• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, juni 5, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Tex-Mex habanero hot salsa

door Redactie
in Recepten, Saus
0
0
Tex-Mex habanero hot salsa

Tex-Mex habanero hot salsa

De Mexicaanse keuken heeft zijn internationale faam vooral te danken aan de Amerikanen. Maar, de Amerikanen hebben er hun eigen draai aan gegeven. Ze combineren de Mexicaanse gerechten naar hartenlust met (Amerikans) Texaanse gebruiken of invloeden uit andere keukens. Soms denk je een echt Mexicaans recept te pakken te hebben, maar blijkt het bij nader inzien géén authentiek Mexicaans recept te zijn. Zo is het mij vergaan met deze saus; ik dacht eerst dat het een Mexicaans recept was, maar de saus is waarschijnlijk afkomstig uit Belize. Belize (voormalig Brits-Honduras) ligt in Centraal Amerika en grenst in het noordwesten aan Mexico. De Amerikanen gebruiken deze hete saus om Mexicaanse gerechten lekker pittig te maken. Niet dat het er wat doet, maar voor de mogelijke puristen onder ons…

Habanero pepers of Madame Jeanette

Wij vinden hem heerlijk, deze mooie oranje saus, maar ik moet je waarschuwen: hij is echt heet! Althans, heet voor Nederlandse begrippen. Een klein lepeltje volstaat om een prettig schroeiend gevoel in je mond achter te laten. En ‘prettig’ is een subjectieve term in dit verband. Prettig voor de ervaren peper eters onder ons. De saus bestaat voornamelijk uit wortels en habanero pepers. Een habanero peper is een Mexicaanse peper die erg lijkt op de Surinaamse Madame Jeanette peper, een zeer hete peper met een fijne citrusachtige smaak. Habanero pepers worden geteeld door het bedrijf Westland Peppers in de Lier, een waar lustoord voor de peper liefhebbers onder ons. Ik heb lange tijd gedacht dat het om een en de zelfde peper ging, dat alleen de naam afweek, maar het zijn kennelijk verschillende pepers, de Madame Jeanette en de habanero. Saillant detail; volgens Pieter Boekestijn van Westland Peppers zijn de meeste pepers die in Nederland verkocht worden als Madame Jeanette tegenwoordig sowieso eigenlijk habanero pepers. Kortom, voor deze saus maakt het niet uit welke van de twee je gebruikt. Je moet alleen oppassen dat je de Madame Jeanette niet verwart met de adjuma peper. In toko’s worden Madame Jeanette en adjuma beide verkocht als Surinaamse pepers en de uiterlijke kenmerken verschillen niet zo sterk. De adjuma mist alleen het fijne aroma van de Madame Jeanette.

Met de hieronder genoemde ingrediënten maak je een flinke pot saus. Je kan overwegen om de helft ervan te maken. Uiteraard kun je ook voorzichtig beginnen met één peper of een stukje peper om de saus minder pittig te maken.

Tex-Mex habanero hot saus

  • 2 eetlepels (olijf)olie
  • 500 tot 600 gram winterpeen (netto gewicht)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 knoflooktenen, fijngehakt
  • 2 habanero pepers (of Madame Jeanette), zonder zaadjes
  • 1 tl korianderpoeder (ketoembar)
  • circa 500 ml water
  • 150-200 ml ciderazijn of witte wijnazijn
  • 1 eetlepel honing (meer of minder naar smaak)
  • peper en (zee)zout
  • limoensap

Hak de winterpeen in kleine blokjes. Verhit de olie in een pan met een dikke bodem en bak de ui en de peen op een laag vuur zachtjes aan tot de ui glazig ziet (circa 10 minuten). Voeg de knoflook en de koriander toe en bak nog even zachtjes mee. Voeg het water toe, breng alles aan de kook en laat zachtjes doorkoken tot de winterpeen zacht en gaar is. Voeg de habanero pepers en de honing toe en een gedeelte van de azijn. Pureer alles in de blender of met behulp van een staafmixer. Proef (voorzichtig!) en bepaal of je de saus nog iets zuurder wil maken door meer azijn toe voegen. Breng hem verder op smaak met enkele druppels limoensap, zout en zwarte peper.

Tex-Mex habanero hot salsaBewaar de salsa in een gesteriliseerde pot in de koelkast.

De pittige, kleurrijke salsa is heerlijk bij gebarbecued vlees. Wij combineren de salsa vaak met zwarte bonen of refried beans en met (groene) rijst. Je kunt er je taco’s mee oppeppen, hij is lekker bij (gepocheerde) kip, maar ook op een moot (geroosterde) visfilet.

Leef je uit, kook kleurrijk!

Tags: Kleurrijk kokenMexicaans
DeelPin6Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

exotisch fruitsalade
Salade

Exotische fruitsalade; een salade met passie

Gegrilde lamskoteletten
Vleesgerechten

Gegrilde lamskoteletten; met een Grieks tintje

Gebraden beenham
Vleesgerechten

Perfect gebraden beenham

bruchetta met rucolapesto en mozzarella
Hapjes

Bruschetta met rucolapesto en mozzarella

Gesmoorde wortel met venkel
Bijgerecht

Gesmoorde wortel met venkel; een fantastisch bijgerecht

Nacho's met gehakt
Hoofdgerecht

Nacho’s met gehakt; uit de oven

Gebakken aardappels met spek en uien
Bijgerecht

Gebakken aardappels met spek en uien

witlofsalade met appel en ui recept
Salade

Witlofsalade met appel en ui, friszoete rauwkost

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

13 − twee =

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info
Keukenpraatjes

Keukenpraatjes

Praat mee over…

  • Waarom liggen er appels uit Zuid-Afrika in de Nederlandse supermarkt?
  • Bloemkool 54% duurder volgens de consumentenbond.
  • Wat wil jij graag kopen bij een boerderijwinkel? Broccoli?
  • Nu al kersen? Hoe kan dat?
  • Pasta met zalm saffraan en spinazie

Uitgelicht

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue; met deze recepten maak je vrienden

Varkensvlees op de barbecue is een ware traktatie voor liefhebbers van lekker eten. Kies het juiste vlees en marinade en je hebt een feestje!

Check het recept of lees de info
exotisch fruit

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de Tropen

rundvlees op de barbecue

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

courgette met pasta

Courgette met pasta; dat biedt heel veel mogelijkheden

Recept in de picture

exotisch fruitsalade
Salade

Exotische fruitsalade; een salade met passie

Fris, zuur en zoet; deze fruitsalade met een dressing vol passie heeft en een explosie van smaken die je blijven verrassen.

Check het recept of lees de info
Gegrilde lamskoteletten

Gegrilde lamskoteletten; met een Grieks tintje

Gebraden beenham

Perfect gebraden beenham

Handige kooktips

Vers fruit bewaren
Kookschool

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Ga voedselverspilling tegen en bewaar vers fruit op de juiste manier, hier zie je in een oogopslag hoe je vers fruit het beste kunt bewaren.

Check het recept of lees de info
Rijst koken

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Kippenpoten kruiden met jouw zelfgemaakte kipkruiden of met een marinade

Kippenpoten kruiden; voor verbluffend lekkere kip

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Nanette op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Redactie op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • pieter op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Connie Derks op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Vera op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Redactie op Verse aspergesoep

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen