Een broodje Döner ligt nog wel eens onder vuur. Hygiëne, kwaliteit, en ingrediënten hebben allen de media al eens gehaald. Natuurlijk heb je wel eens zin in een broodje Döner en kan ook jij niet altijd de verleiding weerstaan. Wil je dan toch weten wat je eet, zit er niets anders op dan het gewoon lekker zelf te doen. Wat???? Nee, maak je geen zorgen, het is echt eenvoudiger als je denkt.
Wij maakten brood in de combi magnetron/oven. Gewoon om te laten zien dat dit echt voor iedereen toegankelijk is. Je bakt een bruin- of meergranenbrood, een plat brood van durum is ook een prima alternatief. Wil je het brood zelf niet bakken? Koop dan een lekker vers Turks brood. Je broodje Dóner kun je met beide varianten maken.
Je kunt kiezen voor verse tomaten, maar blik is in dit geval prima. Ook de witte bonen in dit recept komen uit de pot. Geen probleem. Wil je ze “vers”? Koop dan gedroogde witte bonen en laat zet ze een nacht van te voren even in het water.
Zo maak je een Vegetarisch broodje Döner
Het brood nemen we in dit recept niet mee. wil je zelf een plat brood bakken? Kijk dan naar het Plat brood van Durum van Xandra! Je kunt ook gewoon je eigen broodrecept aanhouden Bruin, Meergranen of eventueel wit. Bak alleen je brood wel in een ronde vorm. Bak je niet zelf? Dan gaan we ervan uit dat je een knapperig en vers Turks brood hebt gekocht.
- 1 rode paprika, fijngesneden
- 1 rood pepertje, in ringetjes
- 1 ui, gesnipperd,
- 1 handje verse salie, zonder steel
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 grote pot of blik witte bonen
- 1 blik gepelde tomaten
- 3 tenen knoflook
- 150 gram Griekse yoghurt
- zout en peper
- 100 gram gemengde sla of ijsbergsla
Verhit de olie in een wok. Laat gloeiend heet worden! Doe de salie blaadjes in de hete olie en laat heel even “een minuutje is genoeg” bakken. Schep ze dan uit de pan. De olie heeft nu de heerlijke geur en smaak van de salie in zich opgenomen. Voeg de paprika, ui en ringetjes rode peper toe. Laat even een paar minuutjes bakken tot de uitjes mooi glazig zijn en de paprika zacht wordt. Voeg de uitgelekte witte bonen en tomaten toe. Schep goed om, zet het vuur wat lager en laat 15 minuten zachtjes pruttelen.
Pers de tenen knoflook boven de griekse yoghurt. Breng op smaak met zout en peper.
Snijd het platte en ronde brood in vier punten. Snijd de punten open net als een zacht bolletje. Beleg deze punten royaal met gemengde- of ijsbergsla. Schep er het bonen-tomatenmengsel op schep er vervolgens een flinke lepel van de frisse yoghurt knoflooksaus op.
Geniet van een vegetarisch broodje Döner!
Wat is er döner aan dit broodje? Klinkt meer als een broodje met een witte bonen ragout, waar op zich niks mis mee is, maar ik betwijfel of dit mijn döner craving helpt