Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Witlof soep op z’n Hollands met ham en kaas

Een witlof soep komt vooral in België veel op tafel. Maar waarom eigenlijk? Daarom maakte ik deze Hollandse versie van de witlof soep met ham en kaas.

0 2.543

Witlof soep op z’n Hollands – Witlof soep is in Nederland vrij onbekend maar de Belgen die lusten het al jaren graag.

Witlof (ook wel Brussels lof of witloof genoemd) staat in België veel vaker op tafel. Ook in het gebruik van witlof zijn zij zeer creatief. In Nederland heb je toch al gauw de witlof met ham en kaas of de witlof salade. Maar er kan zoveel meer met witlof. Ook soep maken dus. Ik vulde de soep op z’n Hollands met ham en kaas, maar je zou ook bijvoorbeeld gerookte zalm kunnen nemen of uitgebakken spekjes. Door aardappels mee te koken bind de soep iets en deze wordt hierdoor fluweelzacht van smaak.

Soep, gezond en lekker

Altijd lekker een soepje, bij de lunch bij het diner of tussendoor voor de stevige trek. Een leuke manier om een extra portie groente binnen te krijgen. Je kan tenslotte van bijna alle groenten wel een soep maken. Een lekker bouillon met gesneden groenten of een stevige soep waarin je de groenten pureert. Doe bij een gepureerde soep voor een goede smaakbeleving wel altijd nog wat stukjes van de groenten of iets krokants zoals bijvoorbeeld croutons.


Witlof soep

voor een royale pan soep

  • 500 gram witlof
  • 1 ui
  • 200 gram kruimige aardappels
  • 2 liter groente of kruiden bouillon
  • 100 gram gekookte ham
  • 100 gram geraspte kaas
  • bieslook naar smaak
  • klontje roomboter
  • 100 gram kookroom (optioneel)

Snij de ui in grove stukken. Hou 1 stronkje witlof apart en snij de andere in grove stukken. Schil de aardappel en snij deze in stukjes. Smelt de boter en fruit hierin zachtjes de ui en de witlof. Voeg hier de aardappels en de bouillon aan toe en laat dit in ongeveer een kwartiertje gaar koken. Pel ondertussen de blaadjes van je stronkje witlof en zoek er 4-6 mooie blaadje uit voor de garnering. Snij de rest van de blaadjes in fijne reepjes en zet opzij. Snij de gekookte ham in kleine blokjes en meng deze met de geraspte kaas en de in ringetjes gesneden bieslook. Vul hiermee de achtergehouden witlof schuitjes. Pureer de soep wanneer deze gaar is met de staafmixer of gebruik hiervoor een blender. Laat de soep iets afkoelen wanneer je een blender gebruikt i.v.m. stoomontwikkeling en verbrandingsgevaar. Wanneer de soep mooi glad is doe je er de reepjes witlof en de ham en kaas in. Roer er de room door en breng op smaak met peper zout en eventueel nootmuskaat. Vind je de witlof soep iets te dun en wil je deze graag wat dikker? meng dan een eetlepel maizena met een klein beetje water. Meng dit al roerende door de witlof soep en laat kort doorkoken. Schep de witlof soep in kommen en zet er voorzichtig een witlofschuitje in.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer