Rijstsalade met zalm – een restje rijst omtoveren tot een heerlijke gezonde salade voor lunch of een licht diner. Zo lekker dat je zeker vaker een rijstsalade gaat maken.
Rijst in een salade?
Ja hoor dat kan prima. De bekende pokebowl of sushi is ook gemaakt met koude rijst. Het is dan wel de sushirijst maar de gewone langkorrelige rijst is ook prima te gebruiken voor een rijstsalade. Rijst heeft een neutrale smaak die je dus met erg veel ingrediënten kunt combineren. Zonde om dat niet te doen. Waarom wel met pastasalades maken en niet met rijst?
Gerookte zalm
Wanneer je gerookte zalm gebruikt heb je voor de smaak minder nodig dan dat je bijvoorbeeld gepocheerde zalm of zalm uit blik gebruikt. Persoonlijk ben ik weg van warm gerookte zalm om de mooie smaak en structuur. Maar doe vooral wat jou uitkomt en lekker lijkt. Je hebt tenslotte ook niet altijd verse zalm in huis en soms laat je budget het even niet toe, dan kan een blikje soms uitkomst bieden.
Weggooien is zonde
Vaak heb je een rest rijst over die dan klakkeloos wordt weggegooid, eigenlijk zonde want je maakt er de lekkerste rijstsalades mee. Lekker voor een lunch, licht diner of als bijgerecht bij een BBQ of de doordeweekse maaltijd. Er licht vast wel ergens een wortel, stukje komkommer, of tomaat en in de vriezer heb je misschien nog wel erwtjes liggen die er doorheen kunnen. Een restje vlees, verse vleeswaren of vis, snij het klein en gebruik het op onder de rijst. Of houdt het bij groentes en gebruik het als bijgerecht.
Bewaren
Rijst is in de koelkast prima een dag of 2-3 te bewaren. Bewaar gekookte rijst of de rijstsalade echter niet te lang want je kunt er behoorlijk ziek van worden.
Tip: maak je rijstsalade extra luxe door er schijfjes avocado op te leggen
Gerookte zalm; van ontbijt tot borrel
Gerookte zalm is voor iedere visliefhebber een genot. Koud of warm gerookt deze gezonde vette vis smaakt altijd, van ontbijt tot borrel.
Rijstsalade met zalm
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 150 gram rijst ongekookte rijst of 300 gram gekookte rijst
- 200 gram warm gerookte zalm
- 100 gram doperwten ( eventueel uit de diepvries )
- 3 stengels bleekselderij
- 1-2 lente-uitjes
- 1 eetlepel olie
- 1/2 eetlepel citroensap
- een paar takjes peterselie
- wat verse dille
- 2 eetlepels Griekse yoghurt
- 1 eetlepel mayonaise
- peper en zout
- chili flakes
- gemengde sla ( optioneel )
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een rijstsalade met zalm:
Kook wanneer dit nodig is de rijst volgens de verpakking. Giet kokend water over de erwten en laat uitlekken. Spoel de gekookte rijst met koud water en laat uitlekken.
Snij de bleekselderij, lente-ui, en peterselie in stukjes.
Meng de olie met het citroensap en een beetje peper en zout. Meng dit door de afgekoelde rijst. Meng de gesneden groentes eronder en verdeel de zalm in flakes, niet te fijn je moet ze wel nog kunnen herkennen.
Maak een dressing door de mayonaise en de Griekse yoghurt te mengen met dille, peper en zout naar smaak.
De rijstsalade en de dressing kun je een dag vooraf maken om eventueel mee te nemen als lunch.
Wil je het mooi serveren? Verdeel dan gewassen slablaadjes over 2 kommen. Verdeel er de rijstsalade met zalm over en schep er een royale schep dressing op. Verdeel er nog eventueel een beetje peterselie en dille overheen.
Tafel lekker !!