• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, februari 5, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Surinaamse makreel, een makkelijk eenpansgerecht

door Redactie
in Recepten, Visgerechten
0
3
Surinaamse makreel, een makkelijk eenpansgerecht

Surinaamse makreel

Surinaamse makreel, een makkelijk eenpansgerecht – Wie van lekker eten houdt,  moet niet opzien tegen vieze handen. Óf vette handen, want die krijg je tijdens de voorbereiding van dit gerecht. Vette, vette vingers van het schoonmaken en het uit elkaar plukken van de gerookte makreel. Maar, dat is eigenlijk het enige minpuntje van dit gerecht- als je het al als een minpunt wil zien.

Surinaamse makreel at ik jaren en jaren geleden voor het eerst.  Een studievriendinnetje van me maakte het eens toen ik bij haar kwam eten en voor mij was het een openbaring.  Want, dat je gerookte makreel ook gewoon in een warm gerecht kon stoppen, had ik nog niet geleerd. Wij aten thuis wel eens gerookte makreel op brood-punt.  Ik at mijn vingers op bij het snel in elkaar geflanste, smeuïge, licht pittige prutje waarin makreel en tomaat een hoofdrol spelen.  Qua smaak doet het me overigens wel denken aan het gerecht dat je met verse makrelen maakt: pepesan , een Indonesische smaakbom die ik zoveel jaren later leerde maken en die we ook enorm waarderen.

Want hoe gaat dat; de ‘Surinaamse makreel’ kwam een poosje in mijn favorietenlijst te staan, maar verdween daar weer uit toen ik kindertjes kreeg. Sterker nog, hij raakte bijna in de vergetelheid. Mijn dochter heeft er namelijk heel wat jaren over gedaan voor ze überhaupt iets vissigs wilde eten en ach, ondertussen  leerde ik zelf ook steeds weer nieuwe recepten kennen die in onze gezamenlijke favorietenlijst terecht kwamen.

Maar, nu zijn mijn kids groot en ze lusten inmiddels gelukkig allebei vis. En zo kwam het dat dit gerechtje weer eens in mijn brein naar boven kwam. Je maakt het net zo pittig als je zelf wil. De pit komt in dit geval van de sambal, maar je zou ook verse rode- of zelfs verse Madame Jeanette pepers kunnen gebruiken.  De verse pepers en zeker de ‘madame’ geven je gerecht uiteraard een iets andere smaak dan de sambal (oelek) uit een potje; maar zeg nou zelf: Madame Jeanette en Suriname dat hoort toch bij elkaar?  Voeg een klein beetje suiker naar smaak toe als je voor verse pepers kiest en een spriets citroensap is daarbij een geweldige smaak oppepper.

Makreel

Makreel; De handigste tips en lekkerste recepten

Makreel is super gezond vanwege het hoge gehalte omega-3 vetzuren. Een vette vis dus en dan hebben we het over gezonde vetten.

Surinaamse makreel voor 4 personen

  • 2 gerookte makrelen, schoongemaakt en in plukjes verdeeld
  • 1 el zonnebloemolie of arachideolie
  • 2 uien,  in halve ringen gesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
  • 1 tl trassie (pasta of verkruimelde trassie van een blok)
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 flinke tl sambal oelek
  • 1 el ketjap manis
  • 250 gram tomaten, in grove blokjes gesneden
  • een paar takjes selderij en/of platte peterselie

Verhit de olie in een braadpan en fruit hierin de ui zachtjes aan. Voeg na enkele minuten, als de ui een beetje zacht is geworden, de knoflook en de trassie toe en bak even mee. Bak daarna de tomatenpuree nog even kort mee, zodat hij een beetje ontzuurd. Voeg de tomaten, de sambal en de ketjap  toe en bak het geheel onder af en toe omscheppen kort door tot de tomaten hun vocht beginnen los te laten. Giet een klein beetje water in de pan om de saus net ietsje dunner te maken en schep de makreelstukjes erbij. Doe de deksel op de pan en laat  alles ongeveer 5 minuten stoven.

Hak ondertussen de blaadjes van de peterselie en/of de selderij in stukjes. Voeg naar smaak meer sambal of ketjap toe en garneer de Surinaamse makreel tot slot met de  verse kruiden.

Het spreekt bijna voor zich dat je dit met rijst eet.  En het groenvoer?  Sperziebonen of kousenband passen er goed bij.

Trassie is een Oosterse smaakmaker, gemaakt van gezouten garnalen. Ze zijn gefermenteerd, vermalen en verwerkt tot een pasta of samengeperst tot een blok. Het spulletje is bremzout en heeft een sterke, unieke smaak die meer aan vis dan aan garnalen doet denken. Ook de geur is heel penetrant en ‘vissig’ (het stinkt dus geweldig!). Bewaar een opgemaakte verpakking daarom in een luchtdicht blikje of potje. Vervang de trassie eventueel door (de eveneens stinkende) vissaus als je die toevallig in huis hebt. Wees voorzichtig met de hoeveelheid trassie en vissaus die je toevoegt als je het effect ervan nog niet goed kent.

DeelPin113Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Ham-kaasrolletjes
Hapjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

chocolademousse taart
Taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Geroosterde knoflook
Recepten

Geroosterde knoflook

Geroosterde knolgroenten
Bijgerecht

Geroosterde knolgroenten; vitamientjes in de winter

Kaassoep met geroosterde knoflook
Soep

Kaassoep met geroosterde knoflook

Gekarameliseerde ananas met ijs
Nagerecht

Gekarameliseerde ananas met ijs

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas
Stamppot

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

eieren met mayonaise
Voorgerecht

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Reacties 3

  1. Ineke says:
    4 jaar geleden

    Genoten van dit heerlijke gerecht.
    Het recept opgeborgen in een map met allerlei top gerechten. Een echte aanrader!

    Beantwoorden
  2. kenneth says:
    5 jaar geleden

    Ik heb vandaag jouw recept klaar gemaakt en iedereen aan tafel vond het heerlijk. Dus dank je wel voor het recept

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      5 jaar geleden

      Superleuk dat je dit deelt Kenneth. Fijn dat we hebben kunnen inspireren.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Check het recept of lees de info
tortilla van aardappel

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Recept in de picture

Ham-kaasrolletjes
Hapjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

Iets lekkers voor bij de borrel? Of in de lunchtrommel? Je maakt in een handomdraai deze ham-kaasrolletjes van bladerdeeg.

Check het recept of lees de info
chocolademousse taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Geroosterde knoflook

Geroosterde knoflook

Handige kooktips

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

Een spiegelei of liever doorbakken? Met deze tips maak jij heerlijke gebakken eieren helemaal naar jou smaak.

Check het recept of lees de info
mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Mireille Meems op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos Melief op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen