Gerookte zalm; van ontbijt tot borrel – Zalm, elke visliefhebber verkneukelt zich al bij de gedachte aan een heerlijk zalmmootje, een pastaschotel met zalm, een stokbroodje of een toastje met zalm en ga zo nog maar even door. Zalm is de droom van veel visliefhebbers. Misschien vanwege de zachte smaak, de prachtige kleur of de gezonde eigenschappen.
Verschillende manieren van klaarmaken
Je kunt bij je visboer kiezen voor warm of koud gerookte zalm. Bij koud roken komt de temperatuur niet boven de 25 graden, bij warm roken ligt de temperatuur tussen de 75 en 100 graden. De smaak van warm gerookte zalm is wat meer verfijnd dan die van koud gerookte zalm. Door het warm roken ontstaat er als het ware een korstje om de zalm die zorgt dat de smaak goed vastgehouden wordt. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen zelf de zalm te roken.
Vis roken; dat kun je thuis ook
Thuis vis roken voor hobbykoks. Hier beschrijven we zowel de warme- als de koude methode. Zelfs het hout waarop je rookt is van belang.
Zelf zalm roken – Het koud roken van zalm
Zelf zalm roken is een leuke uitdaging. Moeilijk? Nee, helemaal niet! Je moet alleen even weten wat je aan het doen bent. Zeker geen klus voor warme zomerdagen, maar in het koele voorjaar prima te doen.
Lees voor dat je met deze heerlijke vis aan de slag gaat ook eens de volgende info:
Zo hopen wij je te helpen bij het maken van een bewuste keuze.
Recepten met gerookte zalm; van ontbijt tot borrel
Maar uiteindelijk wil je natuurlijk gewoon graag koken met die heerlijke, vette supervis. De zalm is een zo veelzijdige vis dat je hem in alle maaltijdgangen terug kunt laten komen, ontbijt, lunch, diner of voor bij de borrel, een stukje zalm smaakt altijd.
Gerookte zalm is een zo veelzijdige vis dat je hem in alle maaltijdgangen terug kunt laten komen
Ontbijten of lunchen met gerookte zalm
Gerookte zalm doet het goed op gewoon een boterham of een hard broodje. Lekker met wat sla en een dillesaus. Het kan ook een beetje luxer. Jezelf verwennen in het weekeind? Maak een omelet of serveer de zalm op toast of geroosterd brood. Een stukje gerookte zalm maakt van jouw ontbijt of lunch iets feestelijks.
Ontbijten, lunchen of brunchen met gerookte zalm
Er zijn weinig visproducten die zo veelzijdig zijn als gerookt zalm. Want je kunt geweldig ontbijten, lunchen of brunchen met gerookte zalm.
Voorgerechten en amuses met gerookte zalm
Het leuke is dat je met gerookte zalm echt de show kunt stelen. Iedereen wordt blij van een kleurrijk gerechtje en als je dat al doet als voorafje zullen de verwachtingen voor het hoofdgerecht alleen maar groter worden.
Voorgerechten met gerookte zalm
Een voorgerecht maakt een maaltijd compleet. Houd je van vis? Hier vind je de allerlekkerste recepten voor voorgerechten met gerookte zalm.
Aan tafel!
Hieronder tref je een enorme selectie van recepten met gerookte zalm. Complete hoofdgerechten als quiches, pastaschotels en taco’s, maar ook snelle gerechten als een quinoasalade, pizza en rijstsalade met zalm. Stuk voor stuk gerechten die echt een keertje op jouw menukaart mogen. Laat je erdoor inspireren, want met die gerechten zet je echt iets lekkers op tafel.
Hapjes voor bij de borrel:
Vis zie je nog te weinig bij de borrel. Toch kan dat heel goed, en een zelfgemaakt hapje zal ongetwijfeld beter scoren dan een zak chips of borrelnootjes op tafel. En zeg nu zelf, als je die hapjes op tafel zet is het moeilijk kiezen of je een extra hapje of een extra borrel pakt.
“Sushi” broodrolletje
"Sushi" broodrolletje met gerookte zalm en komkommer, dat is een eenvoudig hapje met slechts vier ingrediënten.
Bruschetta met gerookte zalm
Blaas dat oude stuk stokbrood nieuw leven in en maak er bruschetta met gerookte zalm van. Niemand die in de gaten heeft dat hij oud brood eet.
Mini sandwiches met zalm of komkommer
Kies bij borrel of high tea eens voor mini sandwiches met zalm of mini sandwiches met komkommer. Ze happen zo lekker weg bij de borrel.
Krokant cupje met avocado en zalm
We willen allemaal wel eens wat anders op de borreltafel, lekkere hapjes in plaats van chips of nootjes. Maak eens dit krokante cupje met avocado en zalm.
Opgerolde pannenkoek met gerookte zalm; een heerlijk borrelhapje
Pannenkoeken over? Maak er eens een opgerolde pannenkoek met gerookte zalm van. Dat is een borrelhapje waar je bij iedereen mee scoort!
Ravioli van rettich met zalm; Een heerlijk fris borrelhapje
Maak zoetzure rettich en maak dan deze ravioli met rettich en zalm. Dit borrelhapje is heerlijk fris van smaak door de gemarineerde rettich.
Heb je inmiddels al je keus kunnen maken? Kies je voor gerookte zalm bij het ontbijt of neem je een stukje bij je avondmaaltijd? Vergeet niet, zalm is zo gezond dat beide natuurlijk ook kan.
Meer vis eten!
Te vaak kies je automatisch voor vlees. Vis is echter een uitstekend en gezonder alternatief. Het is een puur natuurproduct en hopelijk ben je er door dit artikel van overtuigd dat je er heel veel mee kunt. Kies dus eens vaker voor verse vis of schaal- en schelpdieren. Met die lekkernijen uit de zee kun je de hele dag door verrassen. Letterlijk van ontbijt tot borrel. Maak zelf vissalades, eet een oester bij de borrel of pak als tussendoortje een toastje of cracker met gerookte vis.
Tot slot nog een lekkere tip:
Zure room met verse kruiden, een topper bij zalm
Roer 125 ml zure room, 1 theelepel mosterd, ½ theelepel suiker en 1 theelepel citroensap door elkaar in een kommetje. Schep er 4 eetlepels fijngehakte tuinkruiden (peterselie, dille, en/of bieslook) door en voeg zout en peper naar smaak toe. Tip: de zure room kan vervangen worden door een combinatie van mayonaise en magere yoghurt.
Gerookte vis
Met gerookte vis zet je altijd iets lekkers op tafel. Voor inspiratie, een makkelijk recept of tips ben je hier op de goede plek.