Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Vietnamese salade van pomelo, pinda’s en garnalen

0 1.680

Vietnamese salade van pomelo, pinda’s en garnalen

Citrusfruit, wij van Lekker Tafelen zijn er de afgelopen periode druk mee in de weer geweest. Een aantal van onze favoriete gerechten met citrusfruit hebben we dan ook verzameld in de special  ‘Citrus avonturen in de keuken. Natuurlijk valt er op kookgebied nog veel meer te beleven met citrusvruchten en de Vietnamese salade van pomelo, pinda’s  en garnalen is daar een mooi voorbeeld van.

De pomelo

Vietnamese salade van pomelo, pinda's en garnalenEen pomelo lijkt op een reusachtig uitgevallen grapefruit. Hij is iets puntiger (conisch) van vorm. De smaak doet ook aan een grapefruit denken, maar hij is beduidend minder bitter. Geraadpleegde bronnen beweren dat de vrucht een kruising is tussen een grapefruit  en een pompelmoes en dat een pompelmoes weer een kruising is tussen een grapefruit en een sinaasappel…  Andere vermelden dat de vrucht die wij sinds jaar en dag kennen als de grapefruit vroeger een pomelo genoemd werd, maar dat die naam niet aantrekkelijk gevonden werd. Gooi het allemaal maar in mijn pet, ik weet het niet en het kan me ook niet zo veel schelen. Wat ik wel weet, is dat de pomelo in grote delen van Azië heel populair is en vooral dat ik het zalig vind om stukjes pomelo te eten. Het stevige, maar toch sappige vlees met dat hele kleine bittertje- net niet te bitter- en toch ook een hint van iets fris, bijna zoet, maakt dat ik bijna niet kan ophouden met het snoepen van die vrucht als ik hem eenmaal van zijn dikke schil ontdaan heb. En zo’n pomelo is groot….

Vissaus in de Vietnamese keuken

Afijn, pomelo in de salade dus en wel een Vietnamese salade. Heerlijk die Vietnamese keuken, alleen niet voor ‘eenkennige’ Hollanders. Vietnamezen gebruiken doorgaans vissaus in hun gerechten, een stevig zoute saus die door onze bleke neusjes als onwelriekend beoordeeld wordt.  De vissaus contrasteert prachtig met de  verse kruiden uit de Vietnamese keuken, waaronder koriander, basilicum en munt. Het effect van de zoute saus wordt bovendien in toom gehouden door het strakke frisje van vers limoensap.  Dus voeg je vissaus, groene kruiden, limoensap, knoflook én verse pepertjes samen, dan ontstaat er iets unieks, een typisch Vietnamese smaak. Een smaak die zich onderscheidt van de andere Aziatische keukens, een smaak die je direct herkent, een smaak die wij  hier thuis ‘omhelzen’.

Een aantal keuzes

In de pomelo salade kan je een groene serranopeper stoppen als je van pittig houdt. Ik heb hem met een ‘ordinaire’, milde groene peper gemaakt. Ik koop zelf het liefst ongepelde garnalen (gamba’s of tijgergarnalen) en pel ze vlak voor gebruik. Je kunt er ook voor kiezen om gepelde exemplaren te kopen. Let er in beide gevallen op dat er geen darmkanaal is achtergebleven in de garnalen (dat zwarte sliertje). Ook pinda’s koop ik ongepeld en rooster ik na het pellen even kort in de oven of in een droge koekenpan. Je bespaart uiteraard tijd door gebruik te maken van gepelde (ongezouten) pinda’s; wel even roosteren! Snijd de peen met de hand in dunne reepjes (julienne) of maak het jezelf iets makkelijker en “rasp” hem tot sliertjes op de keukenmachine.

Vietnamese salade van pomelo, pinda’s en garnalen

 • 16-20 rauwe tijgergarnalen of grote gamba’s, gepeld
 • 1 pomelo, gepeld, in stukjes zonder de vliezen
 • 1 wortel, in hele dunne reepjes
 • 1 kleine komkommer, geschild, zonder zaadjes, in dunne reepjes
 • 1 groene (serrano)peper, in flinterdunne reepjes
 • 2 el geroosterde pinda’s, grof gehakt
 • sap van ½ limoen
 • 3 el vissaus(nuoc mam)
 • olie om te grillen
 • 1 bosje basilicum, de blaadjes, in stukjes gescheurd
 • 1 bosje koriander, de blaadjes, gehakt

Voor de marinade

 • 2 el vissaus (nuoc mam)
 • 2 el sojasaus (Kikkoman)
 • 1 el arachideolie (pindaolie)
 • 1 sjalotje, fijngehakt
 • 1 teentje knoflook, geperst
 • 2 tl (ruwe) rietsuiker

Neem een ruime kom en meng alle ingrediënten voor de marinade daarin. Voeg de garnalen toe, schep ze goed om en laat ze 30 minuten marineren.

Neem een mooie saladeschaal en leg de komkommer- en wortelreepjes, de pomelo , de peper en de pindastukjes erin. Voeg het limoensap en de vissaus toe en schep alles goed om.

Bak de garnalen in een licht ingevette grillpan of op een rooster in de oven op de grillstand tot ze aan alle kanten ondoorschijnend zijn (2 tot 3 minuten). Je kunt ze trouwens ‘s zomers ook op de barbecue grillen, geregen aan (houten) spiesen.

Voeg de gegrilde garnalen en de verse kruiden aan de salade toe en serveer direct.

Tja, misschien is dit een zomerse salade bij uitstek. Wijzelf eten hem ook rustig in de winter, zeker als het toch weer eens zo’n Hollandse nep winter is.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer