Taco met carnita
Carnita betekent letterlijk “een beetje vlees”, aldus Jonas Cramby, die het kookboek TexMex schreef. Het gaat hier om kleine stukjes varkensvlees, gekruid met Fuego Spice Mix, die gaargestoomd worden in Coca-Cola tot een zoet-spicy substantie. Een substantie die kan dienen als vulling voor een taco (een tortilla). Ja, er wordt gekookt in Coca-Cola, je leest het goed en nee, het mag perse geen Coca-Cola light zijn!
Ik heb wel eens eerder iets in de Coca-Cola klaargemaakt, nieuwsgierig als ik ben naar niet voor de hand liggende ingrediënten en bereidingswijzen. Het ging toen om een recept van kip in Coca-Cola, maar ik was destijds niet zo onder de indruk van het resultaat. Het recept voor de “Coca-Cola kip” heb ik dan ook niet bewaard. Met het recept voor Taco met carnita ligt het anders; dat was een enorm succes! Dit recept is naar mening een heel goed voorbeeld van een typisch TexMex gerecht. Het vlees wordt gekruid met een kruidenmengsel dat bedacht zal zijn door Texanen. Coca-Cola staat natuurlijk sowieso symbool voor de VS, dat is duidelijk. Maar, het totaalplaatje, het gerecht zoals het gegeten moet worden: carnita, en een eigengemaakte mangosalsa, zoals die ook door Mexicanen gemaakt zou kunnen worden, tezamen in een Mexicaanse taco, waarbij de guacamole uiteraard niet mag ontbreken, is subliem TexMex. Hoe gek je dit recept misschien ook vindt, probeer het eens. Je zult het vast en zeker lekker vinden. Het recept voor de TexMex Mangosalsa, die bij dit gerecht hoort, vind je hier.
Taco met carnita
- 1 kg varkensrib zonder been
- 2 el Fuego Spice Mix (zie recept)
- 1 uitgeperste limoen
- 1 uitgeperste sinaasappel
- 1 el Chinese soja
- 1 tl komijnpoeder
- 5 teentjes knoflook
- 1/2 liter Coca-Cola (niet light)
Snijd het varkensvlees in kleine stukjes en roer de fuego spice mix erdoor. Giet het sap van de limoen en de sinaasappel over het vlees en doe ook de soja en de komijn erbij. Hak de knoflooktenen fijn en roer die ook door het vlees. Laat het vlees tenminste 1 uur marineren, maar liever een hele nacht.
Haal het vlees uit de marinade (wel bewaren!) en bak het vlees rondom aan. Als het vlees een beetje bruin begint te kleuren, giet dan de marinade en de Coca-Cola erbij. Voeg zoveel cola toe tot het vlees net onder het vocht staat. Laat het vlees minimaal 2 uur zachtjes sudderen met de pan op de deksel. Haal tegen het einde van de kooktijd het deksel van de pan en laat het inkoken tot je een lekkere smeuïge massa krijgt.
Serveer met een kleine mais- of tarwetortilla, een guacamole naar keuze en de mangosalsa; it’s delicioso!
Na de heerlijke mangosalsa van vandaag, morgen dit gerecht. Die mangosalsa maken we gewoon opnieuw erbij. Ben benieuwd hoe die cola gaat uitdraaien, heb er eigenlijk niet meteen veel vertrouwen in 🙂
Bedankt voor je recepten!