Tex-mex bonensalade met gerookte kip – Een kleurrijk bordje zomers comfortfood, boordevol groenten, dat is een maaltijdsalade met een Mexicaanse touch. Voedzaam door de verse boterbonen, de haricots verts, de kidneybonen, en de maïs, aangevuld met blokjes heerlijke, gerookte kipfilet. Behalve als maaltijdsalade past de Tex-mex bonensalade met gerookte kip heel lekker als bijgerecht bij een Zuid-Amerikaans geïnspireerde barbecue, met bijvoorbeeld picanha of een ander groot stuk rundvlees.
De basis van de salade
De basis van de bonensalade zijn drie soorten bonen. In een Mexicaans geïnspireerde salade mogen natuurlijk de kidneybonen niet ontbreken. Je kunt zelf geweekte en gedroogde kidneybonen koken, wat natuurlijk het lekkerste is. Heb je minder tijd, gebruik dan kidneybonen uit een blik. De andere bonen kook je uiteraard vers. Want er gaat niets boven verse haricots verts, het Franse zusje van de sperzieboon, en verse boterbonen. Dat laatste zijn eigenlijk gewoon gele sperziebonen, al smaken ze niet helemaal hetzelfde. Boterbonen zijn wat zachter en romiger van smaak dan groene sperziebonen.
Tex-mex bonensalade met gerookte kipfilet; een paar handige en lekkere tips
Als je de salade bij een barbecue serveert, is het handig om hem van tevoren voor klaar te maken. Meng in dat geval de salade, maak vast de dressing en snijd de gerookte kipfilet vast in blokjes. Dek alles af en bewaar de schaaltjes tot gebruik in de koelkast. Maak de salade af voordat je gaat eten.
Wil je eens een andere variant op de Tex-mex bonensalade met gerookte kip maken, vervang dan de gerookte kipfilet door blokjes om en om gebakken biefstuk of varkenshaas.
Wij hebben voor de dressing een zoetige, maar flink pittig gekruide barbecuesaus gebruikt. Hoeft het voor jou allemaal niet zo scherp, of eten er kleine kinderen mee? Vervang de pittige barbecuesaus dan door een mildere variant. Je kunt ook de helft van de saus vervangen door tomatenketchup.
Bonensalade; lekkere en makkelijke recepten
Bonensalade, daarmee zet je makkelijk een kleurrijk gerecht vol heerlijke, verse sperziebonen, en andere ingrediënten op tafel!
Tex-mex bonensalade met gerookte kip
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 150 gram boterbonen, afgehaald
- 150 gram haricots verts, afgehaald
- 250 gram kidneybonen, gekookt
- 150 gram maïskorrels
- 175 gram gerookte kipfilet, in blokjes gesneden
- 1 rode puntpaprika, in reepjes gesneden
- 1 eetlepel verse oreganoblaadjes, (of een theelepel gedroogde)
- 4 eetlepels pittige barbecuesaus
- 3 eetlepels neutrale olie
- 2 eetlepels appelazijn
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een Tex-mex bonensalade met gerookte kip:
Kook de boterbonen en de haricots verts beetgaar in water met wat zout. Spoel in een vergiet koud onder de kraan en laat de bonen goed uitlekken.
Meng in een saladeschaal de haricots verts, de boterbonen, de kidneybonen, de maïs, de paprikareepjes en de gerookte kipfilet.
Klop een dressing van de barbecuesaus, de olie, de appelazijn en de oregano.
Maak de salade aan met de dressing, of geef die er apart bij.
De Tex-mex bonensalade met gerookte kipfilet is niet alleen geschikt als maaltijdsalade, maar is ook een lekker bijgerecht bij de BBQ!
Tafel lekker !!