Pastasalade met tuinbonen, spek en abrikozen – Pastasalade is veelal: gekookte pasta, ingrediënten, een dressing, mengen en serveren. Voor de pastasalade van vandaag gaan we even meer moeite doen. Anno nu hebben sommigen daar een hekel aan gekregen, maar gelukkig horen we het ook steeds vaker: smaak kost tijd. Let op, dit is dus geen pastasalade die je in een kwartiertje in elkaar draait. Maar wél de moeite waard!
Marineren
We gaan aan de slag met abrikozen. Gedroogde abrikozen en die moet je even laten wellen. Wat leent zich daar beter voor dan de dressing. In het seizoen kun je ook kiezen voor verse abrikozen, met de gedroogde variant kun je jaarrond deze pastasalade serveren.
Tuinbonen
Oh en Tuinbonen. Een lekkernij voor voorjaar en zomer. Heerlijk als deze bij de groenteman en op de markt beschikbaar zijn. Het is zo’n groente waar we ieder jaar weer naar uitkijken. Gewoon gekookt, maar ook in salades zoals in deze pastasalade met tuinbonen.
Tuinbonen! Dop jij je eigen boontjes?
Die enorme bergen grote groene peulen die je op de markt of bij de groenteboer ziet liggen, dat zijn tuinbonen! Dop jij je eigen boontjes?
Pastasalade met tuinbonen, spek en abrikozen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram penne (pasta)
- 200 gram gedroogde abrikozen
- 1 1/2 kilo tuinbonen
- 125 gram gerookt spek in reepjes
- 1 middelgrote ui
- zout en peper
- 3 eetlepels olie
- 1 eetlepel kerrie
- 1/4 liter groentebouillon (van tablet)
- 5 eetlepels balsamico azijn
- 1 bosje bieslook
- 150 gram crème fraîche
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de pastasalade met tuinbonen:
Dop de tuinbonen en zet ze op met weinig water en een tikje zout. Kook ze in ca. 12 minuten gaar. Giet ze af en knijp de bonen uit het schilletje. Laat ze afkoelen.
Breng een royale hoeveelheid water aan de kook. Doe de pasta in de pan en laat in ca. 10 minuten beetgaar koken. Doe de pasta over in een vergiet, laat goed schrikken onder koud stromend water. Laat de pasta dan uitlekken en helemaal afkoelen.
Snijd de gedroogde abrikozen in reepjes. Liefhebbers kunnen ze ook in kwarten snijden. Verhit de olie in een ruime pan. Bak hierin het spek uit. Snipper ondertussen een ui en doe bij het spek. Schep er een flinke eetlepel kerriepoeder door en laat even meebakken. Blus af met de bouillon en de balsamico azijn. Schep de pasta en de stukjes abrikoos erdoor en breng waar nodig nog wat op smaak. Laat minimaal een uur staan om de smaken bij elkaar te brengen.
Snijd of knip de bieslook in kleine stukjes. Schep de tuinbonen en de bieslook door de salade en schep de crème fraîche door de salade. Strooi nog wat bieslook over de pastasalade met tuinbonen en serveer direct.
Tafel lekker!!