Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Vegetarische aardappelschotel

1.061

Vegetarische aardappelschotel

Koop gewoon een zak (ongeschilde) aardappelen en je kunt veel variëren. Bovendien is een zak aardappelen veel goedkoper dan de zogenaamde panklare gemaksproducten zoals voorgesneden frietjes, schijfjes aardappel, etcetera. Je kunt aardappelschijfjes of -blokjes makkelijk zelf maken. Schillen, wassen en in stukjes snijden is binnen 10 minuten gedaan. Wat ga je dan maken? Iets met groente en vlees, vis of vegetarisch, maar toch iets makkelijks? Maak eens een lekkere vegetarische aardappelschotel met tofu en groente; verser kan niet.

Vegetarische aardappelschotel met gemarineerde tofu

Ingrediënten:

  • 16 middelgrote aardappelen
  • 1 prei
  • 1 courgette
  • ½ rode paprika
  • ½ gele paprika
  • 2 middelgrote uien
  • 1 teentje knoflook
  • kokosolie

Voor de gemarineerde tofu:

  • 1 blok biologische tofu
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • ¼ eetlepel sambal
  • 1 eetlepel sesamzaadjes

Benodigdheden:

  • snijplank
  • mes
  • kom
  • 2 koekenpannen
  • pan
  • keukenpapier
  • spatel
  • lepel

Laat de tofu even uitlekken op een keukenpapiertje. Snijd de tofu in vierkante blokjes van 2 bij 2 cm. Doe de tofublokjes in een kom en voeg de sojasaus, ketjap manis, sambal en sesamzaadjes toe. Roer voorzichtig door elkaar, want de tofu brokkelt snel af. Laat dit even staan.

Schil en was de aardappelen. Snijd deze in grote blokken. Kook de aardappelen in water tot ze gaar zijn. Deze kan je afgieten als ze klaar zijn. Ondertussen gaan we alle groente wassen, schoonmaken en snijden.

Snijd de uien in halve repen, snijd de courgette in vieren in de lengte en snijd 1 cm dikke plakjes. De paprika kan in kleine blokjes worden gesneden. Halveer dan de prei en snijd deze in halve ringen van 1 á 2 cm dikte. Hak als laatste de knoflook fijn.

Zet twee koekenpannen op middelhoog vuur en wacht tot deze warm zijn. Doe een beetje kokosolie in elke pan. In de ene pan gaan de aardappeltjes. Bak deze lekker goudbruin en knapperig. Fruit in de andere koekenpan als eerste de ui glazig. Voeg daarna de paprika en prei toe. Roer af en toe door elkaar. Wacht tot dat deze zachter zijn en voeg daarna de courgette toe. Als laatste gaat de knoflook erbij. Dit moet aan het einde, anders wordt de knoflook bitter. Zorg dat alle groente bijna gaar zijn, maar nog wel knapperig. Als de gebakken aardappeltjes klaar zijn gaan deze bij de groente. Zet het vuur nu op zijn zachts. Doe in de lege koekenpan weer een beetje kokosolie. Bak hier de gemarineerde tofublokjes in tot dat ze goudbruin zijn. Voeg ze daarna toe aan de groente en aardappeltjes. Even alles nog door elkaar mengen en dan is het klaar.

Variaties op de vegetarische aardappelschotel

Wil je liever iets met vlees, gevogelte of vis? Natuurlijk kan dat ook als je niet van tofu houdt of geen soja mag. Gebruik dan dezelfde groente, maar vervang de tofu voor een stukje (biologische) kip en snijd deze in kleine stukjes. Een beetje roomboter in een braadpan en laat de kip lekker knapperig braden. Snijd daarna de kip in stukjes en meng dit met de groente. Of draai kleine gehaktballetjes en braadt deze ook sappig. Voeg de gehaktballetjes als laatste toe aan de groente en gebakken aardappeltjes. Wil je toch liever vis? Garnalen of witvis kunnen ook. Voeg deze ook als laatste toe. Maar tofu is leuk om mee te experimenteren en ideaal voor een vleesloos dagje. Tofu is plantaardig en bevat veel eiwitten. Zo zie je maar vers is helemaal niet zo moeilijk.

Weetje: Onze aardappel is lid van de nachtschade familie, net als de aubergine, tomaat, paprika en zelfs de tabaksplant. Er is ook een knolgroente met de naam zoete aardappel of bataat. Deze knol is anders dan je zou denken op basis van de naam,  geen familie van de ‘gewone’ aardappel. De zoete aardappel is lid van de windefamilie en is dus eigenlijk geen aardappel. Maar,  je kan hem in vrijwel alle gerechten net zo gebruiken als  de ‘gewone’ aardappel. De bataat wordt in veel landen gegeten, onder andere in Suriname, Amerika en Canada. In Amerika en Canada maakt men er Sweet potato fries van. Bataten smaken zoet en zijn zachter dan ‘gewone’ aardappels. Ze zijn hartstikke gezond en houden de bloedsuikerspiegel op pijl. Mensen met een suikerziekte hebben baat bij zoete aardappels. Daarnaast bevatten ze ook veel vezels, vitamine C, vitamine B6 en bèta-caroteen.

Lekker Tafelen staat vol met overheerlijke recepten met aardappelen en zoete aardappelen. Hier vind je er een overzicht van. Simpel: pure aardappelpartjes uit de oven. Oosters: curry met zoete aardappel en kip. Heb je iets minder tijd? Een zoete aardappelgerecht in nog geen 15 minuten!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer