Dadelchutney – In herfst- en wintermaanden zijn warme smaken van belang. Smaken waarbij je aan gezellige avonden met kaarslicht denkt. Specerijen zijn daarbij onmisbaar. Denk maar aan kaneel, steranijs en kardemom. Chili is bijna natuurlijk zelfs letterlijk verwarmend. Met deze combinatie van specerijen kun je heerlijke gerechten op smaak brengen. Gebruik deze specerijen ook eens in combinatie met een andere winterse smaak, dadels, in deze chutney. Een dadelchutney smaakt heerlijk met een blokje kaas of serveer de dadelchutney met een broodstengel.
Dadels
Dadels groeien aan de dadelpalm en zijn het hele jaar verkrijgbaar. De meeste zijn gedroogd en daardoor langere tijd houdbaar. Door het drogen zijn ze heel zoet en lekker zacht. Er zijn ook verse- en ingevroren dadels verkrijgbaar bij sommige speciaalzaken, maar deze zie je maar weinig. De gedroogde moeten wel lekker zacht zijn. Als ze hard en gekristalliseerd zijn van de suiker dan liggen ze al te lang. Gebruik dus de juiste voor het maken van deze dadelchutney.
Dadelchutney – In herfst- en wintermaanden zijn warme smaken van belang. Smaken waarbij je aan gezellige avonden met kaarslicht denkt. Specerijen zijn daarbij onmisbaar. Denk maar aan kaneel, steranijs en kardemom. Chili is bijna natuurlijk zelfs letterlijk verwarmend. Met deze combinatie van specerijen kun je heerlijke gerechten op smaak brengen. Gebruik deze specerijen ook eens in combinatie met een andere winterse smaak, dadels, in deze chutney. Een dadelchutney smaakt heerlijk met een blokje kaas of serveer de dadelchutney met een broodstengel.
Dadels
Dadels groeien aan de dadelpalm en zijn het hele jaar verkrijgbaar. De meeste zijn gedroogd en daardoor langere tijd houdbaar. Door het drogen zijn ze heel zoet en lekker zacht. Er zijn ook verse- en ingevroren dadels verkrijgbaar bij sommige speciaalzaken, maar deze zie je maar weinig. De gedroogde moeten wel lekker zacht zijn. Als ze hard en gekristalliseerd zijn van de suiker dan liggen ze al te lang. Gebruik dus de juiste voor het maken van deze dadelchutney.
Dadelchutney
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram dadels
- 1 kaneelstokje
- 3 steranijs
- 8 kardemom-peulen
- 1/2 tl. chiliflakes
- 1/2 citroen
- 2 el. bruine basterdsuiker
- 1 grote of 2 kleine sjalotten
- 150 ml ciderazijn
- 1 snuf zout
Bereidingswijze van dit recept
Dadelchutney maak je zo:
Snipper het sjalotje zo fijn als je kunt. Snij de dadels fijn in kleine stukjes. Doe de dadel in een steelpannetje. Voeg het kaneelstokje, de steranijs, kardemom-peulen en chiliflakes eraan toe. Voeg het sap van een halve citroen toe, de bruine basterdsuiker en de gesnipperde sjalot. Voeg de 150 ml. ciderazijn toe en een flinke snuf zout.
Zet het pannetje op het vuur en laat het zachtjes pruttelen. Het is afhankelijk van de dikte van de dadel hoelang het duurt tot het klaar is. Maar als hij als het ware op een hele dikke jam lijkt dan is je chutney klaar. Doe de dadelchutney in een potje en bewaar hem in de koelkast. Door de suiker en azijn is de dadelchutney langere tijd houdbaar. Ongeveer hetzelfde als gewone jam in je koelkast.
Tafel lekker !!