaal 8 uur koud om de smaken in te laten trekken. Roer voor het serveren alles nog een keer goed door en breng indien nodig nog iets meer op smaak. Serveer de aardappelsalade met ei het liefst niet al te koud, op kamertemperatuur komen de smaken het beste tot hun recht.
Tafel lekker !!
Hallo, Connie,
Ik heb deze als opdracht uitgezocht. en heb hem gemaakt voor papa en mama en mij. Mama heeft er visfriet bijgedaan. hij is heerlijk en ik had geen appel meer dus een peer gepakt uit de koelkast dat was lekker. Groetjes en een fijne dag van Mika
Wat leuk Mika dat jij plezier hebt in koken. En wat een goed idee van die peer. Je ouders zullen wel blij zijn dat jij voor hun kookt.
Groetjes Connie