Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Spiezen van hertenrugfilet

0 895

Spiezen van hertenrugfilet

Sommige mensen vinden het zielig om hert te eten. Ik zie tenminste wel eens van die reacties onder recepten met hertenvlees. Toegegeven, herten hebben een hoge “aaibaarheidsfactor”, het zijn prachtige dieren en de associatie met “Bambi” is gauw gemaakt. Zie je Bambi eenmaal voor je, met die mooie reebruine ogen, dan weerhoudt dat je er misschien helemaal van om hertenvlees te eten. Maar, hertenvlees is geweldig lekker en koeien hebben trouwens ook van die mooie ogen; heb je daar wel eens goed naar gekeken?! Dus, als je een vleeseter bent en geen overtuigd vegetariër, zou je kunnen overwegen je sentiment opzij te zetten. Want, ik heb me toch een lekker recept met hertenrugfilet; helemaal in het seizoen! We maken spiezen van hertenrugfilet met kastanjechampignons en gedroogde pruimen. Het vlees moet een nachtje marineren, maar de bereiding van dit gerecht is verder een fluitje van een cent. Leg de spiezen even onder de grill en het resultaat: goddelijk!

Herten leven in roedels en houden zich het liefst op in grote, dichte bossen en dichtbegroeide moerassen. Ze komen in bijna heel Europa voor, van het zuiden van Zweden en Noorwegen tot Spanje, waarbij plaatselijke rassen ontstaan zijn. In Nederland leven de herten in een aantal beschermde gebieden, waarvan het kroondomein op de Veluwe het meest bekend is.
Doordat in Nederland voor de natuurlijke vijanden van deze dieren geen plaats meer is, heeft de jager in feite de rol van roofdier overgenomen. Jagers helpen ook bij het voorkomen van dreigende land- en bosbouwschade: landbouwgewassen en jonge bosaanplant vormen voor veel dieren namelijk een aantrekkelijke voedselbron. Zij eten deze gewassen op, bevuilen of vertrappen ze, of wroeten akkers om. De grondgebruikers moeten veel doen om schade aan hun gewassen te voorkomen. Edelherten voeden zich met grassen, kruiden, bladeren, boomknoppen en twijgen. Kroondomein Het Loo streeft naar een “natuurlijker” bos met meer loofbomen. Dan moeten jonge loofbomen wel de kans krijgen om te groeien. Ook voor de productie van hout moet de vraat van edelherten beperkt blijven. Daarom kan de omvang van de edelhertenpopulatie niet zo groot zijn als in een natuurlijke situatie mogelijk zou zijn. Het aantal herten wordt zodanig bepaald dat in het grootste deel van het terrein de ontwikkeling naar loofbos (eik/berk/beuk) mogelijk wordt. De stand wordt daarom op circa 300 edelherten gehouden en dat betekent dat de rest wordt afgeschoten.

In Nederland begint de jacht op herten op 1 augustus. Men noemt dit met een eufemistisch woord het “hertenseizoen”. Het hertvlees van het Veluws kroondomein is zeer geliefd, maar betrekkelijk schaars. Daarom zal de “gewone” consument in de winkels vaak hertenvlees tegenkomen van gefokte herten. Herten worden namelijk ook gefokt voor de consumptie. Nieuw-Zeeland heeft dit als activiteit sterk ontwikkeld. De herten leven daar binnen afrasteringen die zo groot zijn als half Nederland. Het Nieuw-Zeelands hertenvlees heeft een goede kwaliteit en kan eveneens gebruikt worden voor dit recept.

 Spiezen van hertenrugfilet

 • 750 gram hertenrugfilet in grove blokken gesneden
 • 1 dl olijfolie
 • 1 dl bosvruchtensap
 • 1 dl rode port
 • 1 el vier seizoenen peperkorrels.
 • rozemarijntakken
 • verse laurierblaadjes
 • zwarte gedroogde pruimen
 • 4 rode uien in kwarten gesneden
 • 16 kastanjechampignons
 • grof zeezout
 • circa 8 grillpennen

vier seizoenen peperkorrelsBegin een dag eerder.
Maak een marinade van de olijfolie, rode port, het fruitsap en de peperbessen. Leg het vlees een nacht in de marinade.

De volgende dag:
Verhit de oven op de grillstand.
Haal het vlees uit de marinade en dep de blokjes een beetje droog. Rijg de filetstukken samen met de andere ingrediënten om en om aan spiesen en rooster ze kort onder de hete grill tot het vlees mooi bruin kleurt. Het vlees mag van binnen rosé blijven. Keer ze halverwege een keer om. Bestrooi  de spiezen voor het serveren (eventueel) met wat grof zeezout.
spiezen van hertenrugfilet- een gegrilde spies

Dit is natuurlijk geen rechttoe- rechtaan doordeweeks recept. Hertenvlees is zo delicaat van smaak, daar moet je rustig van genieten tijdens een gezellig diner. Misschien vast een ideetje voor de komende feestdagen?!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer