• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, juli 6, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Vietnamese salade van pomelo, pinda’s en garnalen

door Redactie
in Recepten, Salade
0
0
Vietnamese salade van pomelo, pinda's en garnalen

Vietnamese salade van pomelo, pinda’s en garnalen

Citrusfruit, wij van Lekker Tafelen zijn er de afgelopen periode druk mee in de weer geweest. Een aantal van onze favoriete gerechten met citrusfruit hebben we dan ook verzameld in de special  ‘Citrus avonturen in de keuken’. Natuurlijk valt er op kookgebied nog veel meer te beleven met citrusvruchten en de Vietnamese salade van pomelo, pinda’s  en garnalen is daar een mooi voorbeeld van.

De pomelo

Vietnamese salade van pomelo, pinda's en garnalenEen pomelo lijkt op een reusachtig uitgevallen grapefruit. Hij is iets puntiger (conisch) van vorm. De smaak doet ook aan een grapefruit denken, maar hij is beduidend minder bitter. Geraadpleegde bronnen beweren dat de vrucht een kruising is tussen een grapefruit  en een pompelmoes en dat een pompelmoes weer een kruising is tussen een grapefruit en een sinaasappel…  Andere vermelden dat de vrucht die wij sinds jaar en dag kennen als de grapefruit vroeger een pomelo genoemd werd, maar dat die naam niet aantrekkelijk gevonden werd. Gooi het allemaal maar in mijn pet, ik weet het niet en het kan me ook niet zo veel schelen. Wat ik wel weet, is dat de pomelo in grote delen van Azië heel populair is en vooral dat ik het zalig vind om stukjes pomelo te eten. Het stevige, maar toch sappige vlees met dat hele kleine bittertje- net niet te bitter- en toch ook een hint van iets fris, bijna zoet, maakt dat ik bijna niet kan ophouden met het snoepen van die vrucht als ik hem eenmaal van zijn dikke schil ontdaan heb. En zo’n pomelo is groot….

Vissaus in de Vietnamese keuken

Afijn, pomelo in de salade dus en wel een Vietnamese salade. Heerlijk die Vietnamese keuken, alleen niet voor ‘eenkennige’ Hollanders. Vietnamezen gebruiken doorgaans vissaus in hun gerechten, een stevig zoute saus die door onze bleke neusjes als onwelriekend beoordeeld wordt.  De vissaus contrasteert prachtig met de  verse kruiden uit de Vietnamese keuken, waaronder koriander, basilicum en munt. Het effect van de zoute saus wordt bovendien in toom gehouden door het strakke frisje van vers limoensap.  Dus voeg je vissaus, groene kruiden, limoensap, knoflook én verse pepertjes samen, dan ontstaat er iets unieks, een typisch Vietnamese smaak. Een smaak die zich onderscheidt van de andere Aziatische keukens, een smaak die je direct herkent, een smaak die wij  hier thuis ‘omhelzen’.

Een aantal keuzes

In de pomelo salade kan je een groene serranopeper stoppen als je van pittig houdt. Ik heb hem met een ‘ordinaire’, milde groene peper gemaakt. Ik koop zelf het liefst ongepelde garnalen (gamba’s of tijgergarnalen) en pel ze vlak voor gebruik. Je kunt er ook voor kiezen om gepelde exemplaren te kopen. Let er in beide gevallen op dat er geen darmkanaal is achtergebleven in de garnalen (dat zwarte sliertje). Ook pinda’s koop ik ongepeld en rooster ik na het pellen even kort in de oven of in een droge koekenpan. Je bespaart uiteraard tijd door gebruik te maken van gepelde (ongezouten) pinda’s; wel even roosteren! Snijd de peen met de hand in dunne reepjes (julienne) of maak het jezelf iets makkelijker en “rasp” hem tot sliertjes op de keukenmachine.

Vietnamese salade van pomelo, pinda’s en garnalen

  • 16-20 rauwe tijgergarnalen of grote gamba’s, gepeld
  • 1 pomelo, gepeld, in stukjes zonder de vliezen
  • 1 wortel, in hele dunne reepjes
  • 1 kleine komkommer, geschild, zonder zaadjes, in dunne reepjes
  • 1 groene (serrano)peper, in flinterdunne reepjes
  • 2 el geroosterde pinda’s, grof gehakt
  • sap van ½ limoen
  • 3 el vissaus(nuoc mam)
  • olie om te grillen
  • 1 bosje basilicum, de blaadjes, in stukjes gescheurd
  • 1 bosje koriander, de blaadjes, gehakt

Voor de marinade

  • 2 el vissaus (nuoc mam)
  • 2 el sojasaus (Kikkoman)
  • 1 el arachideolie (pindaolie)
  • 1 sjalotje, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 2 tl (ruwe) rietsuiker

Neem een ruime kom en meng alle ingrediënten voor de marinade daarin. Voeg de garnalen toe, schep ze goed om en laat ze 30 minuten marineren.

Neem een mooie saladeschaal en leg de komkommer- en wortelreepjes, de pomelo , de peper en de pindastukjes erin. Voeg het limoensap en de vissaus toe en schep alles goed om.

Bak de garnalen in een licht ingevette grillpan of op een rooster in de oven op de grillstand tot ze aan alle kanten ondoorschijnend zijn (2 tot 3 minuten). Je kunt ze trouwens ‘s zomers ook op de barbecue grillen, geregen aan (houten) spiesen.

Voeg de gegrilde garnalen en de verse kruiden aan de salade toe en serveer direct.

Tja, misschien is dit een zomerse salade bij uitstek. Wijzelf eten hem ook rustig in de winter, zeker als het toch weer eens zo’n Hollandse nep winter is.

Tags: FruitFruit - CitrusLanden - AziatischNoten
DeelPin5Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

beefburgers - recept - barbecue
Vleesgerechten

Beefburgers; Jouw creatie is het lekkerst

Mediterrane maaltijdsalade met kip, pasta en zongedroogde tomaten
Salade

Mediterrane maaltijdsalade met kip

Souffle van kwark en rode bessen
Nagerecht

Soufflé van kwark en rode bessen

Kibbeling zelf maken
Tussendoortje

Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak

zomers taartje kwark rode bessen
Taart

Zomers taartje met kwark en rode bessen

Beef back rib van de BBQ
Vleesgerechten

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Gefrituurde kippenvleugeltjes
Hapjes

Gefrituurde kippenvleugeltjes, die maak je zelf!

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta
Bijgerecht

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Huisgemaakte spreads voor op brood
Specials

Huisgemaakte spreads voor op brood; verrassend lekker

Homemade sandwich spread in meerdere varianten. Deze huisgemaakte spreads maken we op basis van yoghurt, kwark met roomkaas of mayonaise.

Check het recept of lees de info
Steenfruit

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

Recept in de picture

beefburgers - recept - barbecue
Vleesgerechten

Beefburgers; Jouw creatie is het lekkerst

Beefburgers van puur rundvlees. Het ideale recept als er mensen blijven eten na een feestje. Grill ze met verse groenten op de barbecue.

Check het recept of lees de info
Mediterrane maaltijdsalade met kip, pasta en zongedroogde tomaten

Mediterrane maaltijdsalade met kip

Souffle van kwark en rode bessen

Soufflé van kwark en rode bessen

Handige kooktips

platvis fileren
Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Ben je een echte visliefhebber, maar vind je platvis fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou vast lukken.

Check het recept of lees de info
marineren in karnemelk

Marineren in karnemelk

Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Joop Hermes op Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden
  • marina op Abrikozenvlaai; de echte Limburgse
  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen