- 3 kilo rijpe tomaten, ontveld, in stukken gesneden
- 500 gram uien of sjalotten, grof gesnipperd
- 25 gram zout
- 1-1,5 eetlepel paprikapoeder
- 1,5 theelepel sambal oelek
- 3 deciliter kruidenazijn (5-6%)
- 400 gram bruine basterdsuiker
- 2 laurierbladeren
Breng in een pan de stukken tomaat, uien of sjalotten, zout, paprikapoeder, sambal oelek en de helft van de kruidenazijn aan de kook. Temper de warmtebron en laat alles zachtjes doorkoken, tot een vrij dikke massa is verkregen. Roer er van tijd tot tijd in.
Voeg de rest van de azijn, suiker en laurierbladeren toe. Roer alles opnieuw door en blijf roeren tot de suiker is opgelost. Laat daarna alles nog 10 tot 15 minuten zachtjes doorkoken. Verwijder de laurierbladeren.
Vul de zorgvuldig schoongemaakte en met kokend water omgespoelde potten of potjes met de tomaten chutney. Sluit de potten of potjes luchtdicht af met plastic folie of cellofaan.
Schroef daarna eventueel deksels op de potten of potjes. Voorzie ze van etiketten met vermelding van inhoud en datum. Bewaar de chutney op een koele en donkere plek.
De tomatenchutney smaakt na 3 tot 4 weken al erg lekker.