Kruidige rijstsalade – Rijst, dat wordt meestal gegeten als bijgerecht, en dan vaak bij een warme maaltijd. Maar weet je dat je rijst ook heel goed kan gebruiken als basis voor een lekkere (maaltijd)salade? Kijk maar eens naar deze kruidige rijstsalade. De gekruide rijst is de basis, en die is aangevuld met heerlijke, gemarineerde, kipfilet, groenten als prei, paprika en winterpeen, en het kleine zoetje komt van gedroogde abrikozen en cranberry’s. En dat geheel bestrooi je dan, om het af te maken, met vers geroosterd amandelschaafsel. De salade is heerlijk om mee te lunchen, maar kan ook heel goed dienen als avondmaaltijd.
Kies de juiste rijst
De basis van de kruidige rijstsalade is natuurlijk de rijst. Het is dan ook belangrijk dat je hiervoor de juiste soort kiest. Let er op dat je geen plakkerige rijst kiest. Je wilt in een salade een mooie, drooggekookte, losse korrel. Je kunt dus elke soort rijst kiezen die die eigenschappen heeft. Denk bijvoorbeeld aan een soort als basmatirijst, Surinaamse rijst, pandanrijst of zilvervliesrijst. Die laatste is natuurlijk de gezondste optie, in zilvervliesrijst zitten de meeste vezels en de meeste voedingsstoffen.
Kruidige rijstsalade – tips
De salade kun je heel goed voorbereiden en afmaken op het moment dat je wilt gaan eten. Maak de kruidige rijstsalade volgens het recept, maar strooi de geroosterde amandelen er pas vlak voor het serveren over. Dit is ook een makkelijke meeneemlunch. Neem de amandelen dan apart mee, dan blijven ze lekker knapperig.
De gedroogde abrikozen en cranberry’s kun je makkelijk vervangen door bijvoorbeeld rozijnen, of dadels. Kies het fruit dat jij lekker vindt.
Kruidige rijstsalade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 450 gram gekookte rijst, afgekoeld
- 350 gram kipfilet, in stukjes
- 1 el olijfolie (voor de kipmarinade)
- 2 theelepels Ras el Hanout (voor de kipmarinade)
- een snuf zout (voor de kipmarinade)
- een snuf chilivlokken (voor de kipmarinade)
- 2 theelepels Ras el Hanout
- 4 theelepels olijfolie
- vers sap van 1 citroen
- 150 gram geraspte winterpeen
- 100 gram prei, fijngesneden
- 1 rode puntpaprika in kleine reepjes
- 50 gram gedroogde abrikozen, in reepjes
- 50 gram gedroogde cranberry's
- 3 eetlepels gehakte bladpeterselie
- zwarte peper
- zout
- 20 gram geschaafde amandelen, geroosterd
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kruidige rijstsalade:
Meng in een kom 1 eetlepel olijfolie, 2 theelepels Ras el Hanout, wat zout en een snuf chilivlokken tot een marinade. Laat de kip hier een half uurtje in marineren. Langer mag ook.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak hierin de gemarineerde kipstukjes voor de kruidige rijstsalade gaar. Laat afkoelen.
Doe de rijst in een grote kom.
Meng het citroensap, 4 theelepels olijfolie, 2 theelepels Ras el Hanout, wat zout en flink wat vers gemalen zwarte peper erdoor.
Voeg de geraspte wortel, de prei, de puntpaprika, de abrikozen, de cranberry’s en de peterselie er bij. Meng alles goed, schep de kipstukjes er door en doe de salade over in een mooie schaal.
Bestrooi voor het serveren met het geroosterde amandelschaafsel.
Tafel lekker !!