Tempura beslag – Heb jij wel eens Japanse tempura gegeten? Het zijn stukjes vis, of groente in een knapperig deegjasje. Daar hoort natuurlijk een tempura beslag bij. Weet je dat je dat ook heel goed zelf kunt maken? Het is helemaal niet moeilijk, en je hebt er ook geen ‘tempuramix’ bij nodig. Waarschijnlijk heb je de ingrediënten al in je voorraadkast liggen en kun je zo aan de gang. Wij hebben een recept voor je!
Tempura, wat is dat precies?
Tempura is een gefrituurd gerecht dat teruggaat tot de 16e eeuw, toen het frituren in Japan werd geïntroduceerd door Portugese missionarissen. Maar al snel pasten de Japanners het recept van het tempura beslag aan naar hun eigen smaak en werd het een traditioneel Japans gerecht. Tempura wordt vaak geserveerd als een bijgerecht of als onderdeel van een rijstgerecht, maar ook als snack is het erg lekker. Er zijn talloze variaties op de traditionele tempura, waaronder ‘ebi’ dat zijn garnalen, ‘kakiage’ dat is een mengsel van groenten, en zelfs fruit tempura. Een van de dingen die belangrijk zijn bij het maken van tempura, is het gebruik van verse ingrediënten. Het is ook belangrijk om de olie op de juiste temperatuur te houden om ervoor te zorgen dat het tempura beslag luchtig en knapperig wordt gebakken en niet te vet wordt. Het lijkt allemaal wat ingewikkeld, maar we kunnen je verzekeren dat dat erg meevalt. Probeer het gewoon eens.
Tempura beslag- tips
Haal de te frituren groente, paddenstoelen of vis eerst door wat maïzena voor je ze door het tempura beslag haalt, dan blijft het beslag beter zitten.
Zorg dat het water voor het beslag echt ijskoud is. Dat zorgt voor een luchtiger beslag. Zet desnoods een kan water met wat ijsblokjes een paar uur in de koelkast.
Je kunt het, door bijvoorbeeld wat extra peper, of een andere specerij aan het beslag toe te voegen, een wat ander smaakje geven.
Tempura beslag
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 150 gram bloem
- 30 gram maïzena
- 0,5 theelepel bakpoeder
- 225 ml ijskoud water
- peper en zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je tempura beslag:
Meng in een grote kom 150 bloem, 30 gram maïzena, een 1/2 theelepel bakpoeder en wat peper en zout. Voeg hier vervolgens 225 ml ijskoud water aan toe en roer alles goed door elkaar.
Het tempura beslag is nu klaar om te gebruiken. Maak het pas als je direct gaat frituren, het moet echt koud zijn. Dus zorg dat de frituurpan op de juiste temperatuur is (180 graden) en dat de te frituren groente, vis, paddenstoelen, et cetera, gesneden klaar staan.
Frituur de stukjes ongeveer 2 minuten en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier en serveer de tempura direct. Frituur kleine porties tegelijk. Hiermee voorkom je dat de olie teveel afkoelt.
Tafel lekker !!