• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, oktober 3, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Salade

Kruidige rijstsalade

Lekker met kip en groente

door Elise de Haan
in Salade
1
0
Kruidige rijstsalade

Kruidige rijstsalade – Rijst, dat wordt meestal gegeten als bijgerecht, en dan vaak bij een warme maaltijd. Maar weet je dat je rijst ook heel goed kan gebruiken als basis voor een lekkere (maaltijd)salade? Kijk maar eens naar deze kruidige rijstsalade. De gekruide rijst is de basis, en die is aangevuld met heerlijke, gemarineerde, kipfilet, groenten als prei, paprika en winterpeen, en het kleine zoetje komt van gedroogde abrikozen en cranberry’s. En dat geheel bestrooi je dan, om het af te maken, met vers geroosterd amandelschaafsel. Deze salade is heerlijk om mee te lunchen, maar kan ook heel goed dienen als avondmaaltijd.

Rijst

De basis van de kruidige rijstsalade is natuurlijk de rijst. Het is dan ook belangrijk dat je hiervoor de juiste soort kiest. Let er op dat je geen plakkerige rijst kiest. Je wilt in een salade een mooie, drooggekookte, losse korrel. Je kunt dus elke soort rijst kiezen die deze eigenschappen heeft. Denk bijvoorbeeld aan een soort als basmatirijst, Surinaamse rijst, pandanrijst of zilvervliesrijst. Deze laatste is natuurlijk de gezondste optie, zilvervliesrijst bevat de meeste vezels en de meeste voedingsstoffen.

Kruidige rijstsalade – tips

Deze salade kun je heel goed voorbereiden en afmaken op het moment dat je wilt gaan eten. Maak de kruidige rijstsalade volgens het recept, maar strooi de geroosterde amandelen er pas vlak voor het serveren over. Dit is ook een makkelijke meeneemlunch. Neem de amandelen dan apart mee, dan blijven ze lekker knapperig.

De gedroogde abrikozen en cranberry’s kun je makkelijk vervangen door bijvoorbeeld rozijnen, of dadels. Kies het fruit dat jij lekker vindt.

Kruidige rijstsalade

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 450 gram gekookte rijst, afgekoeld
  • 350 gram kipfilet, in stukjes
  • 1 el olijfolie (voor de kipmarinade)
  • 2 theelepels ras el hanout (voor de kipmarinade)
  • een snuf zout (voor de kipmarinade)
  • een snuf chilivlokken (voor de kipmarinade)
  • 2 theelepels ras el hanout
  • 4 theelepels olijfolie
  • vers sap van 1 citroen
  • 150 gram geraspte winterpeen
  • 100 gram prei, fijngesneden
  • 1 rode puntpaprika in kleine reepjes
  • 50 gram gedroogde abrikozen, in reepjes
  • 50 gram gedroogde cranberry's
  • 3 eetlepels gehakte bladpeterselie
  • zwarte peper
  • zout
  • 20 gram geschaafde amandelen, geroosterd

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je kruidige rijstsalade:

Meng in een kom 1 eetlepel olijfolie, 2 theelepels ras el hanout, wat zout en een snuf chilivlokken tot een marinade. Laat de kip hier een half uurtje in marineren. Langer mag ook.

Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak hierin de gemarineerde kipstukjes voor de kruidige rijstsalade gaar. Laat afkoelen.

Doe de rijst in een grote kom. Meng het citroensap, 4 theelepels olijfolie, 2 theelepels ras el hanout, wat zout en flink wat vers gemalen zwarte peper erdoor. Voeg de geraspte wortel, de prei, de puntpaprika, de abrikozen, de cranberry’s en de peterselie er bij. Meng alles goed, schep de kipstukjes er door en doe de salade over in een mooie schaal. Bestrooi voor het serveren met het geroosterde amandelschaafsel.

Tafel lekker !!

DeelPin185Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Rijstsalade met sperziebonen
Rijstgerechten

Rijstsalade met sperziebonen

rijstsalade met zalm
Salade

Rijstsalade met zalm

Rijstsalade, een lekkere, frisse begeleider
Recepten

Rijstsalade, een lekkere, frisse begeleider

Zomerse rijstsalade met tuinbonen
Recepten

Zomerse rijstsalade met tuinbonen

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Cabrales
Specials

Cabrales; niet voor watjes!

Ben je een liefhebber van blauwe kaas? Dan hebben we voor jou een artikel over Cabrales. Blauw, Spaans en lekker pittig. Wat wil je nog meer?

Check het recept of lees de info
Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

gerookte vis

Gerookte vis

Recept in de picture

Risotto met Provolone en broccoli
Risotto

Risotto met provolone en broccoli

Een favoriet uit de Italiaanse keuken is risotto, in ontelbare variaties. Deze risotto met provolone en broccoli moet je dan ook proberen!

Check het recept of lees de info
Spruitjes met appel spek en mosterd

Spruitjes met appel, spek en mosterd

Broodje gekookt ei

Een broodje gekookt ei; zo maak je er een feestje van

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven
  • Redactie op Hazelnootpasta; de homemade Nutella
  • Connie Derks op Kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus
  • Herma op Hazelnootpasta; de homemade Nutella
  • Albert Valee op Kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus
  • Connie Derks op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Cecile Geurts-Huijbers op Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven
  • Amande Groeneveld-Hordijk op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Connie Derks op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Coby op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen