Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Bleekselderijsoep met kaas; Een Franse Velouté

Velouté is een Franse vakterm voor een soort soep. Het is een soep dat je bind met een mengsel van eidooier en room. Dit mengsel van ei en room wordt een liaison genoemd.

0 6.507

Bleekselderijsoep met kaas – In dit recept vind je informatie over bleekselderij maar vertellen we je ook wat een Velouté is en wat een liaison daarmee te maken heeft. Mooie producten en vaktermen komen daarmee samen in een verrassende soep die je in een handomdraai op tafel zet.

Het seizoen van de bleekselderij

Bleekselderij, we kunnen er nog 2 maanden van genieten want de teelt loopt van mei t/m november bij de Nederlandse telers. Echter is het seizoen van de bleekselderij zelf veel korter. Namelijk alleen in de zomer van juli t/m september. Deze groente zie je veel in frisse salades maar op koudere dagen is een soepje toch ook erg lekker. Daarom deze bleekselderijsoep met kaas op basis van een Velouté.

Wat is Velouté

Velouté is een Franse vakterm voor een soort soep. Het is een soep dat je bind met een mengsel van eidooier en room. Dit mengsel van ei en room wordt een liaison genoemd. Deze liaison zorgt ervoor dat de soep een fijne zachte structuur krijgt. Het is belangrijk dat wanneer de liaison toevoegt de soep niet kookt. Maar ook na het toevoegen mag de soep niet meer aan de kook raken. Je soep kan dan namelijk gaan schiften.Je voegt dit dus altijd op het laatst toe aan je soep. Hieronder het recept.


Bleekselderijsoep met kaas

Recept voor 4 personen

  • 1 struik bleekselderij
  • 1 sjalotje
  • 1 handje peterselie
  • 1 el zonnebloemolie
  • 750 ml kippenbouillon
  • 75 gram geraspte belegen kaas
  • 1 eidooier
  • 100 ml (kook)room

Maak de bleekselderij schoon door de stengels van het stronkje af te trekken en ze goed te wassen. Snij de houterige uiteinden eraf. Snij de selderij in kleine stukjes. Hou wat fijngesneden selderijblad en wat van de mooie kleine stukjes bleekselderij apart om te garneren. Pel en snipper het sjalotje. En hak de peterselie grof.

Verhit de olie en fruit het sjalotje aan. Voeg de bleekselderij en peterselie toe en bak dit ± 5 minuten al roerend mee. Voeg de bouillon toe en breng alles aan de kook. Laat ± 10 minuten koken. Pureer de soep met de staafmixer. Doe de kaas erbij en verhit de soep weer tot de kaas is gesmolten. Roer de eidooier los met de room en voeg wat van de warme soep toe. Roer dit alles heel snel door elkaar en voeg dan dit mengsel snel roerend bij de hete maar niet meer kokende soep. Dit moet snel gebeuren anders gaat de soep schiften.

Doe de soep in kommen en garneer dit met de fijngesneden bleekselderij die je apart gehouden hebt.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer