Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit

Vruchtenbowl is ouderwets lekker en wij maakten er een moderne versie van met vers fruit. Ook geven we jullie oma’s recept voor deze klassieker.

2 66.100

Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit – Wie kent hem niet, de vruchtenbowl van oma. Mijn oma maakte vroeger altijd vruchtenbowl met verjaardagen. Echter was die toen niet van vers fruit, puur om de reden dat veel fruit toen lang niet zo goed verkrijgbaar was als nu. Mijn oma’s geheim voor lekkere vruchtenbowl was de duurdere merken fruitconserven gebruiken. Daarbij gingen haar eigen ingemaakte aardbeien en wat bananen. Het laatste decennia heeft ze dit niet meer gemaakt. Toen ik haar laatst belde om ernaar te vragen vertelde ze dat het “uit de mode was” om bowl te serveren op je verjaardag. En toch stiekem verlangde we naar die vruchtenbowl van oma.

In dit artikel geef ik je twee recepten. Het ene is de ouderwetse vruchtenbowl van mijn oma. En natuurlijk een recept voor bowl met vers fruit zoals wij hem het liefste zien.

Het recept van oma

Het recept van oma is ontzettend makkelijk. Volgens oma moet je voor de betere merken fruitconserven gaan, dat geeft een lekkere vruchtenbowl. Neem een blik perziken, een blik mandarijntjes, een blik cocktailfruit, een blik ananas, een handvol aardbeien en 2 bananen. Een pak kersensap of ander sap dat je lekker vindt. Eén van mijn opa’s favoriete fruitsoorten was kersen, vandaar dat in de versie van mijn oma kersensap zit.

Snij de perziken in partjes evenals de aardbeien. Snij de banaan in plakjes. Doe al het fruit in een grote kom incl. het aanhangend sap. Vul de bowl aan met kersensap of het sap van je keuze. En klaar is deze retro versie van vruchtenbowl.

Hoe en wat: Vruchtenbowl

Vruchtenbowl van vers fruit

Bowl word oorspronkelijk geserveerd in een speciale bowlset. Een grote schaal met kleine glaasjes en vaak bowlprikkertjes om het fruit aan te prikken. Er zijn verschillende soorten sets maar ze zijn bijna altijd gemaakt van glas.

Verder is er vruchtenbowl met alcohol en zonder alcohol. Sommigen gebruiken kersenbrandewijn, anderen een mousserende witte wijn of sherry. Het ligt eraan wat je zelf lekker vindt en voor wie je het maakt. Zijn er kinderen dan is het beter om het zonder alcohol te maken, want ook kinderen vinden dit vaak heerlijk. Wij maakten onze variant zonder alcohol maar met een kwaliteit vruchtensap van de groenteboer.


Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit

Ik heb gekozen voor een fruitselectie die in de zomer goed verkrijgbaar is, maar in de winter kun je perzik vervangen door bijvoorbeeld mandarijn of sinaasappel en aardbeien door lychees en ga zo maar door. Zo kun je eindeloos variëren.

Voor 6 á 8 personen.

 • 150 gr. aardbeien
 • 1 bananen
 • 2 perziken of nectarines
 • 150 gr. witte druiven
 • 1/3 ananas
 • 2 mango’s
 • 1 liter sap naar keuze

Haal de kroontjes van de aardbeien en snij deze in partjes. Snij de banaan in plakjes. Snij de perzik of nectarine rondom de pit en draai de helften van elkaar. Dit kan soms wel wat lastig zijn. Snij de kant met de pit nogmaals rondom en draai deze weer los. Haal uit het laatste deel de pit met een mesje. Snij de perzik of nectarine in partjes. Ik laat de schil eromheen zitten omdat dit extra kleur geeft aan je vruchtenbowl.

Halveer de druiven. Schil de mango en snij rond de pit het vruchtvlees eraf. Snij het in blokjes. Hou de losse stukjes apart. Gebruik dit om te pureren voor sap of een smoothie. Of om gewoon lekker op te snoepen.

Snij de top en kont van de ananas af en schil vervolgens de ananas met je mes van boven naar beneden. Zorg dat je goed de pitten meeneemt. Snij hem vervolgens in drieën en snij de harde kern eraf. We gebruiken 1/3 van de ananas. Het overige deel kun je gebruiken als tussendoortje of voor een ander recept.  Snij de ananas voor de bowl in stukjes.

Doe al het fruit in een mooie schaal of in een bowlschaal en vul het aan met sap. Serveer de bowl direct. Mocht je hem later willen serveren, laat de banaan dan nog even eruit en snij deze pas als je hem gaat serveren i.v.m. dat hij snel bruin wordt.

Tip: Mix de vruchtenbowl met je eigen favoriete vruchtensap of als je een sapcentrifuge hebt kun je ook je eigen sap maken.

Tafel Lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
 1. John zegt

  Morgen
  Ik heb nog een oude bowlset van 8liter inhoud.heeft iemand een idee de verhouding voor meer dan 8personen?

  1. Redactie zegt

   8 liter is ongeveer vier keer dit recept John. Verder is het natuurlijk aan jezelf hoeveel je per persoon geeft. Maar 2 liter bowl is echt genoeg voor 8 glaasjes bowl.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer