Kaassoep met spekjes en croutons – Kaassoep is een echt verwarmende en vullende soep voor een koude dag. Je kunt het op meerdere manieren maken. Dit recept is één van de meest eenvoudige versies. Een bouillon, een vulling en hier vervolgens de kaas doorheen roeren. Voor een meer gebonden soep gebruik je aardappelzetmeel en melk.
Kaassoep; Ideaal voor restjes
Als je liefhebber van soep en van kaas bent, dan is dit jouw soep. Deze kaassoep met spekjes en croutons is een heerlijke en goed gevulde soep. In deze versie hebben we kipfilet, blokjes wortel en prei verwerkt, maar je kunt allerlei groenten (van het seizoen) in deze soep verwerken. Je kunt er ook restjes vlees zoals gebraden kalkoen, kip of zelfs gehaktballetjes in doen. En als je nog wat restjes (gekookte) groenten in de koelkast hebt liggen, kan je dit goed gebruiken om te soep mee te vullen. Je kunt er allerlei soorten groenten in verwerken zoals bijvoorbeeld broccoli, boontjes, knolselderij, pastinaak, courgette, etc.
Welke kaas in de kaassoep?
Gebruik een kaas die goed smelt en rasp deze zelf. In dit recept is Cheddar kaas gebruikt, maar een Gouda, Emmentaler, Gruyère, Munster of een Fontina kaas is ook erg lekker.
Tips
Natuurlijk kan je er een vegetarische soep van maken, gebruik dan alleen maar de groenten en een groentebouillon voor de soep. De croutons maak je heel simpel zelf door (oude) boterhammen in kleine blokjes te snijden en deze te bakken in een beetje olie.
Kaassoep met spekjes en croutons
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 125 gram magere spekreepjes
- olijfolie
- 2 boterhammen
- 1 kipfilet (200 gram)
- 1 grote ui
- 1 teentje knoflook
- 1 winterpeen
- 1 prei
- 1 liter kippenbouillon
- 300 gram Cheddar
- 1 el aardappelzetmeel
- 2 el melk
- 3 takken peterselie
- peper en zout
- 1 el mosterd
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kaassoep met spekjes en croutons:
Bak in een bakpan in een eetlepel olijfolie de spekjes krokant. Snijd ondertussen de boterhammen in kleine blokjes. Schep de spekjes uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bak in dit vet de boterhamblokjes rondom goudbruin, schep ze uit de pan en laat ze ook uitlekken op keukenpapier.
Snijd de kipfilet in kleine blokjes. Snipper de ui, hak de knoflook fijn, schil de wortel en snijd deze in kleine blokjes. Snijd de prei in dunne ringen, doe ze in een vergiet en spoel deze onder de koude kraan schoon. Laat uitlekken. Bak in een grote (soep)pan de kip in een scheutje olijfolie rondom even aan, schep ze uit de pan. Fruit in dezelfde pan de ui en knoflook aan, voeg dan de wortel en prei toe en bak dit even mee. Doe de gebakken kip erbij en meng dit erdoor. Schenk dan de bouillon erbij en laat dit op middelhoog vuur koken tot de groenten gaar zijn.
Rasp ondertussen de kaas. Meng dan beetje bij beetje de kaas door de soep tot alles gesmolten is. Je kunt de soep nog binden door de aardappelzetmeel te mengen met de melk. Dit roer je dan door de soep. Laat nog even pruttelen tot je de gewenste dikte hebt.
Breng de kaassoep met spekjes en croutons verder op smaak met peper en zout en eventueel mosterd.
Tafel lekker !!