Gerookte zalm; van ontbijt tot borrel – Zalm, elke visliefhebber verkneukelt zich al bij de gedachte aan een heerlijk zalmmootje, een pastaschotel met zalm, een stokbroodje of een toastje met zalm en ga zo nog maar even door. Zalm is de droom van veel visliefhebbers. Misschien vanwege de zachte smaak, de prachtige kleur of de gezonde eigenschappen.
Verschillende manieren van bereiden
Je kunt bij je visboer kiezen voor warm of koud gerookte zalm. Bij koud roken komt de temperatuur niet boven de 25 graden, bij warm roken ligt deze temperatuur tussen de 75 en 100 graden. De smaak van warm gerookte zalm is wat meer verfijnd dan die van koud gerookte zalm. Door het warm roken ontstaat er als het ware een korstje om de zalm die zorgt dat de smaak goed vastgehouden wordt. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen zelf de zalm te roken.
Zelf zalm roken – Het koud roken van zalm
Zelf zalm roken is een leuke uitdaging. Moeilijk? Nee, helemaal niet! Je moet alleen even weten wat je aan het doen bent. Zeker geen klus voor warme zomerdagen, maar in het koele voorjaar prima te doen.
Vis roken; dat kun je thuis ook
Vis voor hobbykoks. Probeer eens zelf vis te roken. Hier beschrijven we zowel de warme- als de koude methode. Zelfs het hout waarop je rookt is van belang.
Lees voor dat je met deze heerlijke vis aan de slag gaat ook eens de volgende info;
Zo hopen wij je te helpen bij het maken van een bewuste keuze.
Recepten met gerookte zalm; van ontbijt tot borrel
Maar uiteindelijk willen we natuurlijk gewoon graag koken met deze heerlijke, vette supervis. De zalm is een zo veelzijdige vis dat je hem in alle maaltijdgangen terug kunt laten komen, ontbijt, lunch, diner of voor bij de borrel, een stukje zalm smaakt altijd.
Gerookte zalm is zo veelzijdige vis dat je hem in alle maaltijdgangen terug kunt laten komen
Ontbijten of lunchen met gerookte zalm
Gerookte zalm doet het goed op gewoon een boterham of een hard broodje. Lekker met wat sla en een dillesaus. Het kan ook een beetje luxer. Jezelf verwennen in het weekeind? Maak een omelet of serveer de zalm op toast of geroosterd brood. Een stukje gerookte zalm maakt van jouw ontbijt of lunch iets feestelijks.
Roerei met zalm
Soms mag het iets luxer zijn zoals een roerei met zalm, superlekker en ook nog eens erg snel en makkelijk te maken.
Omelet met spinazie, zalm en kaas
Een rijk gevulde omelet met spinazie, zalm en kaas. Een lunch, maar ook inzetbaar als snelle maaltijd na een drukke dag. Incl. variatietips.
Toast met avocado en warm gerookte zalm
Maak eens toast met avocado zalm voor het ontbijt. Daar kom je graag je bed voor uit. Je kunt de toast me avocado en zalm natuurlijk ook als lunch serveren.
Gepocheerde eieren op een geroosterde boterham met een warme tomatensalsa en gerookte zalm
Lekker en uitgebreid lunchen? Maak dan deze gepocheerde eieren op een geroosterde boterham eens. Met een warme tomatensalsa en gerookte zalm. Echt een feest!
Voorgerechten & Amuses met gerookte zalm
Het leuke is dat je met gerookte zalm echt de show kunt stelen. Iedereen wordt blij van een kleurrijk gerechtje en als je dat al doet als voorafje zullen de verwachtingen voor het hoofdgerecht alleen maar groter worden.
Grote ravioli met gerookte zalm
Ga de uitdaging aan en maak zelf grote ravioli met gerookte zalm. Door de pasta zelf te vullen creëer je een uniek en smakelijk voorgerecht.
Tartaar van gerookte zalm en rode biet
Met dit recept voor tartaar van gerookte zalm maak je in een handomdraai een smaakvol voorgerecht waar je met recht trots op kunt zijn.
Aan tafel!
Hieronder tref je een enorme selectie van recepten met gerookte zalm. Complete hoofdgerechten als quiches, pastaschotels en taco’s, maar ook snelle gerechten als een quinoasalade, pizza en rijstsalade met zalm. Stuk voor stuk gerechten die echt een keertje op jouw menukaart mogen. Laat je erdoor inspireren want met deze gerechten zet je echt iets lekkers op tafel.
Hapjes voor bij de borrel:
Vis zien we nog te weinig bij de borrel. Toch kan dat heel goed, en een zelfgemaakt hapje zal ongetwijfeld beter scoren dan een zak chips of borrelnootjes op tafel. En zeg nu zelf, als je deze hapjes op tafel zet is het moeilijk kiezen of je een extra hapje of een extra borrel pakt.
Ravioli van rettich met zalm; Een heerlijk fris borrelhapje
Maak zoetzure rettich en maak dan deze ravioli met rettich en zalm. Dit borrelhapje is heerlijk fris van smaak door de gemarineerde rettich.
Borrelhapje: Opgerolde pannenkoek met gerookte zalm
Eenvoudig maar altijd gewaardeerd hapje van opgerolde pannenkoek met zalm. Wel zelf even de pannenkoeken bakken bij zo'n simpel recept!
Komkommer zalmhapjes met honing & mosterd roomkaas
Hou jij ook zo van komkommer en zalm? Dan zijn deze komkommer zalmhapjes echt wat voor jou. En ze zijn zo simpel om te maken, dat moet je eens proberen.
Heb je inmiddels al je keus kunnen maken? Kies je voor gerookte zalm bij het ontbijt of neem je een stukje bij je avondmaaltijd? Vergeet niet, deze vis is zo gezond dat beide natuurlijk ook kan.
Meer vis eten!
Te vaak kiezen we automatisch voor vlees. Vis is echter een uitstekend en gezonder alternatief. Het is een puur natuurproduct en hopelijk hebben we je op deze pagina weten te overtuigen dat je er heel veel mee kunt. Kies dus eens vaker voor verse vis of schaal- en schelpdieren. Met deze lekkernijen uit de zee kun je de hele dag door verrassen. Letterlijk van ontbijt tot borrel. Maak zelf vissalades, eet een oester bij de borrel of pak als tussendoortje een toastje of cracker met gerookte vis.
Tot slot nog een lekkere tip:
Zure room met verse kruiden, een topper bij zalm
Roer 1/8 l zure room, 1 theelepel mosterd, ½ theelepel suiker en 1 theelepel citroensap door elkaar in een kommetje. Schep er 4 eetlepels fijngehakte tuinkruiden (peterselie, dille, en/of bieslook) door en voeg peper en zout naar smaak toe. Tip: de zure room kan vervangen worden door een combinatie van mayonaise en magere yoghurt.