Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Dadelchutney; Heerlijk bij een blokje kaas

Een dadelchutney als deze smaakt heerlijk met een blokje kaas of lekker met een broodstengel. Voor lange winteravonden of feestelijke momenten.

0 1.628

Dadelchutney – Wintersmaken zijn warme smaken, smaken waarbij je aan gezellige avonden met kaarslicht denkt. Specerijen zijn daarbij onmisbaar. Denk maar aan kaneel, steranijs en kardemom. Chili is bijna natuurlijk zelfs letterlijk verwarmend. Met deze combinatie van specerijen kun je heerlijke winterse gerechten op smaak brengen. Ik heb deze specerijen gebruikt in combinatie met een ander winterse smaak, dadels, in deze chutney. Een chutney smaakt heerlijk met een blokje kaas of lekker met een broodstengel.


Dadels

Dadels groeien aan de dadelpalm en zijn het hele jaar verkrijgbaar. De meeste dadels zijn gedroogd en daardoor langere tijd houdbaar. Door het drogen zijn de dadels heel zoet en lekker zacht. Er zijn ook verse dadels en ingevroren dadels verkrijgbaar bij sommige speciaalzaken, maar deze zie je maar weinig. Gedroogde dadels moeten lekker zacht zijn. Als ze hard en gekristalliseerd zijn van de suiker dan liggen ze al te lang.

Dadelchutney

Dadelchutney maken
Dadelchutney maken

Chutney voor 4 personen

  • 250 gram dadels
  • 1 kaneelstokje
  • 3 steranijs
  • 8 kardemom-peulen
  • ½ tl. chiliflakes
  • ½ citroen
  • 2 el. bruine basterdsuiker
  • 1 grote of 2 kleine sjalotten
  • 150 ml ciderazijn
  • 1 snuf zout

Snipper het sjalotje zo fijn als je kunt. Snij de dadels fijn in kleine stukjes. Doe de dadel in een steelpannetje. Voeg het kaneelstokje, de steranijs, kardemom-peulen en chiliflakes eraan toe. Voeg het sap van een halve citroen toe, de bruine basterdsuiker en de gesnipperde sjalot. Voeg de 150 ml. ciderazijn toe en een flinke snuf zout.

Zet het pannetje op het vuur en laat het zachtjes pruttelen. Het is afhankelijk van de dikte van de dadel hoelang het duurt tot het klaar is. Maar als hij als het ware op een hele dikke jam lijkt dan is je chutney klaar. Doe de dadelchutney in een potje en bewaar hem in de koelkast. Door de suiker en azijn is de dadelchutney langere tijd houdbaar. Ongeveer hetzelfde als gewone jam in je koelkast.

Tafel Lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer