Rijstsalade met zalm – Een restje rijst omtoveren tot een heerlijke gezonde salade voor lunch of een licht diner? Dat is zo lekker dat je zeker vaker een rijstsalade gaat maken. En zeker de rijstsalade met zalm, want die is vreselijk lekker!
Rijst in een salade?
Ja hoor dat kan prima. De bekende poké bowl of sushi is ook gemaakt met koude rijst. Het is dan wel de sushirijst, maar de gewone langkorrelige rijst is ook prima te gebruiken voor een rijstsalade met zalm. Rijst heeft een neutrale smaak, die je dus met erg veel ingrediënten kunt combineren. Zonde om dat niet te doen. Waarom wel met pastasalades maken en niet met rijst?
Maak de rijstsalade eens met warm gerookte zalm
Als je gerookte zalm gebruikt, heb je voor de smaak minder nodig dan als je bijvoorbeeld gepocheerde zalm of zalm uit blik gebruikt. Wat heel erg lekker is in de rijstsalade met zalm is warm gerookte zalm. Dit vanwege de mooie smaak en structuur. Maar doe vooral wat jou uitkomt en lekker lijkt. Je hebt tenslotte ook niet altijd verse zalm in huis en soms laat je budget het even niet toe, dan kan een blikje soms uitkomst bieden.
Weggooien is zonde!
Vaak heb je een restje rijst over, dat dan klakkeloos wordt weggegooid. Eigenlijk zonde, want je maakt er de lekkerste rijstsalades mee kijk maar naar de rijstsalade met zalm. Lekker voor een lunch, licht diner of als bijgerecht bij een BBQ of de doordeweekse maaltijd. Er ligt vast wel ergens een wortel, een stukje komkommer, of een verdwaalde tomaat en in de vriezer heb je misschien nog wel erwtjes liggen die er doorheen kunnen. Een restje vlees, verse vleeswaren of vis? Snijd het klein en gebruik het door de rijst. Of houdt het bij groenten en gebruik het als bijgerecht.
Gekookte rijst bewaren kan, maar niet te lang
Rijst is in de koelkast prima een dag of 2-3 te bewaren. Bewaar gekookte rijst of de rijstsalade echter niet te lang, want je kunt er behoorlijk ziek van worden als het niet goed meer is.
Tip: maak je rijstsalade extra luxe door er schijfjes avocado op te leggen
Gerookte zalm; van ontbijt tot borrel
Gerookte zalm is voor iedere visliefhebber een genot. Koud of warm gerookt deze gezonde vette vis smaakt altijd, van ontbijt tot borrel.
Rijstsalade met zalm
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 150 gram rijst ongekookte rijst of 300 gram gekookte rijst
- 200 gram warm gerookte zalm
- 100 gram doperwten (eventueel uit de diepvries)
- 3 stengels bleekselderij
- 1-2 lente-uitjes
- 1 eetlepel olie
- 1/2 eetlepel citroensap
- een paar takjes peterselie
- wat verse dille
- 2 eetlepels Griekse yoghurt
- 1 eetlepel mayonaise
- zout en peper
- chili flakes
- gemengde sla (optioneel)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een rijstsalade met zalm:
Kook als dit nodig is de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Giet kokend water over de erwten en laat uitlekken.
Spoel de gekookte rijst met koud water en laat uitlekken.
Snij de bleekselderij, lente-ui en de peterselie in stukjes.
Meng de olie met het citroensap en een beetje zout en peper. Meng dit door de afgekoelde rijst. Meng de gesneden groenten erdoor en verdeel de zalm in vlokken. Maak de vis niet te fijn, je moet het wel nog kunnen herkennen.
Maak een dressing door de mayonaise en de Griekse yoghurt te mengen met dille, zout en peper naar smaak.
De rijstsalade en de dressing kun je een dag vooraf maken om eventueel mee te nemen als lunch.
Wil je het mooi serveren? Verdeel dan gewassen slablaadjes over 2 kommen. Verdeel er de rijstsalade met zalm over en schep er een royale schep dressing op. Verdeel er nog eventueel een beetje peterselie en dille overheen.
Tafel lekker !!