• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, september 26, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Tex-Mex habanero hot salsa

door Redactie
in Recepten, Saus
0
0
Tex-Mex habanero hot salsa

Tex-Mex habanero hot salsa

De Mexicaanse keuken heeft zijn internationale faam vooral te danken aan de Amerikanen. Maar, de Amerikanen hebben er hun eigen draai aan gegeven. Ze combineren de Mexicaanse gerechten naar hartenlust met (Amerikans) Texaanse gebruiken of invloeden uit andere keukens. Soms denk je een echt Mexicaans recept te pakken te hebben, maar blijkt het bij nader inzien géén authentiek Mexicaans recept te zijn. Zo is het mij vergaan met deze saus; ik dacht eerst dat het een Mexicaans recept was, maar de saus is waarschijnlijk afkomstig uit Belize. Belize (voormalig Brits-Honduras) ligt in Centraal Amerika en grenst in het noordwesten aan Mexico. De Amerikanen gebruiken deze hete saus om Mexicaanse gerechten lekker pittig te maken. Niet dat het er wat doet, maar voor de mogelijke puristen onder ons…

Habanero pepers of Madame Jeanette

Wij vinden hem heerlijk, deze mooie oranje saus, maar ik moet je waarschuwen: hij is echt heet! Althans, heet voor Nederlandse begrippen. Een klein lepeltje volstaat om een prettig schroeiend gevoel in je mond achter te laten. En ‘prettig’ is een subjectieve term in dit verband. Prettig voor de ervaren peper eters onder ons. De saus bestaat voornamelijk uit wortels en habanero pepers. Een habanero peper is een Mexicaanse peper die erg lijkt op de Surinaamse Madame Jeanette peper, een zeer hete peper met een fijne citrusachtige smaak. Habanero pepers worden geteeld door het bedrijf Westland Peppers in de Lier, een waar lustoord voor de peper liefhebbers onder ons. Ik heb lange tijd gedacht dat het om een en de zelfde peper ging, dat alleen de naam afweek, maar het zijn kennelijk verschillende pepers, de Madame Jeanette en de habanero. Saillant detail; volgens Pieter Boekestijn van Westland Peppers zijn de meeste pepers die in Nederland verkocht worden als Madame Jeanette tegenwoordig sowieso eigenlijk habanero pepers. Kortom, voor deze saus maakt het niet uit welke van de twee je gebruikt. Je moet alleen oppassen dat je de Madame Jeanette niet verwart met de adjuma peper. In toko’s worden Madame Jeanette en adjuma beide verkocht als Surinaamse pepers en de uiterlijke kenmerken verschillen niet zo sterk. De adjuma mist alleen het fijne aroma van de Madame Jeanette.

Met de hieronder genoemde ingrediënten maak je een flinke pot saus. Je kan overwegen om de helft ervan te maken. Uiteraard kun je ook voorzichtig beginnen met één peper of een stukje peper om de saus minder pittig te maken.

Tex-Mex habanero hot saus

  • 2 eetlepels (olijf)olie
  • 500 tot 600 gram winterpeen (netto gewicht)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 knoflooktenen, fijngehakt
  • 2 habanero pepers (of Madame Jeanette), zonder zaadjes
  • 1 tl korianderpoeder (ketoembar)
  • circa 500 ml water
  • 150-200 ml ciderazijn of witte wijnazijn
  • 1 eetlepel honing (meer of minder naar smaak)
  • peper en (zee)zout
  • limoensap

Hak de winterpeen in kleine blokjes. Verhit de olie in een pan met een dikke bodem en bak de ui en de peen op een laag vuur zachtjes aan tot de ui glazig ziet (circa 10 minuten). Voeg de knoflook en de koriander toe en bak nog even zachtjes mee. Voeg het water toe, breng alles aan de kook en laat zachtjes doorkoken tot de winterpeen zacht en gaar is. Voeg de habanero pepers en de honing toe en een gedeelte van de azijn. Pureer alles in de blender of met behulp van een staafmixer. Proef (voorzichtig!) en bepaal of je de saus nog iets zuurder wil maken door meer azijn toe voegen. Breng hem verder op smaak met enkele druppels limoensap, zout en zwarte peper.

Tex-Mex habanero hot salsaBewaar de salsa in een gesteriliseerde pot in de koelkast.

De pittige, kleurrijke salsa is heerlijk bij gebarbecued vlees. Wij combineren de salsa vaak met zwarte bonen of refried beans en met (groene) rijst. Je kunt er je taco’s mee oppeppen, hij is lekker bij (gepocheerde) kip, maar ook op een moot (geroosterde) visfilet.

Leef je uit, kook kleurrijk!

DeelPin6Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Mexicaanse limoensoep
Soep

Mexicaanse limoensoep

gehaktbrood of meatloaf, Texmex style
Recepten

Gehaktbrood of meatloaf, Texmex style

Fruitige guacamole
Saus

Fruitige guacamole; Maak een feest van je borreltafel

Gevulde paprika
Hoofdgerecht

Gevulde paprika met rijst, spitskool en kip.

Kipfajitas met rijst; Binnen een half uur aan tafel
Recepten

Kipfajitas met rijst; Binnen een half uur aan tafel

couscous abrikozen LT1
Salade

Couscous met abrikozen, puntpaprika en feta

tortilla's maken
Recepten

Verse Mexicaanse tortilla’s maken

Open lasagne vegetarisch
Pastagerechten

Open lasagne met geroosterde puntpaprika en courgette

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Krieltjes
Specials

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Hou jij ook zo van krieltjes? Krieltjes zijn kleine aardappeltjes waarmee je veel meer kunt dan basic koken en bakken. Lekker om te variëren!

Check het recept of lees de info
Sucadelappen

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Gebraden kip

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Recept in de picture

Gehaktbrood met verse kruiden
Vleesgerechten

Gehaktbrood met verse kruiden

Een groot stuk vlees serveren, maar niet ingewikkeld? Een gehaktbrood met verse kruiden zet je zo op tafel, en mislukken kan bijna niet!

Check het recept of lees de info
pompoen ovenschotel

Pompoen ovenschotel

Gevulde aardappelen met gorgonzola

Gevulde aardappelen met gorgonzola

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette
  • Margo Gielkens op Currysoep met courgette
  • Evie op Gezonde, zachte, lichtbruine bolletjes met lijnzaad
  • Redactie op Gebakken appel op brood
  • Lidy Schalekamp op Gebakken appel op brood
  • J de Clerck op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler
  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen